Östsvenska Handelskammaren

Mariette Nicander är 100-listans nya ambassadör på Gotland

Mariette Nicander är 100-listans nya ambassadör på Gotland. Kul! Här får vi reda på lite mer om vem hon är, hennes karriär och varför hon tycker 100-listan behövs.

Hej Mariette, vem är du?
Jag är en Bohuslänning som i unga år flyttade till Uppsala. Där studerade jag juridik som resulterade i en Jur.Kand. Efter det flyttade jag till Stockholm tillsammans med min familj och började jobba på Trygg Hansa. Idag är jag 58 år, bor i vackra Visby och håller precis på att starta upp mitt företag.

Berätta lite om din karriär hittills
Direkt efter min examen fick jag ett sommarvikariat på Trygg Hansa. Det var början på en lång karriär inom försäkringsbranschen. För jag blev kvar ända till i våras. På Trygg Hansa var jag i 22 år i olika ledande befattningar där jag bland annat var produktchef, affärsområdeschef och marknadschef. Jag var även Nordenchef efter att Trygg Hansa blev uppköpt av ett danskt företag.

2006 blev jag kontaktad av Länsförsäkringar för en tjänst som chef för mäklarservice. Det lät för intressant för att säga nej. Efter fem år på den tjänsten så sökte jag jobbet som VD för Länsförsäkringar Gotland – och fick det. Där var jag VD fram till i våras.

Vilka styrelser har du suttit i?
Jag har suttit i många av mina uppdragsgivares olika bolagsstyrelser som Trygg Hansas forskningsstyrelse, försäkringsstiftelsen, Holmia liv, ordförande i revisionsutskottet i Länsförsäkringar SAK:s styrelse, Tillväxt Gotland och Brandförebyggarna för att nämna några.

Idag sitter jag i styrelsen för Gotlands fornvänner.

Har du upplevt att din karriär påverkats av att du är kvinna?
Egentligen inte. Det är klart att jag tänkt någon gång när en man fått ett jobb att det där borde jag fått – jag har ju bättre kvalifikationer. Men inte annars.

Vilka är dina råd till kvinnor som vill göra karriär?
Tro på dig själv. Och våga! Man får inte alltid första jobbet – sök igen. Visa att du finns och vad du vill. Våga hoppa på olika projekt – blir det tokigt får man ändra på det efter hand.

Se också till om du har familj att ni delar ansvaret. Viktigt att båda får göra karriär. Vi kvinnor måste våga släppa in männen och låta männen ta ansvar.

Och nu ska du bli ambassadör för 100-listan, varför tycker du 100-listan är viktig?
100-listan är viktig för att uppmärksamma alla kompetenta kvinnor som finns. Det ska vara tack vare sin kompetens man får en styrelsepost, inte av någon annan anledning. Och att det finns en tro att det inte finns kompetenta kvinnor är galet. Jag är inte för kvotering men ibland behöver jämställdheten lite hjälp på traven och här fyller 100-listan en otroligt viktig funktion.

Relaterade #100-listan

3 april, 2023

Hur många hattar har du? 

Vill du få i gång styrelsearbetet i ditt företag alternativt vill få ut mer av...

Kunskap om jämställda styrelserum är nyckeln

100-listan

I oroliga tider ökar styrelsens betydelse för bolagens utveckling. Breddad och höjd kompetens bland styrelseledamöter är avgörande.

Stor uppmärksamhet i media när 100-listan släppte rapport

100-listan

I samband med 100-listans rapportsläpp valde merparten av de traditionella medierna i den östsvenska regionen att uppmärksamma arbetet med jämställda...

Fler nyheter

Senaste nytt hos Östsvenska Handelskammaren och i näringslivet

26 maj, 2023

Spaning på Kammaren

Välkommen till trevliga Spaning på Kammaren i Norrköping. Nätverkande med fokus på framtiden tillsammans med...

3 april, 2023

Hur många hattar har du? 

Vill du få i gång styrelsearbetet i ditt företag alternativt vill få ut mer av...

Nyhet

Omställningen tar för lång tid

Krönikor

Klimatet kräver ett snabbare tempo. Näringslivet är redo, skriver Maria Björk Hummelgren.

Nyhet

Omställningen tar för lång tid

Krönikor

Klimatet kräver ett snabbare tempo. Näringslivet är redo, skriver Maria Björk Hummelgren.

Nyhet

Peters tre bästa tips för ett bättre styrelsearbete

Nyheter

Funderar du på hur du kan effektivisera ditt styrelsearbete men vet inte riktigt var du ska börja? Peter Lindgren, med...

Nyhet

Trade Compliance – vad är det och varför är det viktigt?

Internationell handel

Trade Compliance. Ett begrepp som är mer aktuellt än någonsin avseende den globala handeln. Men vad betyder det? Och framförallt,...