Jag var i tonåren när två äldre killar i toalettkön på McDonalds plötsligt drog med mig in på toaletten och började slita i min kläder. Turligt nog var de fulla och fumliga och hade dessutom inte låst dörren. En rejäl örfil från en ung kvinna som varje dag hanterade stora hästar i stallet räckte som avskräckning. Det som hade kunnat bli ett evigt ärr i min själ, förvandlades till en känsla av styrka.
Jag ryser varje dag just nu. I land efter land, bransch efter bransch, använder (mestadels) kvinnor modern teknik för att verkställa en social revolution. En revolution som likt en osynlig men fullständigt obeveklig fiskare svingar sina nät över pölar, sjöar och hav och drar upp de fula fiskarna till ytan, en efter en. Nyligen släpptes hashtaggen #vardeljus där tusentals kvinnor inom Svenska Kyrkan står upp mot sexuella trakasserier och övergrepp. Det fick mig att rysa extra mycket.
Jag ryser för att kvinnor nu gemensamt tar bladet från munnen och pratar om det som tidigare varit omöjligt att tala om. Jag ryser för att modern teknik återigen visar sig vara det mest effektiva, ändå oblodiga, vapen världen skådat. Jag ryser eftersom mörka rum fyllda av rädsla och skam i dagens ljus kan transformeras till systerskap, styrka och beslutsamhet. Jag ryser för att jag nästan kan höra det digitala mullrandet som förändrar världen till det bättre på ett sätt som ingen jämställdhetsinsats någonsin tidigare lyckats med. Jag ryser för att jag förstår att mina döttrar växer upp i ett transparant hav där fula fiskar inte längre kan gömma sig.
Den här sociala revolutionen kommer att ändra beteenden. Offentligt utskämda tv-kändisar och kulturprofiler avskräcker mer än en faktisk örfil. Man kommer att tänka sig för innan man kliver ut i gränslandet eller passerar gränsen. Det blir kännbart när ens karriär och försörjningsmöjlighet står på spel.
Självklart finns i störtfloden av anmälningar och uthängningar även de fall där någon blir oskyldigt utpekad. Där någon använder kraften för att skada. Men i det stora hela handlar #metoo-kampanjen om att blottlägga dolda föreställningar om män och kvinnor och visa på att det finns en acceptans för att killar tar sig friheter som tjejer inte gör. Att maktmissbruk är mycket vanligare än vad statistiska undersökningar visar.
#metoo-kampanjen måste bli en av de mest minnesvärda händelserna 2017, med effekter som sträcker sig långt in i framtiden. Där kan känslan av riktig jämlikhet man och kvinna emellan nedärvas från generation till generation, i allas kollektiva medvetande. Sedan är det bara resten av diskrimineringsgrunderna kvar.
Johanna Palmér,
Vd Östsvenska Handelskammaren