Östsvenska Handelskammaren

”Scenen blev min psykolog” – Charbel Gabro är årets talare!

Han kom till Sverige som fyraåring, med sin sjuka mamma. En stökig uppväxt höll på att leda till kriminalitet. Förra året blev han årets talare och hans historia berör. Vi har pratat med Norrköpingskillen som vill göra skillnad.

Hans mamma fick stroke och behövde vård. En vård hon inte kunde få i Syrien. De sökte sig till Sverige dit släktingar tidigare hade flytt. De fick visum och några månader senare var de i Sverige. Närmare bestämt på några madrasser på ett golv i stadsdelen Hageby i Norrköping.

Efter en tid fick de egen bostad, en liten lägenhet i samma område. Han fick dela säng med sin bror Tony. Ovanslafen av våningssängen i det minsta rummet. Nedanför låg farfar. Och berättade historier. 

– Det enda sättet för farfar att få tyst på mig och min bror var att berätta historier. Han började dem ofta med ”I krigens tid, när vi flydde …”. Vi blev helt tysta. Han kunde verkligen storytelling, skrattar Charbel. Jag får ofta frågan var jag fått gåvan att tala – den har jag fått från min farfar. 

Han blir snart allvarlig igen. Det är från farfars dramatiska historier som Charbel fått sin drivkraft och lärt sig konsten att beröra människor. Hans viktigaste verktyg. Uppväxten i Hageby var tuff. Och det har varit en lång resa för att komma dit han är idag.

– Jag har knappt gått ut skolan (12 IG), har inte haft något kontaktnät och egentligen inga förutsättningar. Jag har genom hela livet försökt hitta genvägar.

Genvägar som höll på att leda in Charbel på helt fel väg, in i kriminaliteten. Vändningen kom, och det från oväntat håll. Han hittade tron på Gud. Och blev frälst. 

– Jag var desperat. Och jag förstår att det kan låta klyschigt och säga att jag fann Gud. Men det var så och där och då bestämde jag mig att jag ska ge livet en chans till.

Och det var i kyrkan allt sedan tog fart. Det var där han började stå på scen och prata om sin resa och fick ansvar.

– Jag hade gjort så mycket dåligt, nu ville jag ge tillbaka och göra något gott för samhället. Och det jag kunde göra var att inspirera. Inspirera människor till att vilja göra något större. Dessutom blev scenen min psykolog – där fick jag bearbeta alla mina minnen och erfarenheter.

Tio års försäsongsträning  
Föreläsningarna blev fler och fler och pågick under flera år. 

– Jag brukar skämtsamt säga att jag har haft tio års försäsongsträning till det jag gör idag.

Efter några år fick han en bok om retorik och han började testa det som stod i boken och direkt såg han skillnaden i sina föreläsningar. Då började tankar dyka upp hos Charbel och han började googla mer om retorik. 

– Jag upptäckte att det här är ju en bransch. Det är ju ett yrke, tänk om jag kan…

Han bokade ett möte med Nyföretagarcentrum där han träffade en kvinna som kom att ha en stor betydelse för hans liv och karriär. Ingela Gullstrand. Hon var imponerad över Charbel och hans historia. 

– Hon sa att jag måste säga upp mig, ”Alla människor i Sverige måste få höra din historia”. Jag blev smickrad, inspirerad men samtidigt blev jag lite stressad och rädd.  

Att säga upp sig var ett stort steg. Lite för stort. Till en början. Han gick ner i tid från sitt jobb som livscoach för att kunna lägga tid på och fokusera på sin nya affärsidé.

– Jag är otroligt tacksam över att min arbetsgivare gav mig den möjligheten att gå ner tid. Det gjorde att jag skapade mig tid till framgång.

Men det blev en kort satsning. För snabbt efter att han bestämt sig för att satsa blev han headhuntad för ett jobb i Stockholm med att prata om sexualitet på flyktingboenden. Men bara några månader senare gick företaget i konkurs och Charbel stod utan jobb.

– Jag var desperat, vad skulle jag göra nu?

Han återgick till sin gamla plan. Nu skulle det bli av. Det var början av 2017 och han hade inte ett enda uppdrag. När han sedan i december summerade 2017 hade han stått på scenen inte mindre än 80 gånger.

– Jag vet inte vad som hände, men jag förstod att jag gjorde något bra. Att jag berörde. 

Resten är historia och numera kan han på sitt cv lägga till Årets talare och vinnare av Stora talarpriset. 

Utan Zlatan ingen Charbel
Charbel är ödmjuk. Han återkommer gång på gång om all den hjälp han fått. Från vänner, människor som trott på honom. Och inte minst från Zlatan.

– Utan Zlatan hade jag inte kunnat göra det jag gör idag. Han har visat vägen för så många med en bakgrund liknande min. Jag har velat bevisa för människor – att det går att lyckas med min bakgrund, men det kommer inte gratis, jag måste vara dubbelt så bra som alla andra. 

