Östsvenska Handelskammaren

Peters tre tips för en säkrare tullhantering

Det finns ett antal saker som företag behöver ha koll på för att få till en smidig, korrekt och regelrätt tullhantering. Mycket går att göra för att undvika risker och onödiga kostnader. Det menar Peter Hellman, konsult och föreläsare inom Internationell Handel på Västsvenska Handelskammaren. Vi har passat på att ställa ett par frågor till experten.

Tull – ett område som kan upplevas snårigt bland regelverk, skatter, avgifter, tillstånd, villkor och licenser att förhålla sig kring. Därtill är det viktigt att vara med i svängarna när regelverk och handelsavtal ständigt uppdateras.  

– Gör du fel blir det pannkaka, säger Peter Hellman, som till vardags arbetar med att både utbilda och rådge företag kring bland annat tullrelaterade frågor.  

Vad händer om det mot förmodan blir fel?  

– En vanlig påföljd är sanktionsavgifter vid import eller kanske indraget kredittillstånd hos Tullverket. Oftast är det små misstag eller missförstånd som leder till ett fel. Det kan tillexempel vara så att varorna har fel statistiska nummer (som klassificerar varorna). Om varan har fel nummer blir det tillägg som kan bli kännbara för företaget och om ett fel upptäcks så granskas även sändningarna i upp till 3 år bakåt i tiden.  

– Det kan också vara bra att känna till att om man släpper ifrån sig ansvaret till ett tullombud, såsom en speditör, så bär man alltid som företagare det yttersta ansvaret och man kan inte svära sig fri från böter eller tulltillägg om något skulle bli felaktigt. Från maj 2016 stramades dessutom tullagstiftningen åt vilket innebär att påföljderna kan hålla företagets vd eller styrelse personligt ansvariga.  

Vilka är dina tre tips för en säkrare tullhantering?  

✅ Man måste ha stenkoll på varans klassificering – vad är det för produkt jag handlar med egentligen? Låt oss säga att min produkt exempelvis är en smart watch, då ska den klassificeras som en dator och inte som en klocka. Datorn i det fallet kan vara tullfri medan en klocka är betydligt dyrare.  

✅ Se till att veta ursprunget på produkten. Det är ursprunget på varorna som avgör vilka regler och krav som gäller för just mina produkter.  

✅ Ha korrekt tullvärde på produkten, så blir ekonomin rätt. 

Om man vill fördjupa sig, vad är nästa steg? 

– Se till att ta hjälp om du är det minsta osäker. Ett råd är att vända sig till Tullverket och be om en bestämd klassificering av produkten. Då är det ett beslut som gäller i 3 år och man har det svart på vitt vilken klassificering som gäller för just den produkten. Det är Tullverkets ord som i slutändan gäller.  

– Ett annat råd är ju också möjligheten att ta hjälp av experter eller att gå en utbildning. På mina utbildningstillfällen går vi igenom metodik kring hur man går tillväga för att ta reda på alla regler och hålla sig uppdaterad. Hela tiden är man två parter och det är dessa bitar vi trycker på. Inget hokus pokus – bara att veta vad som gäller.   

Den 11 oktober gästar Peter oss på Handelskammaren i Linköping, och på schemat står Kurs i Tullhantering. Spana in länken om du vill läsa mer om innehållet i utbildningen.

>> Utbildningstillfälle 11 oktober: Kurs i Tullhantering

Relaterade #Internationell handel

20 augusti, 2024

Företagsanpassade utbildningar

Datum och innehåll helt utifrån era önskemål! Tillsammans med handplockade experter ur Handelskammarens stora nätverk...

10 september, 2024

Nätverksträff med Skeppningsnätverket

Välkommen till Handelskammarens nätverk för dig som arbetar med internationell handel!

11 september, 2024

Kurs om CBAM

Importerar du varor från länder utanför EU? I så fall gäller det att ha koll...

Fler nyheter

Senaste nytt hos Östsvenska Handelskammaren och i näringslivet

13 september, 2024

Nytt uppgiftslämnande och ny process – är du redo för det nya exportsystemet? 

Den 1 oktober produktionssätts Tullverkets nya system för exporthantering. Välkommen till ett digitalt seminarium där...

Nyhet

Samtal och högsommar när södra Sveriges näringsliv samlades hos handelskamrarna i Almedalen

Nyheter

Återigen var det dags för Almedalsveckan med partiledartal, debatter och kunskapshöjande seminarier runt om i Visby. Under onsdagen den 26...

13 november, 2024

Fullt fokus på Ostlänken

Denna träff är för ESIC-medlemmar: Fullt fokus på Ostlänken, med Magnus Sjöberg som är programchef...

Nyhet

Samtal och högsommar när södra Sveriges näringsliv samlades hos handelskamrarna i Almedalen

Nyheter

Återigen var det dags för Almedalsveckan med partiledartal, debatter och kunskapshöjande seminarier runt om i Visby. Under onsdagen den 26...

Nyhet

Dubbla hjärtslag för Almedalsveckan

Krönikor

Att vara på plats och lyfta näringslivets viktigaste frågor i Almedalen, är en självklarhet för Östsvenska Handelskammaren. Almedalen Sveriges största...

Nyhet

LIVE TV: Se Handelskammarens seminarier live från Almedalen

Almedalen

Är du inte på plats under Almedalsveckan i år? Då kan du kan enkelt följa alla Handelskammarens seminarier hemifrån!