Östsvenska Handelskammaren

Anna och Susanne vill lyfta personliga assistenter

Eftersom ingen annan skrev boken de behövde i jobbet så gjorde de det själva. Nu släpper Anna och Susanne Stolt assistent, en smidig handbok för personliga assistenter, som de hoppas ska höja stoltheten och kunskapen inom yrket de älskar.

Författarna Anna Andersson och Susanne Saxvold träffades genom assistansen och blev direkt vänner. De upptäckte snabbt att de hade samma hjärtefrågor – att synliggöra och stärka den personliga assistansen. De såg också en utmaning som var betydligt större än andra, att det inte fanns en tillräckligt bra utbildning som kunde förbereda assistenter på vad som väntar dem i jobbet.

”Att vara personlig assistent är bland det svårare du kan vara, eftersom du ska vara osynlig och på samma gång finnas där när någon behöver dig”, säger Susanne Saxvold. ”Du ska vara en människas händer och fötter så att den här personen kan leva sitt liv på det sätt den själv vill, utan att ha åsikter om det eller vara dömande.”

Anna och Susanne säger att jobbet som assistent idag till stor del är ett fatta-själv-yrke. Med det menar de att det är få personer som är förberedda tillräckligt och förstår vad som väntar dem på jobbet, och att det därför blir upp till var och en att lära sig hur yrket funkar.

”Vi har tagit fram den bok vi själva saknade under alla år då vi kände oss ensamma och förvirrade”, säger Anna Andersson. ”Här har vi sammanställt mängder av tips som kan hjälpa dem som jobbar som personliga assistenter och även stötta dem som lever som anhöriga. En liten bok att stoppa i byxfickan och ha med sig.”

Med en befriande öppenhet och humor beskriver författarna hur jobbet som personlig assistent kan fungera när det kommer till saker som matlagning, att vara medvetet osynlig och att kunna ta hand om gruff i arbetslaget – och hur du hanterar mer intima saker som toalettbesök och sex.

Med Stolt assistent hoppas Anna och Susanne att läsarna ska få känslan av att ha en ständigt närvarande kollega i fickan, fylld av inspiration och verktyg. I samband med att boken släpps ger författarna även ut ett tillhörande diskussions- och utbildningsmaterial.

Om författarna

Anna Andersson är undersköterska och har jobbat som personlig assistent i sexton år. Susanne Saxvold jobbar som lärare och lever som anhörig till en person som får personlig assistans. Tillsammans vill de lyfta assistansyrket, sprida kunskap och öka stoltheten för det de tycker är världens bästa jobb.

Om förlaget

Eget Förlag ger ut snabblästa handböcker på temat kunskap på nolltid. Syftet är att ge läsaren ny och konkret kunskap som den kan börja använda direkt. Förlaget grundades 2011, finns i Norrköping och har gett ut ett sjuttiotal böcker.

Högupplösta bilder på boken och författarna, och även ett smakprov från boken, finns på egetforlag.se/stolt-assistent/

För mer information kontakta förläggare Joakim Hedström, 0708–12 91 21, joakim@egetforlag.se eller författarna på skuttaoverstatta@outlook.com.

Medlemmarnas nyheter

Erbjudanden och nyheter från våra medlemmar

UCS One Business hjälper dig med milersättningen 2024

Har du under 2024 använt din privata bil eller förmånsbil för resor i/till ditt arbete har du rätt till ersättning....

Beegleton tillsätter en Advisory Board som nästa steg i tillväxtresan

Efter 13 år tar Beegleton nu nästa steg i sin tillväxtresa genom inrättandet av en Advisory Board – en rådgivande...

Nya räntebeskedet – Så påverkar inflation och ränta ditt företag

Torsdag den 27 juni 2024 släpper Riksbanken sitt nya besked för Styrräntan. Var bland de första att få veta om...