Fem år efter hans första betalda uppdrag var han nu på samma gala, nominerad till samma pris som flera av hans förebilder. Bland annat Inger Hansson, som redan vunnit priset en gång.

– Jag vann! Över min förebild. Det är en obeskrivlig känsla. Inger har betytt och gör fortfarande väldigt mycket för mig. Hon är fantastisk.

Och att omge sig med rätt människor återkommer Charbel till. Om vikten att välja sina vänner och umgås med människor som inspirerar. 

– Alla vill umgås med dig när det går bra – men när du inte är något märker du vilka som är dina vänner och vilka som tror på dig. 

Behöver varandra mer än någonsin
Vårens kalender var fulltecknad för Charbel. Men när vi träffas på Kammarforum i Norrköping, som annars är fullt av liv och rörelse, är vi nästan ensamma. Coronaviruset har börjat breda ut sig i Sverige och många av hans uppdrag är avbokade eller framflyttade till hösten. 

– Jag känner ingen extra stor oro kring corona, vare sig över min hälsa eller för mina uppdrag. Jag har varit på flykt och vet vad oro är. Vi kommer lösa det här, det är i svåra tider vi behöver varandra och ställer upp för varandra. Något jag ser sker nu i Sverige. 

Och när det finns mer luft i kalendern öppnas nya möjligheter. 

– Jag har bland annat tagit fram en helt ny föreläsning med fokus på hur man som företagare kan se möjligheter i oroliga tider – hur man kan skapa en större förståelse, och sänka tröskeln, så fler världar kan mötas och arbetsgivare vågar anställa. Självklart är föreläsningen digital. 

Hjälper ungdomar
Tillsammans med en god vän, Olle Tholén från Crazy Pictures, startade han för några år sedan en organisation som heter ”Samtalsringen”. Ett ideellt initiativ för att träffa ungdomar i utsatta områden. Med samtalet som verktyg hjälpa dem att sätta ord på tankar och känslor och få dem komma i kontakt med arbetsgivare. Det har än så länge genererat att 20 ungdomar kommit ut i arbete. 

– Vi är med att forma och utveckla förvirrade killar till modiga män, från bidragstagare till skattebetalare genom samtalsmetodiken som vi skapat.
Och det här vill Charbel göra ännu mer och planerar en ännu större satsning. 

– Jag vill fortsätta hjälpa ungdomar och tillsammans med några vänner arbetar vi nu fram en ny satsning. Vi räknar med att lansera den i höst. Jag må vara bäst i Sverige på att tala – men där jag är som bäst är i enskilda samtal. Det vill jag göra ännu mer, avslutar Charbel.

Relaterade #Nyheter

Samtal och högsommar när södra Sveriges näringsliv samlades hos handelskamrarna i Almedalen

Nyheter

Återigen var det dags för Almedalsveckan med partiledartal, debatter och kunskapshöjande seminarier runt om i Visby. Under onsdagen den 26...

Dubbla hjärtslag för Almedalsveckan

Nyheter

Att vara på plats och lyfta näringslivets viktigaste frågor i Almedalen, är en självklarhet för Östsvenska Handelskammaren. Almedalen Sveriges största...

Johan Aronsson har blick för resultat och helhet

Nyheter

Mottagaren av Östsvenska Handelskammarens hållbarhetspris 2024 tror på högre kvalitet, färre antal slit- och slängprodukter och ser till att hållbarhet...

Fler nyheter

Senaste nytt hos Östsvenska Handelskammaren och i näringslivet

Nyhet

Samtal och högsommar när södra Sveriges näringsliv samlades hos handelskamrarna i Almedalen

Nyheter

Återigen var det dags för Almedalsveckan med partiledartal, debatter och kunskapshöjande seminarier runt om i Visby. Under onsdagen den 26...

13 november, 2024

Fullt fokus på Ostlänken

Denna träff är för ESIC-medlemmar: Fullt fokus på Ostlänken, med Magnus Sjöberg som är programchef...

4 september, 2024

AW med pitch – Ett mingel för bygg, fastighet & infrastruktur

Fastighetsägarna, Byggföretagen och Östsvenska Handelskammarens ESIC-nätverk bjuder in till ett gemensamt mingel för dig som...

Nyhet

Samtal och högsommar när södra Sveriges näringsliv samlades hos handelskamrarna i Almedalen

Nyheter

Återigen var det dags för Almedalsveckan med partiledartal, debatter och kunskapshöjande seminarier runt om i Visby. Under onsdagen den 26...

Nyhet

Dubbla hjärtslag för Almedalsveckan

Krönikor

Att vara på plats och lyfta näringslivets viktigaste frågor i Almedalen, är en självklarhet för Östsvenska Handelskammaren. Almedalen Sveriges största...

Nyhet

LIVE TV: Se Handelskammarens seminarier live från Almedalen

Almedalen

Är du inte på plats under Almedalsveckan i år? Då kan du kan enkelt följa alla Handelskammarens seminarier hemifrån!