Magnus Lindahls krönika
Läste nyligen ”Sånt händer inte här” av 1930-års nobelpristagare Sinclair Lewis. En bok som med 30-talets Europa som modell beskriver ett USA vars demokrati monteras ned och förfaller in i populism, fascism, antisemitism, politisk förföljelse och koncentrationsläger och så småningom inbördeskrig. Allt började med att en presidentkandidat lovade att göra USA till ”ett stolt och rikt land igen”.
I tider av populism och så kallade starka ledare med totalitära tendenser är det svårt att inte tänka på utvecklingen mot just populism, primitivt debattklimat och förakt för fri press. Bokens huvudperson är en liberal redaktör och tidningsutgivare och hans kamp. Vi får aldrig veta om motståndsrörelsen segrar, men sista meningen är att huvudpersonen ”… kan aldrig dö”.
Jag tror att det är extremt farligt att förflytta, om än bara med ord, vad som är normalt, vad man offentligt kan säga, tycka och tänka i en demokrati i termer av starka ord, hat, lögner och konspirationer. Blir dialogklimatet primitivt i politiken blir det än värre på gatan och från ord till handling är det inte ett långt steg.
Det händer inte bara i USA utan i Storbritannien, Frankrike, Italien, Grekland, Polen, Ungern, Sverige, Brasilien, Mexico, Filippinerna. Rädsla, polarisering och hat träder fram. Det normala samtalets gränser passeras och radikaliseras.
Idag är likheterna med 1930-talet få – vi har till exempel inget storkrig i färskt minne, samhället har ett skyddsnät och någon utbredd depression har vi inte upplevt sedan 1929.
På det stora hela har vi ingen anledning att vara speciellt rädda. Men ändå är många människor just detta och de system som tagit oss dit vi är idag med fred och relativt välmående samhällen är starkt ifrågasatta. Signaler som måste lyssnas till och ageras på av etablerade politiker och partier även om vi lever i en tid där vi aldrig haft det bättre.
Jag tar boken som en påminnelse om hur viktigt det är för alla att vårda vår demokrati, varje dag. Det är enkla saker som att hålla ihop samhällen, att det offentliga hela tiden vårdar och bygger förtroende och tillit hos medborgarna, att media och den politiska debatten är fri och saklig, att sociala media tvingas ta ansvar mot hat, lögner och polarisering, att så många som möjligt får en god utbildning, att de politiska partierna lyfter sig själva i kragen och tydligt talar om sin vision och vägen dit och att snabba puckar och populism inte skapar hållbara lösningar utan att fokus hela tiden måste hållas på långsiktiga reformer. Samt sist men absolut inte minst, att vi alla har ett ansvar i att göra just ovan – tillsammans!
Med dessa tankar vill jag önska alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!
[skribent medarbetare=”Magnus Lindahl”]