Ta del av remissvaret som PDF här.
Östsvenska Handelskammaren är en partipolitiskt obunden medlemsorganisation för företag i Östergötland, Sörmland och på Gotland. Vi arbetar på uppdrag av och för våra cirka 830 medlemmar för tillväxt, utveckling och ökad attraktionskraft i hela regionen och med särskilt fokus på tillväxtstråket från Stockholm till Linköping med omnejd.
ÖHK ser att ökad tillgänglighet mellan arbetsmarknadsregionerna, men också med omkringliggande samt den internationella marknaden skulle förbättra förutsättningarna för tillväxt och konkurrenskraft.
Östsvenska Handelskammaren lämnar följande synpunkter:
Vi konstaterar att underlaget bearbetats på ett konstruktivt sätt och att flera av ÖHK:s synpunkter beaktats inför denna revidering av RUS.
Vårt yttrande är strukturerat utifrån tabellen Utvecklingsstrategin och understrategier som finns på den näst sista sidan i dokumentet Utvecklingsstrategi för Östergötland. I tabellen har vi koncentrerat oss på den rumsliga inriktningen samt det strategiska området Näringsliv och innovation.
Övergripande mål
”Utvecklingsstrategins mål är Goda livsvillkor i Östergötland. För att uppnå det krävs ett inkluderande, innovativt, attraktivt, grönare och robust Östergötland.” ÖHK instämmer i att detta är viktiga aspekter för goda livsvillkor i Östergötland. Vi tror dock att fler skulle kunna ta till sig och känna sig manade att bidra till att nå målbilden, om texten i strategin vore mindre komplex samt innehöll mindre ordrika skrivningar och ett enklare språk.
Rumslig inriktning
Uppdelningen mellan de regionala och närgeografiska principerna och de storregionala, nationella och internationella principerna är flytande. Vissa fokusområden återkommer därför på flera ställen.
De regionala och närgeografiska principerna
Det är bra att samarbetet mellan Linköping och Norrköping lyfts som ett viktigt område att stärka ytterligare, för att regionen ska vara attraktiv ur ett näringslivsperspektiv. Vidare är det bra att regionen bidrar, stöttar och uppmanar systerstäderna för att stärka samarbetet och den gemensamma utvecklingen.
Närgeografisk utveckling kräver funktionellt utbyte även med orter utanför Östergötland. Ett gott liv och ett starkt näringsliv bygger på ett geografiskt helhetsperspektiv snarare än administrativa gränser. Det är positivt att kopplingarna till närliggande noder, såsom Nyköping och Katrineholm, lyfts fram som betydelsefulla – både ur ett närgeografiskt och ett storregionalt perspektiv. Särskilt en stark koppling till Nyköping är positiv för regionen, dels som ingångsport till Stockholm, dels egenvärdet i utbytet med Nyköping.
De storregionala/nationella/internationella principerna
Östergötlands geografiska läge nära Mälardalen, Stockholm och i ett europeiskt utpekat stråk är fördelaktigt. ÖHK vill lyfta vikten av förstärkt kapacitet norrut mot Örebro/
Hallsberg, västerut mot Göteborg via Jönköping och söderut mot Malmö och Öresund. ÖHK ser även behov av att betona kopplingen Örebro – Finspång – Norrköping. Med förbättrad infrastruktur kan denna sträcka stärka regionens tillgänglighet och skapa en direkt förbindelse till Norrköpings hamn och vidare ut i världen.
Vi konstaterar att kopplingen mot Kalmar finns med i kartbild men saknas i texten. I text nämns Kalmar enbart i relation till samarbete avseende sjukvård, men kopplingen är även relevant ur ett handels- och näringslivsperspektiv.
ÖHK håller med om att det är viktigt att stärka Motala för att nyttja potentialen och på sikt bli en storregional nod samt att stärka Mölby som storregional knutpunkt.
Vidare uppmuntrar ÖHK att kopplingarna söderut ses som ett prioriterat område närmare i tid än förut (år 2040 i stället för år 2050). Det skulle gagna regionen att koppla samman Östergötland än mer med det starka näringslivet i södra Sverige samt norra Europa och öka möjligheterna för pendling och godstrafik den vägen.
I sammanhanget är det påkallat att påminna om att varken Östergötland eller Sverige är en ö, utan i allra högsta grad del av ett internationellt sammanhang. Sedan Nato-inträdet efter Rysslands invasion av Ukraina samt USA:s mer nationella fokus i handels- och säkerhetspolitik, har den europeiska gemenskapen växt i betydelse. Sverige är medlem i EU och det är centralt att vi som land tar aktiv del av de stödsystem och påverkansmöjligheter som finns inom handel, innovationer, infrastruktur, energiförsörjning, utbildning och hållbarhet. Avgörande för svenskt – och östgötskt – välstånd och utveckling.
Strategiska områden – Näringsliv och innovation
Att Östergötland ska vara innovativt och attraktivt är en del av utvecklingsstrategins målsättning. Men vad gör en plats attraktiv för näringslivet? Vi menar att det är tillgång till god infrastruktur samt energi- och kompetensförsörjning. I nuläget ges stort utrymme till beskrivning av infrastruktur och kollektivtrafik ur perspektivet att underlätta för människor att leva och bo. För att stärka regionens nationella och internationella konkurrenskraft behövs en bredare ansats som även inkluderar välfungerande godslogistik.
ÖHK instämmer i att samverkan mellan näringslivet, Linköpings universitet och innovationsstödsystemet kan stärkas. Lika viktigt är att satsningar på forskning och utveckling möts upp av satsningar för att kommersialisera, kapitalisera och skapa nytta. Det främjar entreprenörskap, attraherar investeringar och driver regional utveckling. Entreprenörskap, liksom närings- och arbetslivet i stort, behöver fortfarande få en större plats i utbildningssystemet för att innovationer ska kunna utvecklas till livskraftiga företag och värdeskapande produkter och tjänster.
ÖHK instämmer i att Region Östergötland, Östergötlands kommuner och statliga myndigheter spelar en central roll i att främja innovation genom upphandling, policyskapande och samarbete med olika aktörer för systeminnovation. Genom innovationsupphandlingar kan också klimat- och miljödriven näringslivsutveckling stimuleras.
Avslutningsvis
I det stora hela uppskattar ÖHK att strategin lyfter de regionala, närgeografiska och storregionala perspektiven och sätter Östergötland i ett större sammanhang.
Näringslivet är avgörande för regionens utveckling, försörjning och existens. ÖHK konstaterar gillande att näringslivet har en mer framträdande roll i denna RUS-omgång och att företagens och civilsamhällets betydelse i regional samverkan har stärkts.