Östsvenska Handelskammaren

Mariette Nicander är 100-listans nya ambassadör på Gotland

Mariette Nicander är 100-listans nya ambassadör på Gotland. Kul! Här får vi reda på lite mer om vem hon är, hennes karriär och varför hon tycker 100-listan behövs.

Hej Mariette, vem är du?
Jag är en Bohuslänning som i unga år flyttade till Uppsala. Där studerade jag juridik som resulterade i en Jur.Kand. Efter det flyttade jag till Stockholm tillsammans med min familj och började jobba på Trygg Hansa. Idag är jag 58 år, bor i vackra Visby och håller precis på att starta upp mitt företag.

Berätta lite om din karriär hittills
Direkt efter min examen fick jag ett sommarvikariat på Trygg Hansa. Det var början på en lång karriär inom försäkringsbranschen. För jag blev kvar ända till i våras. På Trygg Hansa var jag i 22 år i olika ledande befattningar där jag bland annat var produktchef, affärsområdeschef och marknadschef. Jag var även Nordenchef efter att Trygg Hansa blev uppköpt av ett danskt företag.

2006 blev jag kontaktad av Länsförsäkringar för en tjänst som chef för mäklarservice. Det lät för intressant för att säga nej. Efter fem år på den tjänsten så sökte jag jobbet som VD för Länsförsäkringar Gotland – och fick det. Där var jag VD fram till i våras.

Vilka styrelser har du suttit i?
Jag har suttit i många av mina uppdragsgivares olika bolagsstyrelser som Trygg Hansas forskningsstyrelse, försäkringsstiftelsen, Holmia liv, ordförande i revisionsutskottet i Länsförsäkringar SAK:s styrelse, Tillväxt Gotland och Brandförebyggarna för att nämna några.

Idag sitter jag i styrelsen för Gotlands fornvänner.

Har du upplevt att din karriär påverkats av att du är kvinna?
Egentligen inte. Det är klart att jag tänkt någon gång när en man fått ett jobb att det där borde jag fått – jag har ju bättre kvalifikationer. Men inte annars.

Vilka är dina råd till kvinnor som vill göra karriär?
Tro på dig själv. Och våga! Man får inte alltid första jobbet – sök igen. Visa att du finns och vad du vill. Våga hoppa på olika projekt – blir det tokigt får man ändra på det efter hand.

Se också till om du har familj att ni delar ansvaret. Viktigt att båda får göra karriär. Vi kvinnor måste våga släppa in männen och låta männen ta ansvar.

Och nu ska du bli ambassadör för 100-listan, varför tycker du 100-listan är viktig?
100-listan är viktig för att uppmärksamma alla kompetenta kvinnor som finns. Det ska vara tack vare sin kompetens man får en styrelsepost, inte av någon annan anledning. Och att det finns en tro att det inte finns kompetenta kvinnor är galet. Jag är inte för kvotering men ibland behöver jämställdheten lite hjälp på traven och här fyller 100-listan en otroligt viktig funktion.

Relaterade #100-listan

Jämställda styrelserum är en tillväxtfråga

100-listan

Fyra handelskamrar skriver gemensamt i Dagens Industri.

Stort medieuppbåd när 100-listan släppte rapport

100-listan

Tv, radio och tidningar. 100-listans rapport om jämställdhet i bolagsstyrelser blev nyheter i regionens största mediekanaler.

BILDSPEL: Stort intresse när 100-listan släppte rapport på tre orter samtidigt

100-listan

Den 22 november var det äntligen dags för rapportsläppet av Östsvenska Handelskammarens och 100-listans årliga undersökning om jämställdheten i bolagsstyrelser...

Fler nyheter

Senaste nytt hos Östsvenska Handelskammaren och i näringslivet

13 november, 2024

Fullt fokus på Ostlänken

Denna träff är för ESIC-medlemmar: Fullt fokus på Ostlänken, med Magnus Sjöberg som är programchef...

4 september, 2024

AW med pitch – Ett mingel för bygg, fastighet & infrastruktur

Fastighetsägarna, Byggföretagen och Östsvenska Handelskammarens ESIC-nätverk bjuder in till ett gemensamt mingel för dig som...

2 oktober, 2024

AW med pitch – Ett mingel för bygg, fastighet & infrastruktur

Fastighetsägarna, Byggföretagen och Östsvenska Handelskammarens ESIC-nätverk bjuder in till ett gemensamt mingel för dig som...

Nyhet

Dubbla hjärtslag för Almedalsveckan

Krönikor

Att vara på plats och lyfta näringslivets viktigaste frågor i Almedalen, är en självklarhet för Östsvenska Handelskammaren. Almedalen Sveriges största...

Nyhet

LIVE TV: Se Handelskammarens seminarier live från Almedalen

Almedalen

Är du inte på plats under Almedalsveckan i år? Då kan du kan enkelt följa alla Handelskammarens seminarier hemifrån!

Nyhet

Johan Aronsson har blick för resultat och helhet

Nyheter

Mottagaren av Östsvenska Handelskammarens hållbarhetspris 2024 tror på högre kvalitet, färre antal slit- och slängprodukter och ser till att hållbarhet...