Konsten att förena nytta med nöje, benämns ofta som något positivt och konstruktivt. Ungefär som att slå två flugor i en smäll. Näringsidkare och entreprenörer inbillar jag mig är särskilt skickliga på att hitta nöjet i själva nyttan. Det som driver, skapar engagemang, affärer och försörjning – även om det naturligtvis inte alltid är ett rent nöje, inte minst i dessa tider. Men kan inte nyttan ibland vara själva nöjet? Alltså att nöjet i sig ger nytta?
Häromkvällen såg jag på SVT:s långkörare Go’ kväll där programledaren intervjuade, som så ofta i programmet, en nyutgiven författare. Just denna hade just skrivit en bok om fjärilar, insekter som fascinerat honom hela livet. Nu ville han dela med sig av sin kunskap så fler skulle intressera sig för och uppskatta de bevingade varelserna.
”Vad är det för nytta med det då?” undrade programledaren. ”Ja, nyttan… den tycker jag kommer i andra hand. Framför allt är det kul”, svarade fjärilsexperten. Sedan utvecklade han resonemanget att om man lär sig mer så kan det leda till en förmåga att bättre läsa landskapet, vilket ger en bra grund för vidare miljöengagemang och så.
Och det är förstås nyttigt med engagemang för miljöfrågor. Men är det inte också nyttigt att ha kul? Om det nu är att gå ut i sin trädgård eller en park och njuta av fjärilar, eller se en fotbollsmatch eller läsa en bra bok? Inte bara för att dessa nöjen också för med sig olika nyttor (vilket de ofta gör), såsom motion, frisk luft eller kunskapshöjande. Utan bara för att de är just roliga.
Ett tydligt exempel är det numera rikskända läskförbudet i Gislaved. Kostchefen förbjöd läskservering annat än i undantagsfall på kommunens äldreboenden. ”Läsken tillför ingen kvalitet”, förklarade hon sitt beslut och tillade att när människor blir äldre blir vi mer och mer sötsugna. Och socker ligger, som alla vet, inte högt på några skalor över nyttigheter. Ingen nytta, alltså förbud. Men vad hände med nöjet?
Som bekant backade kommunen från sitt beslut, återigen får de gamla i Gislaved dricka sin läsk. Till slut kom väl insikten i att kvaliteten finns i själva nöjet att få njuta av en läsk till maten, nyttigt eller ej. Unna sig något gott eller göra något kul ger glädje, livskvalitet och därmed också – just det, nytta.
Man kan inte bara göra sådant som är kul, nej. Men man kan heller inte bara jaga nytta utan att ha kul. För försvinner nöjet är jag rätt säker på att nyttan också så småningom förtvinar.
Maria Björk Hummelgren
Näringspolitisk chef