Östsvenska Handelskammaren

Uppkopplad, bortkopplad, avkopplad

besök på världens största teknikmässa i världens kanske märkligaste stad


Tillsammans med 2016 års vinnare av East Sweden Hack fick jag chansen att följa med till Las Vegas och besöka världens största teknikmässa, Consumer Electronic Show, CES.  Efter tre dagar och 104 617 steg kan jag konstatera att det finns mycket cool teknik, innovativa lösningar och att allting är uppkopplat.

Klockan är 15.33 när vi landar i Las Vegas. Vår delegation består av de fyra vinnarna från hacket; Fredrik Löfgren, Sebastian Gustafsson, William Sjöblom, Erik Örjehag samt Lena Miranda och Anna Broeders från Science Park Mjärdevi, Erik Freiholtz från mpunktnu och jag. Tillsammans ska vi under en weekend se, göra och uppleva CES.

ces_delegation

Från vänster: Sebastian Gustafsson, Lena Miranda, Erik Freiholtz, Fredrik Löfgren, Anna Broeders, William Sjöblom, Robin Almqvist och Erik Örjehag

Efter en lång resa och en tidig kväll så vaknar vi tidigt på torsdagen. Lite jetlaggade men framförallt redo och spända vad vi ska mötas av denna första mässdag. Jag och Erik, som jag delar rum med, tar en kopp kaffe från Starbucks och möter upp de andra i lobbyn för att gemensamt bege oss ut mot mässområdet.

Mässan består av tre områden, Tech East, Tech West och Tech South. Vi bestämmer att vi första dagen åker till Tech East som är mässans största område och är på Las Vegas Convention Center.

Varje område i sig består av ett antal hallar och jag börjar i South Hall. När jag kommer in är det redan full aktivitet och jag stannar upp för att ta in vad jag ser och försöka få en överblick över området. Men det är svårt. Svårt för att det är så stort och för att man bara vill in och se, testa och känna på vad som finns. Jag får tag i en karta för att orientera mig och vår grupp splittras och jag beger mig in i trängseln.

Den första dagen får jag uppleva olika smarta-hem-lösningar, taxidrönare, buddrönare, självkörande och 3D-printade bilar, svävande högtalare, TV, skärmar och robotar. Jag träffar också det Norrköpingsbaserade företaget iDeal of Sweden som säljer mobilskal över hela världen. Jag pratar en stund med dem och de berättar att det är andra gången de ställer ut på mässan och räknar med att göra affärer direkt på plats men också bygga upp långsiktiga relationer. På plats finns ett 100-tal svenska företag och ett flertal från regionen.

IMG_5346

iDeal of Swedens läckra monter.

Vid lunchen möter jag en amerikan som berättar för mig att han varit på mässan i 30 år. Det avslöjar även namnskylten som efter hans namn har tillägget ”30 years”. På min stod bara mitt namn. Han sålde högtalare och jag fick känslan av att hans företag inte riktigt hängt med i utvecklingen. Han påpekade att vi ungdomar idag inte har någon känsla för ljudkvalitet och att det inte går att få in ett bra ljud i de alltmer komprimerade högtalarna som säljs idag.

När jag känner mig klar för dagen (och då menas inte klar som att jag sett allt utan redan är full av intryck) väljer jag att promenera tillbaka längs med ”The Strip” som huvudgatan i Las Vegas kallas. Jag hinner se både Eiffeltornet och frihetsgudinnan innan jag är hemma.

Frihetsgudinnan i Las Vegas.

Frihetsgudinnan i Las Vegas.

Inleder andra dagen med att ringa hem. Jag känner att man blir lite bortkopplad från vad som händer på hemmaplan när tidsskillnaden är stor (Las Vegas är nio timmar efter Sverige). Det märks framförallt när man ska prata med dem hemma och när man mailar. En mailkonversation kan pågå i ett par dagar för att när jag mailar, har man slutat jobba i Sverige och vice versa. Men efter en pratstund med familjen beger jag mig åter mot mässan och besöker idag området Tech South.

Jag fokuserar dagen på att besöka Eureka Park som består av start-ups från hela världen. Här får jag se många roliga och innovativa idéer och lösningar. Jag får se och prova den självvikande tvättmaskinen, hörlurarna du inte behöver ha i öronen, den uppkopplade spegeln, 3D utan 3D-glasögon, se mig själv i VR i egen VR-miljö, vara sportkommentator till livesända matcher, uppkopplad kudde, fråga Einstein vad som helst och spela på 3D-printade fioler. 

Jag reflekterar efter andra dagen att allting är uppkopplat. Det uppkopplade samhället är inte snart här, det är här. I alla dess olika former. Och det är fascinerade och en aning coolt att det mesta går att göra intelligent och uppkopplat. Samtidigt slår mig tanken, kommer vi orka att ha allting uppkopplat? Vi tycker det är roligt och häftigt idag då det är nytt. Men när allting är  uppkopplat måste vi hitta lösningar och system som gör att det blir lätt att använda alla uppkopplade enheter med varandra. Men det kommer med all säkerhet någon lösa. Det är jag inte orolig för, för det här är bra och det är här för att stanna.

Den tredje dagen fortsätter jag på Tech South genom att kolla in 3D-printing, robotar och kolla på vinnarna av CES-Awards.

3D-printad bil.

3D-printad bil.

