Östsvenska Handelskammaren

Ledarskapstips från regissören som blev vd

Regissör Linus Tunström är en mycket, ja näst till extremt driven ledartyp. Han har stora visioner och var mannen som vände upp och ned på Uppsala Stadsteaters sätt att jobba – och fick teatern att landa på nya starka fötter.

Regissör Linus Tunström är en mycket, ja näst intill extremt driven ledartyp. Han har stora visioner och var mannen som vände upp och ned på Uppsala Stadsteaters sätt att jobba – och fick teatern att landa på nya starka fötter.

Linus Tunström gästade East Sweden Management Program, Handelskammarens populära ledarskapsutbildning, på Wreta Gästgifveri. Där inspirerade han deltagarna med sina erfarenheter av ledarskap och vi passade på att göra en intervju.

Hans kanske viktigaste budskap under dagen blev:

– Utred inte bara. Dra hellre igång även om inte allt blir perfekt. Gör det bara! Det är du som är chef! Allt måste inte bli perfekt, vi måste inte lyckas med allt. Men vi måste försöka.

Linus Tunström tror starkt på att våga tänka nytt, göra nytt och att i vissa fall tvingas backa. Hellre det än stå still.

En devis han i mångt och mycket levde efter under sina 10 år som vd och konstnärlig ledare på Uppsala Stadsteater där han ledde ett förnyelsearbete och tvingades hantera nedskärningar och hitta nya vägar för teatern.

Nu har han gått vidare och jobbar med en mängd filmprojekt och med Stockholms Stadsteater. Nya utmaningar har alltid kommit naturligt.

– Jag har alltid haft ett ambivalent självförtroende. Min uppväxt gav mig både självsäkerhet och självtvivel. Men det har också sporrat mig, fått mig att kasta mig ut i nya situationer, möta rädslor och ta mig vidare i livet, säger han.

Han har inte uppskattat allt med ledarskapet. Att ha medarbetarsamtal till exempel. Det har varit ett nödvändigt ont för egentligen anser han att det dagliga arbetet kollegor emellan ska kännas som ett medarbetarsamtal. Att man utvecklas tillsammans och kontinuerligt och naturligt pratar om stort och smått.

Linus Tunström vill inte detaljstyra utan målar upp de stora dragen och vill att medarbetarna tar stort eget ansvar. För honom har det också varit viktigt att vara ärlig med att han själv inte kan precis allt.

– Jag har inte velat spela någon jag inte är. Det funkar inte i längden. Tillåt er att vara personliga, mänskliga och erkänn era begränsningar inför personalen, naturligtvis utan att ducka för ansvaret. Ett bra verktyg kan ibland vara att i vissa situationer våga säga ”jag är lite rädd för det här”. Det kan paradoxalt nog inge förtroende och signalera mod och balans.

 

På samma vis har han själv tagit hjälp när han velat få ny input i arbetet. Han har ett stort kontaktnät av vänner och mentorer att diskutera med.

– Vid ett tillfälle ringde jag faktiskt någon som jag såg som konkurrent. Jag var rädd att min sårbarhet skulle kunna användas emot mig men behövde verkligen råd och perspektiv. Han blev bara smickrad. Vi satte oss och drack vin och pratade och det gav mig nya ingångar. Vi blev vänner efter det. Tänk, jag som alltid hade trott att han var en läskig typ.

 

Vad är det viktigaste du lärde dig om ledarskap under dina år som chef?

 – Jag funderade här om dagen på en grej. Jag var på en middag som var en lansering av ett stort företag. En vd pratade om produkten. Han var ung och driven men det kändes inte alls som att han var ”i” det han var chef för. Som att han kunde ha drivit vilket företag som helst och det råkade bli just det här. Det är inte bra. För mig är det viktigt att vara ”i” det man ska leda.

 

 

Tips från Linus Tunströms föreläsning:

  • Se till att möta hela personalen samlad regelbundet, till exempel månadsmöten med alla närvarande.
    En chans att berätta berättelsen om vart vi är på väg och låta folk ventilera tveksamheter.
  • Skaffa mentorer som ger dig nya tankegångar.
  • Du kan bara leda i det du själv tror på. Ta inga uppdrag där du inte tror på organisationen eller produkten.
  • Våga testa nytt. Hellre misslyckas och backa än att inte våga alls!

Text: Ulrika Andåker

 

Linus Tunström gästade East Sweden Management Program som en av många inspirerande föreläsare. ESMP finns för dig som är en driven ledare i den östsvenska regionen. Du vill vidareutveckla dig, din organisation och därtill få ett kvalificerat regionalt nätverk av chefer inom privat och offentlig verksamhet. Vi tänker oss att du i ditt uppdrag ser kopplingar till eller har behov av en ökad förståelse för olika aktörer i regionen och hur ni kan samverka.

Programmet omfattar sex lunch till lunch-träffar och drar igång 26 september.

[ansvarig medarbetare=”Anna Axelsson”]

 

Relaterade #Nyheter

Omställningen tar för lång tid

Nyheter

Klimatet kräver ett snabbare tempo. Näringslivet är redo, skriver Maria Björk Hummelgren.

Peters tre bästa tips för ett bättre styrelsearbete

Nyheter

Funderar du på hur du kan effektivisera ditt styrelsearbete men vet inte riktigt var du ska börja? Peter Lindgren, med...

Trade Compliance - vad är det och varför är det viktigt?

Nyheter

Trade Compliance. Ett begrepp som är mer aktuellt än någonsin avseende den globala handeln. Men vad betyder det? Och framförallt,...

Fler nyheter

Senaste nytt hos Östsvenska Handelskammaren och i näringslivet

26 maj, 2023

Spaning på Kammaren

Välkommen till trevliga Spaning på Kammaren i Norrköping. Nätverkande med fokus på framtiden tillsammans med...

3 april, 2023

Hur många hattar har du? 

Vill du få i gång styrelsearbetet i ditt företag alternativt vill få ut mer av...

Nyhet

Omställningen tar för lång tid

Krönikor

Klimatet kräver ett snabbare tempo. Näringslivet är redo, skriver Maria Björk Hummelgren.

Nyhet

Omställningen tar för lång tid

Krönikor

Klimatet kräver ett snabbare tempo. Näringslivet är redo, skriver Maria Björk Hummelgren.

Nyhet

Peters tre bästa tips för ett bättre styrelsearbete

Nyheter

Funderar du på hur du kan effektivisera ditt styrelsearbete men vet inte riktigt var du ska börja? Peter Lindgren, med...

Nyhet

Trade Compliance – vad är det och varför är det viktigt?

Internationell handel

Trade Compliance. Ett begrepp som är mer aktuellt än någonsin avseende den globala handeln. Men vad betyder det? Och framförallt,...