I en tuff bransch med hård konkurrens gäller det att hitta egna vägar till framgång. För SSAB i Oxelösund består receptet av specialisering och differentiering.
Det är SSAB Special Steels som ansvarar för stålproduktionen i Oxelösund. Med en årlig produktionskapacitet på 1,5 miljoner ton skapas där höghållfasta stål, som sedan används i maskiner och utrustning där slitage ställer höga krav på hållbarhet. Det kan till exempel vara lastbilsflak, grävskopor och containrar.
– Våra specialstål minskar vikten och ökar livslängden på kundernas produkter. Det innebär exempelvis att fordon kan göras lättare, vilket i sin tur minskar utsläpp och bränsleförbrukning, säger Jacob Sandberg, chef för SSAB i Oxelösund
Stålindustrin är en tuff bransch. Erfarenheten visar att specialisering är en viktig faktor för att lyckas. Enligt Jacob ligger SSAB:s styrka i att man är bra på att skapa unika produkter.
– Vår affär präglas av specialisering och differentiering. Det är en strategi som SSAB arbetat efter länge, men som inte förekommer annars i stålindustrin.
En annan sak vi lyckats med är varumärkesarbetet, särskilt på plåtsidan. Hardox slitplåt är ett av de mest framgångsrika varumärkena i stålvärlden. En annan sak som utmärker SSAB är den nära relationen till kunderna. Genom att prata om problem och utmaningar tillsammans, kan SSAB hjälpa kunderna till produkter som är optimala utifrån deras behov. För framtiden kretsar också mycket kring tillväxt och att utnyttja den potential som finns i verksamheten.
– För oss handlar det om kontinuerliga förbättringar, att skapa ett stabilt flöde, mer volym, kortare ledtider och bättre leveranssäkerhet. Mycket fokus ligger också på säkerhet och att arbeta bort alla olycksrisker. Målet är att alla ska lämna arbetet i lika bra skick som de kom dit, säger Jacob avslutningsvis.
[osh-header title=”SSAB Special Steels”]
Antal anställda: cirka 2900, varav 2300 arbetar i Oxelösund.
Nettoomsättning: 11 377 Mkr.
Andel av SSAB-koncerns totala nettoomsättning: 20%
Chef för SSAB Special Steels: Per-Olof Stark
Stålleveranser 2015: cirka 0,9 miljoner ton