Prognosen för Ostlänken är fortsatt beräknad till 55 miljarder i 2015 års prisnivå. Den andra siffran, 69 MDR, som figurerat i en av Trafikverkets rapporter är den kostnad som angetts med ett löpande index fram till 2028.
Under våren nådde Sverigeförhandlingen överenskommelse med samtliga berörda kommer längs den nya höghastighetsjärnvägens sträckningar utanför storstäderna. Sammanlagt innebär det tolv stationer och åtaganden från kommunerna om att bygga cirka 110 000 bostäder. I lägesrapporten som nu lämnats över framhålls järnvägen genom Tranås och Jönköping som extra viktig att börja bygga så snart som möjligt, för att möjliggöra en tidig byggstart av höghastighetsjärnvägen år 2017.
Under september månad presenterar regeringen sin infrastrukturproposition och Trafikverket lägger fram en samlad effektbedömning (SEB) gällande vad en höghastighetsjärnväg samt en uppgradering av de befintliga stambanorna i södra Sverige skulle innebära. Den samlade effektbedömningen består av en samhällsekonomisk analys, analys av hur investeringen bidrar till att uppfylla de transportpolitiska målen samt en analys av hur investeringens nyttor fördelar sig på olika grupper. Under hösten kommer även en ny nationell infrastrukturplan för perioden 2018-2029 att presenteras.
Trafikverkets nya projektchef för Ostlänken, Malin Holen, finns nu på plats och tillträdde sin tjänst den 15 augusti. Under hösten 2016 kommer Trafikverket att starta upp arbetsgrupper med berörda länsstyrelser för att diskutera frågor såsom stadsutvecklings-, miljö- och infrastrukturfrågor. Det påbörjade arbetet med miljöbedömningarna gällande landskapsanpassning, masshantering, buller och barriäreffekter fortsätter och kommer fördjupas under hösten.
>> Ostlänkens webbkarta – information och karta över hela sträckningen
>> Norrköpings karta – Ostlänken, Kardonbanan, fastigheter, stadsdelar etc.