Östsvenska Handelskammaren

Vem har sagt att politik är tråkigt?

Nu drar valrörelsen 2022 igång. För Handelskammaren handlar det om att vara en tydlig och trovärdig röst i debatten, skriver Maria Björk Hummelgren, näringspolitisk chef.

Efter en minst sagt annorlunda, skakig och rent av stökig tid närmar sig slutet på mandatperioden. Minns ni hur den började? Det kan kännas som en evighet sedan, tiden efter förra valet 2018 inleddes med en ovanligt lång sonderingsperiod där Stefan Löfven till slut drog längsta strået. Han kunde bilda regering mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet, vilande på ett januariavtal stöttat av Centerpartiet och Liberalerna – och en borgerlig budget.

Sedan dess har avtalet fallit, Löfven och regeringen avsatts genom en misstroendeförklaring initierad av Sverigedemokraterna på idé av Vänsterpartiet, uppbackad av Kristdemokraterna och Moderaterna. Puh. Knappt två veckor senare återinstallerades Löfven, med samma konstellation av regeringspartier men nu utan stöd av JA. 

Så gick det någon sommarmånad, innan statsministern vid sitt sommartal meddelade att han inte tänker fortsätta vid rodret efter S-kongressen i november. Någon annan kommer att få leda Partiet i valrörelsen, och dessförinnan ska denna (läs Magdalena Andersson, som det mesta pekar för) tolereras av riksdagen och bilda en regering som enligt plan kvarstår till 11 september 2022. Då Sverige går till val. Och allt detta mitt under en pandemi, som vi nu äntligen kanske kan se början av slutet på. 

Vem har sagt att politik är tråkigt?

Än så länge är Andersson finansminister och nyligen gick hon den traditionsenliga promenaden från Finansdepartementet till riksdagshuset med den rosettbundna budgetbunten på armen. ”En typisk valårsbudget”, kommenterade Mats Knutson, välkänd politisk expert på SVT, budgeten. Han syftar på att den är expansiv och välvillig åt både höger och vänster. Eller ”ett ideologiskt mischmasch”, som Tomas Ramberg, Sveriges Radios erfarna inrikespolitiske kommentator kallade den. 

Valårsbudgetar är speciella. Och i år är det mesta speciellt. Frånsett återtåget ur pandemins grepp, en nog så stor utmaning för många företagare och branscher, står näringslivet och samhället inför flertalet tuffa utmaningar. Utmaningar som kräver politikens lyhördhet och beslutsamhet. De flesta tycks överens om att den grova brottsligheten, ofta knuten till gängkriminalitet, och trygghetsfrågorna kommer stå högt på agendan. Frågor som berör hela samhället, oavsett om man är direkt påverkad eller inte. 

Hållbarhetsfrågorna växer i omfång och prioritet. Här handlar det mycket om samverkan mellan näringslivet och de offentliga aktörerna. Men också att beslutsfattare ska vara möjliggörare – inte grindvakter – för positiva framsteg mot klimatsmarta lösningar och tillväxt. Då är kanske lagändringar och regelförenklingar nödvändiga, så att politiken inte blir en bromskloss för hållbar utveckling. 

För Handelskammaren handlar det om att vara en tydlig och trovärdig röst i dessa frågor. Vi företräder våra medlemmar och det regionala näringslivet, därför är det viktigt att vi har en tät dialog och gör relevanta utspel och aktiviteter för er. Vi vill höja temperaturen och inleder den 29 september med ett fysiskt event på Kammarforum i Norrköping: ”Ett år kvar till valet – vilka blir de dominerande frågorna?”. Varmt välkommen då och att höra av dig med synpunkter och frågor. 

Vi hörs!

Relaterade #Krönikor

Omtag svensk järnväg

Krönikor

Det bjöds på stark uppställning från SJ, Trafikverket, näringslivet och politiken under förmiddagens seminarium ”Omtag svensk järnväg”. ESIC:s projektledare Charlotta...

Handelskammaren – en regional röst i Sverige och Europa

Krönikor

Handelskammaren som varumärke och näringspolitisk kraft är stark, tillsammans representerar Sveriges elva kamrar över tiotusen bolag och hundra tusentals medarbetare...

"Här finns en del att oroa sig för"

Krönikor

Charlotta Elliot kommenterar Trafikverkets besked om Ostlänken.

Fler nyheter

Senaste nytt hos Östsvenska Handelskammaren och i näringslivet

8 februari, 2024

Kurs i tullhantering med Peter Hellman

Under kursen lär du dig grunderna för en snabb och kostnadseffektiv tullhantering som importör och...

Nyhet
Spaning på kammaren - riktning för vår region

Hur ser visionen för vår region ut?

Nyheter

I tider av kris blir tro på framtiden allt viktigare. Vilka är vår regions styrkor och hur ska vi förvalta...

2 februari, 2024

Coffee by – pricksäkert lärande

Är du nyfiken på nycklarna till pricksäkert lärande?  Kom då på Coffee by Idax så...

Nyhet
Spaning på kammaren - riktning för vår region

Hur ser visionen för vår region ut?

Nyheter

I tider av kris blir tro på framtiden allt viktigare. Vilka är vår regions styrkor och hur ska vi förvalta...

Nyhet
Jonna Hedlund 100-listan rapportsläpp

Stort medieuppbåd när 100-listan släppte rapport

Nyheter

Tv, radio och tidningar. 100-listans rapport om jämställdhet i bolagsstyrelser blev nyheter i regionens största mediekanaler.

Nyhet

BILDSPEL: Stort intresse när 100-listan släppte rapport på tre orter samtidigt

100-listan

Den 22 november var det äntligen dags för rapportsläppet av Östsvenska Handelskammarens och 100-listans årliga undersökning om jämställdheten i bolagsstyrelser...