Östsvenska Handelskammaren

Storbolagens viktigaste utvecklingsfrågor

Representanter från några av regionens största företag samlades under ett dygn för att gemensamt lyfta och diskutera framtidens viktigaste utvecklingsfrågor. Och de är överens. Frågorna som ska drivas, för att East Sweden ska bli Sveriges mest intressanta och attraktiva tillväxtregion, är ett kraftigt förbättrat näringslivsklimat, pålitlig infrastruktur och att säkra framtidens kompetensförsörjning.

Tron på och viljan för den östsvenska regionens utvecklingspotential och kraft, råder det ingen tvekan om i sällskapet inom Vision East Sweden – en satsning som drivs av Östsvenska Handelskammaren. Arbetet för att påverka politiska beslut, så att de tas med de bästa förutsättningarna för ett framgångsrikt näringsliv för ögonen, är långsiktigt. Men lika viktigt som att driva frågorna och enträget stå upp för sin sak, är att vara lyhörd för förändringar och fånga upp de trender som påverkar och styr samhällsutvecklingen.

Toppmöte 2020

För att diskutera just detta, samt inhämta kunskap och erfarenheter såväl internt inom gruppen som från externa gäster, samlas VES-bolagen med jämna mellanrum. För en längre sådan sittning – ett dygnslångt toppmöte – sammanstrålade representanterna på Vildmarkshotellet i Kolmården en regntung dag i oktober.

– Vi samlas för att utbyta tankar och kloka inspel för att kunna driva vårt viktiga påverkansarbete i den riktning som gagnar näringslivet i vår region på allra bästa sätt. Det är viktiga framtidsfrågor om vilken position vi ska ta i dessa som ska avhandlas, beskriver Maria Björk Hummelgren, näringspolitisk chef på Handelskammaren.

Samverkan akademi och näringsliv

Linköpings universitets nytillträdde rektor Jan-Ingvar Jönsson var gäst och lärosätets viktiga roll för regionens rykte och framsteg stod i fokus. En god och nära samverkan mellan LiU och näringslivet är centralt för båda parters starka utveckling. För företagens del är det avgörande att akademin producerar kompetens och talang till arbetslivet, att utbildningarna är relevanta och forskningen bedrivs i framkant och inom väsentliga områden. 

Universitetet behöver i sin tur näringslivets inspel för att uppnå just relevans och aktualitet, samt att studenterna har tillgång till en attraktiv arbetsmarknad både under och efter sin studietid. En attraktiv region att komma till, studera och sedan stanna i för att arbeta, bo och leva i är en stark gemensam nämnare för universitet och näringsliv. 

– Nu höjs krav på tvärvetenskap, kortare utbildningar och påbyggnadsutbildningar, inte minst i spåren av covid-19-pandemin och vårt samhälles allt snabbare omställning mot hållbarhet och långsiktighet. Det livslånga lärandet har blivit mer aktuellt än någonsin, sammanfattar Pia Carlgren, t f vd för Handelskammaren efter mötet med rektor.  

Världens bästa jobb

Präglat av platsen för toppmötet bjöd Kolmårdens djurparks vd Christine Karmfalk på en inblick i ”världens bästa jobb”, inkluderat frågor om globala artbevarande insatser, vilka strutsar som ska finnas på Kolmården samt hur besöksnäringen tacklat utmaningarna med pandemin. Och så blev det ett intressant möte med djurparkens delfiner och deras tränare. Besöksnäringen har haft ett tufft år 2020, men är likväl en viktig och växande bransch i vår region.

Trenderna påverkar

Utomstående krafter kommer alltid påverka förhållandena för näringslivet. För enskilda bolag, stora som små, gäller det att både anpassa sig som att arbeta för förändring i positiv riktning. Pandemin som svept över världen 2020 har inneburit starka sådana effekter på näringslivet – på olika sätt. Den har i sin tur skyndat på digitaliseringen och förutsättningarna för ett fungerande arbetsliv. 

