Östsvenska Handelskammaren

På besök i världens största återbruksgalleria

CRS East Sweden bjöd in sina medlemmar på en studieresa till världens första återbruksgalleria, Retuna i Eskilstuna. Här är allt som säljs i de olika butikerna återbruk, återanvänt, ekologiskt eller hållbart producerat.

Anna Bergström som är centrumledare för Retuna möter oss direkt när vi ankommer och ger oss en guidad tur i gallerian.

– Textil och modeindustrin är en av de största miljöbovarna idag och vi svenskar använder i snitt våra nyinköpta produkter i cirka sex månader innan vi tröttnar, säger Anna Bergström.

Hon menar på att det bästa vi kan göra för miljön är återbruk av produkter, genom små förändringar eller ändrade användningsområden kan man förlänga livslängden på en produkt med många år. Anna tar med oss bakom kulisserna där vi får se hur hela processen går till här, allt från när varorna lämnas in till ”upcycling”, processen där varorna förfinas för att sedan säljas igen och få ett nytt och längre liv.

Iden och att starta gallerian väcktes hos Eskilstunas kommun som jobbat hårt för att ligga i framkant gällande miljöarbetet. 2015 slogs portarna upp för första gången för att kunna erbjuda shopping på ett hållbart vis. År 2018 såldes återbrukade produkter här för 11,7 miljoner kronor. I samband med att man byggde gallerian byggde man även en ny återvinningscentral i anslutning till Retuna vilket gör det smidigt och enkelt för eskilstunaborna att lämna in sina gamla kläder, leksaker, möbler och liknande.

Alla butiker i gallerian drivs av egen maskin och Annas mål är att dubbla omsättningen i gallerian för att det ska bli möjligt för butikerna att anställa mer personal och att denna idé och utveckling fortsätter och etableras på fler platser.

Anna Bergström själv vann 2019 ”Årets samhällsförändrare” av Veckans affärer och under 2017 utsågs hon till ”Årets marknadsförare” under EN18. Hon har bevisat att det går att tänka miljövänligt  och samtidigt tjäna pengar.

Retuna erbjuder inte bara shopping utan här finns även möjlighet att boka konferens med fokus hållbarhet. Dessutom finns också Recycle designutbildning i byggnaden där eleverna lär sig vara kreativa och skapa med olika typer av avfall. Det går under rundvandringen inte att ta miste på att detta är något som Anna absolut brinner för och hennes energi och driv blir en stor inspiration för oss besökare från CSR East Sweden.

Efter rundvandringen fick vi tid att på egen hand se oss omkring i de olika butikerna, gallerian är uppbyggd som vilken galleria som helst egentligen fast såklart i en helt ny tappning. Här finns allt från sport och barnbutiker till en blomsterhandel och café alla med en sak gemensamt – att erbjuda klimatsmart shopping.

 

 

CSR East Sweden är ett nätverk inom Östsvenska Handelskammaren, läs mer om nätverket här.

 

/ Mimmi Håkansson

Fler nyheter

Senaste nytt hos Östsvenska Handelskammaren och i näringslivet

Beslutet: Här ska Ostlänken byggas genom Linköping

Nyheter

Så kom det efterlängtade beskedet – Trafikverket har fattat det formella beslutet om Ostlänkens dragning genom Linköping. Det blir in...

Rundabordssamtal med Regionpolischefen

Nyheter

Östsvenska Handelskammaren bjöd in företagsrepresentanter att träffa nytillträdda regionpolischef Malena Grann på LINK Business Center för ett samtal om trygghet,...

Stöd till företag för ökade kostnader till följd av Brexit

Internationell handel

För företag som har fått ökade kostnader med anledning av att Storbritannien lämnat EU finns möjlighet att söka stöd, fram...