Östsvenska Handelskammaren

Mariette Nicander är 100-listans nya ambassadör på Gotland

Mariette Nicander är 100-listans nya ambassadör på Gotland. Kul! Här får vi reda på lite mer om vem hon är, hennes karriär och varför hon tycker 100-listan behövs.

Hej Mariette, vem är du?
Jag är en Bohuslänning som i unga år flyttade till Uppsala. Där studerade jag juridik som resulterade i en Jur.Kand. Efter det flyttade jag till Stockholm tillsammans med min familj och började jobba på Trygg Hansa. Idag är jag 58 år, bor i vackra Visby och håller precis på att starta upp mitt företag.

Berätta lite om din karriär hittills
Direkt efter min examen fick jag ett sommarvikariat på Trygg Hansa. Det var början på en lång karriär inom försäkringsbranschen. För jag blev kvar ända till i våras. På Trygg Hansa var jag i 22 år i olika ledande befattningar där jag bland annat var produktchef, affärsområdeschef och marknadschef. Jag var även Nordenchef efter att Trygg Hansa blev uppköpt av ett danskt företag.

2006 blev jag kontaktad av Länsförsäkringar för en tjänst som chef för mäklarservice. Det lät för intressant för att säga nej. Efter fem år på den tjänsten så sökte jag jobbet som VD för Länsförsäkringar Gotland – och fick det. Där var jag VD fram till i våras.

Vilka styrelser har du suttit i?
Jag har suttit i många av mina uppdragsgivares olika bolagsstyrelser som Trygg Hansas forskningsstyrelse, försäkringsstiftelsen, Holmia liv, ordförande i revisionsutskottet i Länsförsäkringar SAK:s styrelse, Tillväxt Gotland och Brandförebyggarna för att nämna några.

Idag sitter jag i styrelsen för Gotlands fornvänner.

Har du upplevt att din karriär påverkats av att du är kvinna?
Egentligen inte. Det är klart att jag tänkt någon gång när en man fått ett jobb att det där borde jag fått – jag har ju bättre kvalifikationer. Men inte annars.

Vilka är dina råd till kvinnor som vill göra karriär?
Tro på dig själv. Och våga! Man får inte alltid första jobbet – sök igen. Visa att du finns och vad du vill. Våga hoppa på olika projekt – blir det tokigt får man ändra på det efter hand.

Se också till om du har familj att ni delar ansvaret. Viktigt att båda får göra karriär. Vi kvinnor måste våga släppa in männen och låta männen ta ansvar.

Och nu ska du bli ambassadör för 100-listan, varför tycker du 100-listan är viktig?
100-listan är viktig för att uppmärksamma alla kompetenta kvinnor som finns. Det ska vara tack vare sin kompetens man får en styrelsepost, inte av någon annan anledning. Och att det finns en tro att det inte finns kompetenta kvinnor är galet. Jag är inte för kvotering men ibland behöver jämställdheten lite hjälp på traven och här fyller 100-listan en otroligt viktig funktion.

Relaterade #100-listan

Kunskap om jämställda styrelserum är nyckeln

100-listan

I oroliga tider ökar styrelsens betydelse för bolagens utveckling. Breddad och höjd kompetens bland styrelseledamöter är avgörande.

Stor uppmärksamhet i media när 100-listan släppte rapport

100-listan

I samband med 100-listans rapportsläpp valde merparten av de traditionella medierna i den östsvenska regionen att uppmärksamma arbetet med jämställda...

BILDSPEL: Se bilderna från 100-listans rapportsläpp

100-listan

Den 24 oktober presenterades Östsvenska Handelskammarens och 100-listans årliga undersökning om jämställdheten i bolagsstyrelser bland de 350 största företagen i...

Fler nyheter

Senaste nytt hos Östsvenska Handelskammaren och i näringslivet

8 februari, 2022

Strategisk tullhantering

Välkommen till en heldagsutbildning där du lär dig grunderna för en snabb och kostnadseffektiv tullhantering...

26 april, 2022

Trade Finance – Fördjupningskurs om remburser

Vill du lära dig mer om remburser och rembursdokument? Välkommen att delta på en digital...

18 januari, 2023

Möt Sara Wimmercranz – en av Sveriges mäktigase techinvesterare

Exklusivt för dig på 100-listan! Inled det nya året med att ta del av Saras...

Nyhet

Härlig avslutning på 2022 års Spaning på Kammaren

Nyheter

Årets avslutande Spaning på Kammaren genomfördes under novembers sista mörka fredagseftermiddag på Kammarforum i Norrköping. Levande ljus, god stämning och...

Nyhet

Synpunkter till Svenska kraftnät ang. regeringsuppdrag I2022/01619

Remissvar

Östsvenska Handelskammaren, ÖHK, lämnar följande synpunkter till Svenska Kraftnät, SVK, enligt regeringsuppdrag I2022/01619: Uppdrag att ansöka om att använda intäkter...

Nyhet

Regional aktör på internationell arena 

Krönikor

Under den senaste månaden har jag haft förmånen att besöka tre av Europas huvudstäder utöver vårt eget Stockholm: Bryssel, Berlin...