Östsvenska Handelskammaren

Vi blir inte jämställda – vi gör jämställdhet

På internationella kvinnodagen (8 mars) släpper norrköpingsförlaget Eget Förlag en bok tillsammans med psykologen och jämställdhetsexperten Sandra Lindström. Syfte är att visa vägen framåt för hur vi kan jobba med att göra jämställdhet.

Sandra Lindström är legitimerad psykolog och drivs av ett stort engagemang för jämställdhet. Redan under studietiden specialiserade hon sig på frågor om makt, kön, relationer och föräldraskap. Det viktigaste för henne har varit att lyfta jämställdhetsdiskussionen från att vara en fråga om skuld och skam till att handla om ett kollektivt och individuellt ansvar.

”Jag brukar säga att jämställdhet aldrig kan gå för långt. För så länge tvätten inte sköts av en magisk fe finns det mer att göra. Alla ska ha samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter. Särskilt om vi är vuxna som väljer att leva tillsammans.”

Sandra Lindström menar att lösningen på den ojämställda stressen inte är att uppmuntra kvinnor att gå yogakurser eller andas i fyrkant. Eller att sätta sig i soffan hellre än att tömma diskmaskinen.

”Vi behöver våga prata klarspråk med varandra, att ta upp det som skaver och att faktiskt våga mäta och räkna. Här är det lätt att bara kolla på de konkreta uppgifterna och glömma bort allt projektledande på hemmaplan. Och det klurigaste och viktigaste av allt är det sista steget. För den här diskussionen är inte värd särskilt mycket om vi inte också börjar göra jämställdhet.”

Det är en annan av Sandra Lindströms käpphästar. Vi blir inte jämställda – vi gör jämställdhet. Det är en pågående process och inte ett mål som går att bocka av.

OM FÖRFATTAREN
Sandra Lindström är legitimerad psykolog, jämställdhetsexpert och föreläsare. Hon har ett stort engagemang och intresse för frågor om jämställdhet, kön, relationer och föräldraskap. Genom att kombinera rollen som kliniskt verksam psykolog med strukturella perspektiv har hon en unik kompetens inom området jämställdhet. Jämställd vardag är hennes första bok.

OM FÖRLAGET
Eget Förlag ger ut snabblästa handböcker på temat kunskap på nolltid. Syftet är att ge läsaren ny och konkret kunskap som den kan börja använda direkt. Förlaget grundades 2011, finns i Norrköping och har gett ut ett åttiotal böcker.

Högupplösta bilder på boken och författaren, och även ett smakprov från boken, finns på egetforlag.se/jamstalld-vardag/

FÖR MER INFORMATION
Kontakta förläggare Joakim Hedström, joakim@egetforlag.se, 0708–12 91 21 – eller författaren Sandra Lindström på sandra@actnowpsykologi.se, 0705–29 52 14.

Medlemmarnas nyheter

Erbjudanden och nyheter från våra medlemmar

UCS One Business hjälper dig med milersättningen 2024

Har du under 2024 använt din privata bil eller förmånsbil för resor i/till ditt arbete har du rätt till ersättning....

Beegleton tillsätter en Advisory Board som nästa steg i tillväxtresan

Efter 13 år tar Beegleton nu nästa steg i sin tillväxtresa genom inrättandet av en Advisory Board – en rådgivande...

Nya räntebeskedet – Så påverkar inflation och ränta ditt företag

Torsdag den 27 juni 2024 släpper Riksbanken sitt nya besked för Styrräntan. Var bland de första att få veta om...