Östsvenska Handelskammaren

Medlemsporträtt: Ekonomiskt, hållbart och humanitärt med Solel och PPAM Solkraft

Förnybara energikällor är framtiden – det är det nog inte många som tvivlar på. Utvecklingen går fort och intresset växer. Elproduktion via solceller är ett alternativ och idag står solelen för 5-10 % av elproduktionen i Sverige. Men det kan öka kraftigt menar Andreas Molin som 2011 startade företaget PPAM Solkraft AB.

Andreas Molin var forskare på Linköpings universitet och forskade på lågenergihus när han 2009 köpte sitt egna hus och monterade solceller på taket för att se om det skulle kunna förse huset med egenproducerad solel. Det fungerade utmärkt och det var startskottet till PPAM Solkraft.

– Jag tänkte att om jag kan försörja mitt hus med solel så borde fler vilja och kunna det. Det är både försvarbart ekonomiskt och miljömässigt, säger Andreas, VD för PPAM Solkraft. Om du dessutom producerar mer el än vad du gör av med så kan du sälja ut det på elnätet vilket gör att du tjänar pengar.

Företaget startade i liten skala vid sidan av forskningen men 2011 blev det Aktiebolag och tillsammans med sin fru Elin satsade man fullt ut. Nu, snart sex år senare, har företaget växt rejält och har idag 40 anställda med egna lokaler strax utanför Ljungsbro och driver egna forskningsprojekt.

Idag säljer och bygger man solkraftsanläggningar och idag säljer PPAM till hela världen.

– Vi säljer mestadels på den svenska marknaden men har kunder i Europa, Asien och Afrika. Vi har både privatpersoner, kommuner, landsting och företag som kunder, säger Andreas. 

Målsättning att växa internationellt

Solel står idag för 5-10 % av elproduktionen i Sverige och cirka 800 personer i Sverige jobbar med det. Men Andreas tror att det skulle kunna öka kraftigt. Elin, som är vice VD, forskar på hur dubbelsidiga solcellspaneler kan användas och bli mer effektiva vilket skulle göra att man på ett enkelt sätt kunde öka produktionen.

Att ha dubbelsidiga solpaneler ger oftast en boost på 10-30 % energi ifrån baksidan och det ger möjligheter att tänka nytt såsom att använda solpanelerna som staket, bullerskydd eller insynsskydd. För tillfället skissar vi på ett alternativ åt ett resecentra i Indien.

Företaget fortsätter att växa och målsättningen är att etablera företaget på den internationella marknaden.

– Mitt fokus just nu är att internationalisera PPAM. Och det inte bara för företagets fortsätta utveckling utan för att vi skulle kunna göra en humanitär insats. Solenergi skulle fungera så bra i så många länder, länder där man inte har el idag. Så vi skulle kunna hjälpa många av världens fattigaste människor att få el. Det är en mission jag har, avslutar Andreas.

[osh-header title=”Så fungerar solel”]
I en solcellsanläggning omvandlar solceller solljuset till elektricitet i form av likström. Likströmmen omvandlas till växelström i en växelriktare, för att elen ska kunna användas i fastigheten och matas ut på elnätet. Elen från solcellerna skickas via växelriktaren ut i fastighetens elnät och används i första hand i fastigheten. Om anläggningen producerar mer el än vad som för stunden behövs i fastigheten så skickas överskottet ut på elnätet. Fastighetsägaren sparar pengar genom att inte behöva köpa lika mycket el utifrån och kan även få betalt för den el som skickas ut på elnätet.

Relaterade #Nyheter

Så påverkar Fehmarn Bält-tunneln den östsvenska regionen: ”Många förstår inte vidden”

Nyheter

Just nu byggs Fehmarn bält-förbindelsen mellan Danmark och Tyskland. En 18 kilometer lång undervattenstunnel som bland annat gör att man...

Effektivare tillståndsprocesser: En gemensam strävan i Östergötland

Nyheter

”Kickstart” var ordet, när Handelskammaren tillsammans med Cleantech Östergötland och länsstyrelsen samlade drygt 50 företagare på LINK Business Center för...

Kan vi bygga oss ur krisen? Träff med Catharina Elmsäter-Svärd

Nyheter

Stora behov av infrastruktur samt kompetensförsörjning är utmaningarna framåt.

Fler nyheter

Senaste nytt hos Östsvenska Handelskammaren och i näringslivet

20 maj, 2024

Styrelseutbildning Gotland (Internat Grå gåsen)

Vill du kombinera utbildning med en exklusiv upplevelse i naturskön miljö? Nu erbjuds ett unikt...

Styrelseutbildning Gotland
Nyhet
Prisbelont hallbarhet

Stjärna på hållbarhet? Dags att nominera till prestigefullt pris

Hållbarhet

Har ditt företag gjort en resa inom hållbarhet? Nu öppnar vi nomineringen till årets hållbarhetspris.

18 mars, 2024

Lunch med kammaren

Den här lunchen passar för alla branscher och intresseområden och riktar in sig på nätverkande,...

IMG 8644 1
Nyhet
Prisbelont hallbarhet

Stjärna på hållbarhet? Dags att nominera till prestigefullt pris

Hållbarhet

Har ditt företag gjort en resa inom hållbarhet? Nu öppnar vi nomineringen till årets hållbarhetspris.

Nyhet
balt

Studiebesök Fehmarn Bält och Lübeck

Infrastruktur

Fehmarn Bält-tunneln är ett av Europas största pågående byggprojekt. I dagarna två åkte vi söder ut för att titta närmare...

Nyhet
217A2842

Så påverkar Fehmarn Bält-tunneln den östsvenska regionen: ”Många förstår inte vidden”

Infrastruktur

Just nu byggs Fehmarn bält-förbindelsen mellan Danmark och Tyskland. En 18 kilometer lång undervattenstunnel som bland annat gör att man...