Östsvenska Handelskammaren

Så står det till med jämställdheten i styrelserna

Nästan 8 av 10 styrelseledamöter i sörmlandska, östgötska och gotländska bolag är män. Det är kanske den siffra från 100-listans undersökning som är mest slående. Men det gör 100-listan-kvinnorna än mer angelägna om att nå ut med sitt budskap. En mer jämställd styrelse är en kompetentare styrelse!

100 – listans kvinnor var inbjudna för att ta del av rapporten kring jämställdhet och kompetens i vår regions styrelser men också för att knyta kontakter.

Eftermiddagen inleddes i Länsförsäkringar Östgötas nya lokaler i centrala Norrköping där Sophia Nygren var en av dem som hälsade välkomna. Hon är skadechef inom Länsförsäkringar och berättade kort om sin karriär, hur hon började som undersköterska, pluggade till socionom men sedan började på Länsförsäkringar och är idag chef där. En ypperlig start på en eftermiddag om kvinnligt ledarskap.

– Jag jobbade i början med enbart män och de sa att de aldrig jobbat nära en kvinna och att de aldrig haft en kvinna som chef. Så är det inte idag. För mig handlar ledarskap om att bygga relationer. Det som förr sågs som kvinnligt ledande är idag det moderna ledarskapet, berättar hon.

Föreläsare och författare Ulrika Sedell beskrev relativt dystra fakta. Till exempel att enbart cirka 15 procent av svenska vd:ar är kvinnor. MEN hennes stund med publiken kom främst att handla om positivism. Hon ville berätta för 100-listans kvinnor om hur man finner nycklarna till framgångslikt ledarskap.

Ulrika Sedell har suttit i samtal med många högt uppsatta kvinnor och baserat på dessa  plockat ut gemensamma egenskaper hos kvinnorna som hon levererar som karriärnycklar. För att nämna några: De kvinnliga cheferna har låtit sin inre kompass leda dem. De har fortsatt stå för det de tror på och kört sitt race.

Det som gjort att dessa kvinnor lyckats är också att de satt sin livsplan före sin karriärsplan. Det vill säga de har haft en klar bild av hur de vill se sina liv vad gäller att bilda familj, var man vill bo och vilka intressen man vill ha tid att utöva. Det har varit överordnat och påverkat vilket steg man tagit i karriären. Dessa kvinnor har också lagt vikt vid hur organisationerna de arbetar för ser ut, vilka värderingar som finns OCH – de har tagit referenser på sin chef.

Det senare tipset tyckte åhörarna var en riktigt bra idé.

– Det här tjafset om att man inte kan få tag på kompetenta kvinnor, det är bara att gå hit och plocka! säger Ulrika Sedell och syftar så klart på åhörarna som idag är en stor samling kvinnor från 100-listan med styrelsekompetens.

 

Text och foto:

Ulrika Andåker, kommunikatör Östsvenska Handelskammaren


 

 

 

 

 

Relaterade #100-listan

3 april, 2023

Hur många hattar har du? 

Vill du få i gång styrelsearbetet i ditt företag alternativt vill få ut mer av...

30 mars, 2023

BoardMatch – Matchning mellan bolag och styrelsekompetens

BoardMatch är ett matchningsevent där bolag genom ägare eller valberedningar får chansen att möta styrelseledamöter...

Kunskap om jämställda styrelserum är nyckeln

100-listan

I oroliga tider ökar styrelsens betydelse för bolagens utveckling. Breddad och höjd kompetens bland styrelseledamöter är avgörande.

Fler nyheter

Senaste nytt hos Östsvenska Handelskammaren och i näringslivet

Nyhet

Fullsatt Spaning på Kammaren

Nyheter

Fredagsfirande medlemmar fyllde Kammarforum i Norrköping när producenten och programledaren Henrik Johnsson, regionchefen för Svenskt Näringsliv Södermanland Sofia Sjöström samt...

26 maj, 2023

Spaning på Kammaren

Välkommen till trevliga Spaning på Kammaren i Norrköping. Denna gång sätter vi fokus på framtiden...

Nyhet

Yttrande angående järnvägsplanen för Ostlänken, delen Loddby-Klinga

Remissvar

Östsvenska Handelskammaren, ÖHK, lämnar följande yttrande ang samråd Loddby-Klinga, TRV 2017/64849.

Nyhet

Fullsatt Spaning på Kammaren

Nyheter

Fredagsfirande medlemmar fyllde Kammarforum i Norrköping när producenten och programledaren Henrik Johnsson, regionchefen för Svenskt Näringsliv Södermanland Sofia Sjöström samt...

Nyhet

Yttrande angående järnvägsplanen för Ostlänken, delen Loddby-Klinga

Remissvar

Östsvenska Handelskammaren, ÖHK, lämnar följande yttrande ang samråd Loddby-Klinga, TRV 2017/64849.

Nyhet

Omställningen tar för lång tid

Krönikor

Klimatet kräver ett snabbare tempo. Näringslivet är redo, skriver Maria Björk Hummelgren.