Östsvenska Handelskammaren

Relationerna är det primära – bilderna kommer sen

Det var sista kvällen med gänget för vår tidigare vd Johanna Palmér. På plats, redo för att fira av henne var alla vi medarbetare. Och en till. Som ingen av oss riktigt kände igen. Hon presenterade sig som Zandra, relationsfotograf. Visst reagerar man på titeln?

– För mig är meningen med livet att sträva efter goda relationer  – inåt, uppåt och utåt. Vi är alla i första hand människor och relationerna oss emellan är grunden till hela samhället, säger Zandra Erikshed.

Johanna hade bjudit in Zandra för att under en timma föreviga kvällen. En timme som snabbt blev tre. Timmar med skratt, tårar och kärlek. Vad var det som gjorde detta så speciellt? Vad gör en relationsfotograf? Och hur blir man det? Jag ville veta mer. Resultatet blev den här artikeln.

Och för att få svaret på det behöver vi backa bandet några år. Flytta oss från östkusten till västkusten. Från fotograferande till skrivande. För i Munkedal, några mil norr om Göteborg i Bohuslän, växte Zandra Erikshed upp. Hon utbildade sig till journalist och började efter studierna att arbeta på Borås Tidning. Efter en tid blev hon frilansare vilket skapade en större frihet och 2011 bestämde sig hon och hennes man att förverkliga en dröm. Att flytta till den lilla byn Bjärka-Säby utanför Linköping.

– Vi flyttade hit mest för den lilla byn, en fantastiskt liten idyll mitt i Östergötland. Vi längtade ut på landet, hade kopplingar till platsen och kände många människor här.

Väl i Östergötland fortsatte Zandra som frilansade journalist, men kände för varje dag att hon inte kom till sin fulla rätt, inte nyttjade sin fulla kapacitet och potential. Samtidigt som kärleken till fotograferingen blev allt starkare. Men det var först när hon drabbades av en utmattning som fröet till att bli relationsfotograf såddes.

”Jag såg den här tiden som en nystart, att jag hade fått en ny chans som jag måste jag förvalta.”

– Jag var trött på att skriva torra texter på beställning och kände mig frustrerad över att jag inte förvaltade min tid och mina gåvor bättre, utan bara körde på. Och när livsomvälvande saker sker, som en utmattning, så börjar man ju tänka: Vad brinner jag för? Vilka är mina passioner? Vad är mina styrkor?

Svaret blev: människor, relationer och fotografering. Och med frågan: ”hur kan jag kombinera dessa?” blev svaret relationsfotograf.

– Jag såg den här tiden som en nystart, att jag hade fått en ny chans som jag måste jag förvalta. 

Hon investerade tid och pengar, fotograferade mängder av människor och finslipade konceptet – och utifrån den feedback hon fick, insåg hon att hon hade funnit en unik nisch.

– Jag förstod att jag kunde erbjuda mer än vackra bilder, när kunder hörde av sig och berättade hur värmen höll i sig långt efter fotograferingen. Att bilderna på väggen dagligen gav dem kraft, när relationen kändes tung och vardagen slitsam. Några fick nytt hopp om sitt äktenskap och började gå i parterapi och en familj bestämde sig för att spela spel ihop en kväll i veckan.

Detta är relationsfotografering

Men vad är då det unika med relationsfotografering? Fotograf, ett yrke lika gammalt som kameran, vet de flesta vad det är. Och om man lägger till ordet relation framför blir svaret enligt Zandra det här:

– Vi fastnar lätt i mönster i våra relationer och låter det negativa överskugga det goda. Under en relationsfotografering lyfts vi ut ur vardagen och fokuserar på det goda. Fotograferingen skräddarsys till en rolig, vacker och relationsstärkande upplevelse, där människor får upp ögonen för varandra igen. De får se nya sidor hos varandra, återuppleva minnen och skapa nya. Ett tillfälle att reflektera över och förmedla vad de uppskattar hos varandra.

Även om bilderna i sammanhanget är underställda upplevelsen, är kraften i den visuella kommunikationen väldigt stark och ett medel för målet. Till exempel visar forskning att barn som växer upp i hem, omgivna av familjebilder, växer upp till tryggare och lyckligare individer. Dagligen matas man med det visuella budskapet att man hör till och är älskad.

Rent praktiskt, hur går en relationsfotografering till?

