Regeringen kan börja fokusera på hushållens köpkraft och ökad investeringstakt, framför allt i bostäder. Storbankerna delar regeringens syn på läget i svensk ekonomi och att ljusare tider tycks vänta. Riksbanken sänkte nyligen styrräntan med förväntningar på fler kommande sänkningar. Kronan är alltjämt ganska svag inte minst gentemot euron, vilket påverkar svensk köpkraft utomlands men kan samtidigt ge exportföretagen fortsatt skjuts. Gällande exportföretagens utsikter släppte Handelskammaren nyligen en rapport på hur våra medlemmar på den internationella marknaden ser på den närmaste framtiden. En intressant aspekt här är att över hälften av företagen är positiva till införandet av euron i Sverige och bara 16 procent är negativa.
Hur ser då de östsvenska företagen på tillvaron den närmaste tiden? Strax före semestern genomförde Handelskammaren en mindre konjunkturundersökning där drygt 120 medlemsbolag från en bredd av branscher medverkade. 40 procent av dessa såg fram emot en ökad efterfrågan på sina varor och tjänster under sommarmånaderna. Under det kommande året ser hela 65 procent att efterfrågan skulle öka. Bara en dryg tiondel av bolagen förutspådde minskad efterfrågan kommande året. Bland dessa fanns framför andra bygg/anläggning/arkitektur, PR/kommunikations- samt transport- och logistikföretag representerade.
Utvecklingen på arbetsmarknaden är dämpad. Arbetslösheten har stigit under det senaste året, men även här spår finansdepartementet en ljusning i inledningen på 2025. Trots detta har kompetensförsörjning länge varit ett tillväxthinder för svenska företag. Det handlar om att hitta människor med rätt kompetens och utbildning, vilket fortsatt inte är lätt. Hela ett av fyra rekryteringsförsök misslyckas! De nationella siffrorna rimmar med våra regionala. Nära hälften av företagen som deltog i Handelskammarens konjunkturmätning uppger att de behöver anställa under kommande tolv månader, medan färre än tio uppger att de behöver säga upp personal, vilket är färre än vid samma tidpunkt förra året. Företagen håller hårt i sina medarbetare – och söker efter nya.
Knappt hälften av de tillfrågade företagen i vår region tror på en god konjunkturutveckling kommande år, och hela 93 procent ser positivt på framtiden för sitt eget företag. Även tron på den östsvenska regionen är fortsatt stark. Satsningar på infrastruktur – Ostlänken i synnerhet – lyfts fram som hoppingivande. Negativa aspekter är kompetensbrist och reducerade insatser för näringslivet från kommunalt håll. Den allmänna oron i världen och Rysslands krig mot Ukraina, påverkar också regionalt.
Höst betyder också budgettider. Den 19 september överlämnas regeringens höstbudget till riksdagen, redan nu och fram till dess kommer nyheter ur den att läckas ut. Handelskammaren är på tårna för att ta del och analysera betydelsen för våra medlemsföretag. Trots att höstmörkret kryper närmare, pekar mycket på att vi går mot ljusare tider – i alla fall ekonomiskt. Vårt engagemang för östsvenskt näringsliv är långsiktigt, i såväl bättre som sämre tider verkar vi mer av det förra och goda förutsättningar för företag att växa här.
Maria Björk Hummelgren, vice vd och näringspolitisk chef