Bilsportnörd som jag är var jag tvungen att avsluta dagen med att se Formula-E-Las Vegas där de bästa E-racingförarna mötte några av de bästa ”riktiga” racingförarna i världen under ett virtuellt race på en bana i Las Vegas. I vimlet av overallklädda killar och tjejer så känner jag igen ett ansikte. Det är vår svenska racingstjärna Felix Rosenqvist, som jag träffade för nästan tio år sedan, som också är overallklädd och verkar som han ska tävla. Jag går fram till honom och börjar prata. Han berättar att han under tidskvalet kört in på en fjärde tid och var överraskad att han kunde matcha E-proffsen så pass bra. Nu laddade han inför det riktiga kvalet och sen finalen. Trots att det var mycket pengar, en miljon dollar som stod på spel, så var Felix öppen, glad och pratade med mig och med sina konkurrenter, vänner och intressenter som ville veta mer om Felix och hans racingkarriär. Och vilken succé Felix gjorde. Han klarade kvalet galant och i racet slutade han på en andra plats och slog därmed stora delar av E-sportvärldens stjärnor och tjänade en stor hacka till teamet.

IMG_5462

Felix Rosenqvist slutade tvåa i Formula E-Las Vegas.

Efter tre intensiva dagar på mässan kan jag konstatera att smart teknik, AI, VR, AR och nya användningsområden för befintlig teknik finns det gott om. Det svärmar av spännande och innovativa företag som tillsammans med etablerade stora företag syns på mässan. Men hur mycket nytt såg jag? Tidigare på CES, som arrangerades för 50:e året, har bland annat VHS-spelaren, CD-skivan och videokameran lanserats. Men vad var det nya i år? Visst presenterades den svävande högtalaren och Samsung presenterade sin nya klocka, en uppkopplad kudde och 3D utan 3D-glasögon med mera. Men var det revolutionerande? Lika revolutionerande som när VHS-spelaren och CD-skivan kom? Ja, antagligen. Bara att jag inte ser det nu. Man förstod säkert inte när VHS-spelaren presenterades att den skulle revolutionera världen som den gjorde. Så är det säkerligen med många av alla de produkter jag sett i år. Eller så är det så att idag går tekniken så fort med nya innovationer att produkterna snabbt blir gamla så företagen kan inte vänta med att presentera sina innovationer till när mässan är utan lanserar dem när de helt enkelt är klara.

104 617 steg senare känner jag mig nöjd med mässan. Det har varit en fantastisk upplevelse att besöka den här mässan. Jag avslutar min resa till Las Vegas med en bussutflykt till Grand Canyon – en avkopplande resa från den uppkopplade mässan. Från trängseln och tekniken på mässan till de magnifika bergen två timmar österut är steget gigantiskt. Men båda är mäktiga på sina sätt.

IMG_5445
Robin Almqvist
robin.almqvist@east.cci.se
@almqvistrobin

 

  

Relaterade #Nyheter

Toppolitiker besökte Handelskammaren inför EU-valet

Nyheter

Med fokus på att öka kunskapen och engagemanget inför valet till Europaparlamentet den 9 juni, har vi på Östsvenska Handelskammaren...

Nya ATA-länder förenklar internationell handel

Nyheter

Internationella handelsrelationer stärks ytterligare när Saudiarabien och Filippinerna ansluter sig till ATA Carnet-systemet under 2024. Detta innebär nya möjligheter för...

Sveriges flyghuvudstad gör steget ut i världen litet

Nyheter

Linköping City Airport är en internationell cityflygplats nära Linköpings centrum. Många företag som gör affärer utanför landets gränser nyttjar den...

Fler nyheter

Senaste nytt hos Östsvenska Handelskammaren och i näringslivet

Nyhet
eu val

Toppolitiker besökte Handelskammaren inför EU-valet

Näringspolitik

Med fokus på att öka kunskapen och engagemanget inför valet till Europaparlamentet den 9 juni, har vi på Östsvenska Handelskammaren...

Nyhet
ata lamder

Nya ATA-länder förenklar internationell handel

Nyheter

Internationella handelsrelationer stärks ytterligare när Saudiarabien och Filippinerna ansluter sig till ATA Carnet-systemet under 2024. Detta innebär nya möjligheter för...

Nyhet
Skeppningsnatverket tema infrastruktur

Sveriges flyghuvudstad gör steget ut i världen litet

Nyheter

Linköping City Airport är en internationell cityflygplats nära Linköpings centrum. Många företag som gör affärer utanför landets gränser nyttjar den...

Nyhet
eu val

Toppolitiker besökte Handelskammaren inför EU-valet

Näringspolitik

Med fokus på att öka kunskapen och engagemanget inför valet till Europaparlamentet den 9 juni, har vi på Östsvenska Handelskammaren...

Nyhet
ata lamder

Nya ATA-länder förenklar internationell handel

Nyheter

Internationella handelsrelationer stärks ytterligare när Saudiarabien och Filippinerna ansluter sig till ATA Carnet-systemet under 2024. Detta innebär nya möjligheter för...

Nyhet
Skeppningsnatverket tema infrastruktur

Sveriges flyghuvudstad gör steget ut i världen litet

Nyheter

Linköping City Airport är en internationell cityflygplats nära Linköpings centrum. Många företag som gör affärer utanför landets gränser nyttjar den...