Östsvenska Handelskammaren

Lundbergs tror på citykärnan

Från förvaltande fastighetsbolag till engagerad samhällsbyggare. Och med frågan ”vad kan vi erbjuda mer än golv, väggar och tak?” tar 75 års-jubilerande Lundbergs avstamp in i framtiden. Vi har träffat Christian Claesson, regionchef och affärsutvecklingschef på Lundbergs, för att höra mer om utmaningar, framtiden och hur Lundbergs vill utveckla attraktiva och hållbara stadsmiljöer.

Fastighets AB L E Lundberg, eller Lundbergs, startades av Lars Erik Lundberg 1944 i Norrköping. Efter att ha drivits framgångsrikt, först av Lars Erik och sen av sonen Fredrik, är nu Fredriks dotter Louise Lindh, sedan 2017 VD och tar fastighetsbolaget in i en ny era.

– Fastighetsbranschen är som många andra branscher i förändring. Vi har en framgångsrik historia som ett långsiktigt och traditionellt fastighetsbolag, men utifrån dagens krav och behov behöver vi utmana oss själva även i andra frågor för att vara fortsatt konkurrenskraftiga, säger Christian Claesson, regionchef Öst på Lundbergs. 

Lundbergs är en av Sveriges största privata fastighetsägare och har verksamhet och fastigheter i Norrköping, Linköping, Jönköping, Stockholm, Södertälje, Örebro, Eskilstuna, Karlstad, Arvika och Göteborg.

Christian Claesson tillträdde tjänsten som chef för region Öst för 2,5 år. Innan det arbetade han tio år för det franska bolaget Unibail-Rodamco där han jobbade med att utveckla handelsplatser i framförallt Stockholm. Sen ett halvår är han även affärsutvecklingschef på Lundbergs, ett arbete som handlar mycket om nya affärsmodeller och hur framtidens stadskärnor ser ut, vad de erbjuder och hur de fungerar.

– I Norrköping, Linköping och Jönköping arbetar vi med alla våra tre segment – kontor, bostad och handel – vilket gör att vi kan vara med och utveckla och utforma stadskärnorna på ett alldeles speciellt sätt. Men det är ett stort ansvar och det går inte att göra själv, det handlar om samarbete och samverkan.

Och samverkan är något Christian ser som en självklarhet för framgång och utveckling.

– Som enskild fastighetsägare kan vi vara med och påverka vad som sker innanför väggarna på våra fastigheter, men det är först när vi samverkar med handlare, företag som hyr våra kontor, övrigt näringsliv och kommunen som man ser de verkliga resultaten och kan fokusera på frågan ”hur får vi den här platsen mer attraktiv – hur skapar vi känsla och själ?”.

I Norrköping, Linköping och Jönköping finns redan idag olika konstellationer av samverkansgrupper. Historiskt har de främst fokuserat på event och aktiviteter, men Christian menar att den sortens samarbeten behöver belysa många andra typer av frågor, arbetet behöver ha både ett långsiktigt visionärt och kortsiktigt ”hands on” perspektiv.

– De nya samverkansgrupperna och samverkansformerna fokuserar på att skapa framtidens stadskärnor – en attraktiv miljö som människor vill vistas i. Det handlar om att kombinera bostäder, kontor och handel så att det blir en levande stadskärna. Det kan handla om förtätning, skapa grönare och tryggare miljöer och att skapa upplevelser genom kultur, sport och uteliv.

Men butiksdöden som alla pratar om då?

– Butiksdöd är inte ett begrepp som vi känner igen oss i. Många butiker går väldigt bra och vi ser en fortsatt efterfrågan på våra A-lägen. Morgondagen kommer även den att innehålla fysisk handel, däremot är vårt samhälle i stort, och handeln specifikt inne, i en stor strukturomvandling som påverkar branschen såväl som våra städer. Att vissa verksamheten kommer dö ut är naturligt, men inte platserna i sig. De transformeras bara till det som efterfrågas, och just nu är vi inne i den förändringen.

Hur menar du då?

– Jag tror att externa handelscentrum, vars nisch har varit enkelhet och smidighet, kommer att få det tuffare. Den digitala utvecklingen och e-handelns intåg erbjuder kunderna ett nytt och enkelt sätt att shoppa på, med stort utbud och hemlevererans. Som följd av det söker sig kunden alltmer till attraktiva platser att mötas på och där kommer stadskärnorna in.

– Hur framtidens handel kommer se ut vet vi inte idag, annat att det kommer se annorlunda ut, troligtvis med fler pop-up butiker och nya och mer nischade koncept. Vi tror även att servicefunktioner av olika slag kommer att bli allt vanligare i stadskärnorna. I vissa lägen tror vi att handeln kommer att ersättas av till exempel gym, vård, restauranger men vi är övertygade om att god stadsutveckling kräver samarbete med alla berörda aktörer, och där är ett bra samarbete med handeln är väldigt viktigt. Det är inte handlare mot fastighetsägare, det är tillsammans som vi kommer till bra lösningar och resultat.

