Östsvenska Handelskammaren

Utbildning: Forma bättre organisationer med Sociokrati 3.0

De flesta organisationer är byggda på samma sätt som vi har gjort de senaste 100 åren. Men moderna organisationer behöver vara motståndskraftiga, agila och engagerande. Med Sociokrati 3.0 kan du göra det helt utan disruptiva reformer eller transformationsprogram och utan att skapa oro eller hack i löpande verksamhet. Utbildningens datum är 28 maj kl 09:00 till 29 maj kl 16:30

Sociokrati 3.0 är en mönsterbaserad modell för att bygga moderna organisationer. Med hjälp av mönstren i S3 kan du steg för steg omforma din organisation till en äkta ”agil”, flexibel organisation som är motståndskraftig mot förändringar i omvärld och behov. Det ger trygghet, snabbhet och resultat.

Många mönster känner vi igen från t.ex agila arbetssätt, nu applicerade på vårt arbete med vår organisation. Att Sociokrati 3.0 är mönsterbaserad gör att vi kan förändra vår organisation steg för steg, något som förstås också finns beskrivet som ett mönster.

I utbildningen diskuterar vi vad organisationer är till för, hur vi vanligen tänker på dom, men framför allt går vi igenom och provar ett antal mönster från Sociokrati 3.0 som kommer att vara praktiskt användbara och värdefulla i din egen organisation.

Innehåll

 • Hur ser organisationer oftast ut idag?
 • Vad menar vi med en agil organisation?
 • Organisatoriska utmaningar i din organisation
 • Vad behöver vi av en organisation?
 • Vad menar vi med ”mönsterbaserat”?
 • De 7 principerna
 • Begrepp och koncept i Sociokrati 3.0
 • Scenario-genomgångar
 • Att välja mönster
 • Öva på mönster
 • Sociokratiskt tänkande
 • Införande och kontinuerligt förfinande

Målgrupp

Du som på olika sätt kan påverka hur människor och grupper samverkar i din organisation är den primära målgruppen. Ofta är det många fler än de man normalt ser som ansvariga i en organisation. En person som utses som ansvarig eller ledare, t.ex för en kompetensgruppering, team eller annan struktur eller uppgift kan ha stor nytta av en hel del av mönstren. Andra exempel är linje- eller gruppchefer, agila coacher, ledare av kompetensnätverk, produktägare, teamlead, scrummasters, specialister av olika slag.

Vad du kan lära dig

Efter utbildningen har du en tydlig bild av hur Sociokrati-mönstren kan hjälpa dig att förtydliga strukturer och ansvar i din organisation, och har också provat hur flera av dom fungerar i praktiken utifrån olika utmaningar. Du får också med dig tips och tankar om hur man steg för steg utnyttjar fler och fler mönster i sin organisation utan stora förändringsprojekt eller störningar.

Anmäl dig här

Medlemmarnas nyheter

Erbjudanden och nyheter från våra medlemmar

UCS One Business hjälper dig med milersättningen 2024

Har du under 2024 använt din privata bil eller förmånsbil för resor i/till ditt arbete har du rätt till ersättning....

Beegleton tillsätter en Advisory Board som nästa steg i tillväxtresan

Efter 13 år tar Beegleton nu nästa steg i sin tillväxtresa genom inrättandet av en Advisory Board – en rådgivande...

Nya räntebeskedet – Så påverkar inflation och ränta ditt företag

Torsdag den 27 juni 2024 släpper Riksbanken sitt nya besked för Styrräntan. Var bland de första att få veta om...