– Det jag egentligen gör är att skapa ett tryggt forum, en förutsättning för människor att mötas – sedan är det de som gör jobbet. Min process består av en förintervju för att lära känna dem jag ska fota. Beroende på svaren plockar jag ur min verktygslåda med övningar, efter vad som passar dem jag ska fota. En fotografering av en familj skiljer sig förstås från ett arbetslag, där det inte är givet att man känner varandra så väl. Att vara lyhörd, så att alla är bekväma är mitt viktigaste verktyg! Jag initierar lekar och övningar och är sedan beredd att fånga ögonblicken med kameran. Syftet är att det ska vara mer som en rolig och varm upplevelse än en fotografering.

Allt större intresse från företag

Än så länge har Zandras kunder mest varit par, föräldrar och familjer. Men på senare tid har intresset från företag ökat.

Relationsfoto är ett sätt för företag att vårda sina anställda. Till exempel kan det vara en annorlunda aktivitet på en kickoff eller medarbetardagar. Istället för att bara se foto som något nödvändigt ont, ger detta mervärde. Det stärker verksamheten inifrån och ut och är ett sätt att få personalen att trivas och samarbeta bättre. Samtidigt ger det fina bilder som stärker varumärket utåt som kompetent, personligt, varmt och medmänskligt.

Avslutningsvis, är du den enda relationsfotografen i Sverige?

– Många fotografer använder sig av övningar för att få människor att slappna av, men såvitt jag vet är jag den enda som gjort det till min nisch att stärka relationer och utarbetat ett helhetskoncept i det syftet.

Några av de alla fantastiska bilder Zandra fångade på oss på Handelskammaren kan ni se här nedan.

Fakta Zandra Erikshed

Ålder: 34
Bor: Bjärka-Säby utanför Linköping
Familj: Man och två barn
Intressen: Dansa och träna, läsa och lyssna på poddar, familj och vänner, olika former av kreativitet.

Några bilder från Johannas avtackning

Relaterade #Nyheter

Samtal och högsommar när södra Sveriges näringsliv samlades hos handelskamrarna i Almedalen

Nyheter

Återigen var det dags för Almedalsveckan med partiledartal, debatter och kunskapshöjande seminarier runt om i Visby. Under onsdagen den 26...

Dubbla hjärtslag för Almedalsveckan

Nyheter

Att vara på plats och lyfta näringslivets viktigaste frågor i Almedalen, är en självklarhet för Östsvenska Handelskammaren. Almedalen Sveriges största...

Johan Aronsson har blick för resultat och helhet

Nyheter

Mottagaren av Östsvenska Handelskammarens hållbarhetspris 2024 tror på högre kvalitet, färre antal slit- och slängprodukter och ser till att hållbarhet...

Fler nyheter

Senaste nytt hos Östsvenska Handelskammaren och i näringslivet

Nyhet

Samtal och högsommar när södra Sveriges näringsliv samlades hos handelskamrarna i Almedalen

Nyheter

Återigen var det dags för Almedalsveckan med partiledartal, debatter och kunskapshöjande seminarier runt om i Visby. Under onsdagen den 26...

13 november, 2024

Fullt fokus på Ostlänken

Denna träff är för ESIC-medlemmar: Fullt fokus på Ostlänken, med Magnus Sjöberg som är programchef...

4 september, 2024

AW med pitch – Ett mingel för bygg, fastighet & infrastruktur

Fastighetsägarna, Byggföretagen och Östsvenska Handelskammarens ESIC-nätverk bjuder in till ett gemensamt mingel för dig som...

Nyhet

Samtal och högsommar när södra Sveriges näringsliv samlades hos handelskamrarna i Almedalen

Nyheter

Återigen var det dags för Almedalsveckan med partiledartal, debatter och kunskapshöjande seminarier runt om i Visby. Under onsdagen den 26...

Nyhet

Dubbla hjärtslag för Almedalsveckan

Krönikor

Att vara på plats och lyfta näringslivets viktigaste frågor i Almedalen, är en självklarhet för Östsvenska Handelskammaren. Almedalen Sveriges största...

Nyhet

LIVE TV: Se Handelskammarens seminarier live från Almedalen

Almedalen

Är du inte på plats under Almedalsveckan i år? Då kan du kan enkelt följa alla Handelskammarens seminarier hemifrån!