En annan utveckling som näringslivet måste förhålla sig till är brottslighet och otrygghet, ofta kopplad till utanförskap och segregation, där näringslivet påverkas likväl är en viktig part för att vända trenden tillsammans med övriga samhället i stort. Sedan är förstås den gröna omställningen den viktigaste och mest omvälvande trenden, som alla bolag bör anpassa sig till och de kloka gör den lika ekonomiskt som grönt och socialt hållbar. 

Fokus framåt

Högst upp på toppmötets agenda stod förstås fokus framåt och Handelskammarens påverkansarbete kommande år. Till grund för det ligger ett visionsprogram innehållande samhällsanalys och skarpa förslag till politiska beslut på lokal, regional och nationell nivå.
   
Ett sådant program måste alltid vara levande och ständigt uppdateras för att vara i fas med samhällsutvecklingen. 

– Påverkansfrågor är Handelskammarens styrka och det blir en viktig uppgift att styra den kraften tillsammans med oss bolag inom Vision East Sweden. Vi vill verka för en positiv utveckling i vår region, säger André Skagervik, Director Marketing and Communications på Holmen Paper.

Samtidigt behöver en inriktning antas och VES-toppmötets beslut landade i fyra huvudområden som viktigast för den östsvenska regionen: samhällsbyggnad och infrastruktur (inklusive energiförsörjningen), kompetensförsörjning, näringslivsklimat och attraktivitet. Och när klubban föll för förslaget, tittade solen fram över Bråviken. 

– Vi är stolta över att vara en aktiv och engagerad part i arbetet inom Vision East Sweden. Med gemensamma krafter under Handelskammarens ledning kan vi göra skillnad och öka möjligheterna för hållbar tillväxt, säger Lena Ulfsbo, head of private banking på Danske Bank. 

Relaterade #Nyheter

Samtal och högsommar när södra Sveriges näringsliv samlades hos handelskamrarna i Almedalen

Nyheter

Återigen var det dags för Almedalsveckan med partiledartal, debatter och kunskapshöjande seminarier runt om i Visby. Under onsdagen den 26...

Dubbla hjärtslag för Almedalsveckan

Nyheter

Att vara på plats och lyfta näringslivets viktigaste frågor i Almedalen, är en självklarhet för Östsvenska Handelskammaren. Almedalen Sveriges största...

Johan Aronsson har blick för resultat och helhet

Nyheter

Mottagaren av Östsvenska Handelskammarens hållbarhetspris 2024 tror på högre kvalitet, färre antal slit- och slängprodukter och ser till att hållbarhet...

Fler nyheter

Senaste nytt hos Östsvenska Handelskammaren och i näringslivet

13 september, 2024

Nytt uppgiftslämnande och ny process – är du redo för det nya exportsystemet? 

Den 1 oktober produktionssätts Tullverkets nya system för exporthantering. Välkommen till ett digitalt seminarium där...

Nyhet

Samtal och högsommar när södra Sveriges näringsliv samlades hos handelskamrarna i Almedalen

Nyheter

Återigen var det dags för Almedalsveckan med partiledartal, debatter och kunskapshöjande seminarier runt om i Visby. Under onsdagen den 26...

13 november, 2024

Fullt fokus på Ostlänken

Denna träff är för ESIC-medlemmar: Fullt fokus på Ostlänken, med Magnus Sjöberg som är programchef...

Nyhet

Samtal och högsommar när södra Sveriges näringsliv samlades hos handelskamrarna i Almedalen

Nyheter

Återigen var det dags för Almedalsveckan med partiledartal, debatter och kunskapshöjande seminarier runt om i Visby. Under onsdagen den 26...

Nyhet

Dubbla hjärtslag för Almedalsveckan

Krönikor

Att vara på plats och lyfta näringslivets viktigaste frågor i Almedalen, är en självklarhet för Östsvenska Handelskammaren. Almedalen Sveriges största...

Nyhet

LIVE TV: Se Handelskammarens seminarier live från Almedalen

Almedalen

Är du inte på plats under Almedalsveckan i år? Då kan du kan enkelt följa alla Handelskammarens seminarier hemifrån!