Östsvenska Handelskammaren

Vi blir inte jämställda – vi gör jämställdhet

På internationella kvinnodagen (8 mars) släpper norrköpingsförlaget Eget Förlag en bok tillsammans med psykologen och jämställdhetsexperten Sandra Lindström. Syfte är att visa vägen framåt för hur vi kan jobba med att göra jämställdhet.

Sandra Lindström är legitimerad psykolog och drivs av ett stort engagemang för jämställdhet. Redan under studietiden specialiserade hon sig på frågor om makt, kön, relationer och föräldraskap. Det viktigaste för henne har varit att lyfta jämställdhetsdiskussionen från att vara en fråga om skuld och skam till att handla om ett kollektivt och individuellt ansvar.

”Jag brukar säga att jämställdhet aldrig kan gå för långt. För så länge tvätten inte sköts av en magisk fe finns det mer att göra. Alla ska ha samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter. Särskilt om vi är vuxna som väljer att leva tillsammans.”

Sandra Lindström menar att lösningen på den ojämställda stressen inte är att uppmuntra kvinnor att gå yogakurser eller andas i fyrkant. Eller att sätta sig i soffan hellre än att tömma diskmaskinen.

”Vi behöver våga prata klarspråk med varandra, att ta upp det som skaver och att faktiskt våga mäta och räkna. Här är det lätt att bara kolla på de konkreta uppgifterna och glömma bort allt projektledande på hemmaplan. Och det klurigaste och viktigaste av allt är det sista steget. För den här diskussionen är inte värd särskilt mycket om vi inte också börjar göra jämställdhet.”

Det är en annan av Sandra Lindströms käpphästar. Vi blir inte jämställda – vi gör jämställdhet. Det är en pågående process och inte ett mål som går att bocka av.

OM FÖRFATTAREN
Sandra Lindström är legitimerad psykolog, jämställdhetsexpert och föreläsare. Hon har ett stort engagemang och intresse för frågor om jämställdhet, kön, relationer och föräldraskap. Genom att kombinera rollen som kliniskt verksam psykolog med strukturella perspektiv har hon en unik kompetens inom området jämställdhet. Jämställd vardag är hennes första bok.

OM FÖRLAGET
Eget Förlag ger ut snabblästa handböcker på temat kunskap på nolltid. Syftet är att ge läsaren ny och konkret kunskap som den kan börja använda direkt. Förlaget grundades 2011, finns i Norrköping och har gett ut ett åttiotal böcker.

Högupplösta bilder på boken och författaren, och även ett smakprov från boken, finns på egetforlag.se/jamstalld-vardag/

FÖR MER INFORMATION
Kontakta förläggare Joakim Hedström, joakim@egetforlag.se, 0708–12 91 21 – eller författaren Sandra Lindström på sandra@actnowpsykologi.se, 0705–29 52 14.

Medlemmarnas nyheter

Erbjudanden och nyheter från våra medlemmar

Innovation Week 2023 börjar ta form

East Sweden Innovation Week är veckan då vi delar och sprider banbrytande lösningar och innovation. Programpunkterna inför höstens vecka börjar...

Intresserad av affärer med Litauen och Baltikum?

Då är du och ditt företag varmt välkommen att delta i en delegationsresa till Litauen 28-30 november. Sverige är en...

Norrköpingsförfattare använder filosofi för livskrisare

Under en period i sitt liv föraktade Maria Lindquist sig själv och var deprimerad. När det var som allra värst...

En punkig bok om ergonomi

Ofta när vi pratar ergonomi gör vi det från perspektivet rätt och fel. Att vi ska sitta si men inte...