Med hjärtat i Norrköping och regionen

Lundbergs startade i Norrköping och där finns fortfarande huvudkontoret. Kontoret finns givetvis i en Lundbergsfastighet mitt i centrum och i de nyrenoverade lokaler jobbar ett 70-tal medarbetare, av de totalt 160 i bolaget. Lundbergs hjärta klappar lite extra för regionen och i både Norrköping och Linköping pågår flera spännande projekt för fullt. De senaste åren har man bland annat investerat i att renovera Linden Köpcentrum i Norrköping, byggt det nya bostadskvarteret Kvarnbacken med 392 hyreslägenheter i densamma och just nu bygger man lägenheter i det historiska kvarteret Torget mitt emot Tyska torget. I Linköping tog man i år det första spadtaget för LINK Business Center, som ska står färdigt andra halvåret 2021.  Byggnaden, ritad av Gert Wingårdh och belägen vid Stångån i centrala Linköping, kommer erbjuda en miljö där hållbarhet och möten står i fokus. Det blir totalt 13 500 kvm som rymmer kontor, restauranger, mötesplatser, lounge, takterrasser och mycket mer.

– Linköpings, eller hela regionens, näringsliv ska få en ny samlingsplats – och ett nytt landmärke. Det är ett underbart läge och fastigheten kommer bli helt fantastiskt, både utvändigt och invändigt. Det ska bli oerhört roligt att se den fyllas med liv och rörelse.

I anslutning till LINK Business Center bygger Lundbergs även en bostadsfastighet om 40 hyreslägenheter och i Södra Ekkällan bygger man Elitseglaren som består av totalt 374 hyreslägenheter.

Stark 75-åring

I år fyller Lundbergs 75 år. Och det är en stark 75-åring som alltid vill framåt, alltid vill utvecklas och som verkligen är redo för 75 nya år.

– Vi är stolta över vår historia – något vi alltid kommer bära med oss. Men det är det som vi gör nu och framåt som gör oss till en attraktiv hyresvärd i framtiden.

Christian fortsätter och menar att den framtida fastighetsägaren kommer behöva erbjuda mer än bara golv, väggar och tak.

– Vi kommer fortsätta vara en hyresvärd som levererar produkter och service i toppklass till våra hyresgäster, men vi vill även ta ett ännu större samhällsansvar och vara en viktig i spelare i utvecklingen av de städer och regioner där vi finns. Det vinner vi alla på. 

Fakta Fastighets AB L E Lundberg

Grundades: 1944 av Lars Erik Lundberg i Norrköping
Antal anställda: 160 varav cirka 80 i Östergötland
Omsättning: 1 400 mnkr (2018)
Aktuellt: Firar 75 år 2019

Fakta Christian Claesson

Titel: Regionchef Öst och affärsutvecklingschef
Bor: Linköping
Familj: Fru och två barn
Intressen: Träning, framförallt padel, umgänge med familj och vänner samt film

Relaterade #Nyheter

100-listans rapportsläpp 2024 – i bilder

Nyheter

Under onsdagen uppmärksammades 100-listans årliga rapportsläpp med ett evenemang hos Handelskammaren. Programmet leddes av Lihvia Söderdahl, projektledare för 100-listan.

Styrelsekompetenta kvinnor finns - men saknas i många bolag

Nyheter

Andelen kvinnor i östsvenska bolagsstyrelser står kvar på 25 procent – samma som de senaste två åren. Det visar årets...

Ostlänkens byggstart i media

Nyheter

Östsvenska Handelskammaren fick i flera fall medverka i regional media med anledning av byggstarten av Ostlänken. Här hittar du länkar...

Fler nyheter

Senaste nytt hos Östsvenska Handelskammaren och i näringslivet

Nyhet
100-listans rapportsläpp 2024

100-listans rapportsläpp 2024 – i bilder

Nyheter

Under onsdagen uppmärksammades 100-listans årliga rapportsläpp med ett evenemang hos Handelskammaren. Programmet leddes av Lihvia Söderdahl, projektledare för 100-listan.

4 februari, 2025

Matchmaking styrelse 2025

Välkommen till ett matchmakingevent där du har möjlighet att hitta extern styrelsemedlem eller ett passande...

27 januari, 2025

Lär dig ChatGPT och håll ert företag i framkant

AI i praktiken – Vi går igenom användningsområden där ChatGPT gör skillnad, från förbättrad kundkommunikation till...

Nyhet
100-listans rapportsläpp 2024

100-listans rapportsläpp 2024 – i bilder

Nyheter

Under onsdagen uppmärksammades 100-listans årliga rapportsläpp med ett evenemang hos Handelskammaren. Programmet leddes av Lihvia Söderdahl, projektledare för 100-listan.

Nyhet

Styrelsekompetenta kvinnor finns – men saknas i många bolag

100-listan

Andelen kvinnor i östsvenska bolagsstyrelser står kvar på 25 procent – samma som de senaste två åren. Det visar årets...

Nyhet

Ostlänkens byggstart i media

Infrastruktur

Östsvenska Handelskammaren fick i flera fall medverka i regional media med anledning av byggstarten av Ostlänken. Här hittar du länkar...