Östsvenska Handelskammaren

Viktigt att satsa på både företag och privatpersoner

’- Jag skulle vara här i två år men är kvar efter 13, säger Magnus Dahlin vd på Villa Fridhem.

Han skulle sparka igång en slumrande anläggning. Ett renodlat konferenshotell som var stängt på helger och sommar – nu 13 år senare är hotellet något helt annat än det var då.

Villa Fridhem har sedan 2006 när hotellet fick nytt ägarskap haft en stor utveckling. Stora summor pengar har investerats i bland annat nytt kök, renoverade rum och utbyggnad för ny salong och konferenslokaler. Den senare stod klar alldeles nyligen och är ett rymligt konferensrum med en pampig känsla. Sedan 2006 har företaget investerat cirka 40 miljoner kronor i anläggningen som idag ägs till en majoritet av familjen Dahlin.

Framför allt har man satsat stort på att locka hit privatpersoner och idag kommer ungefär hälften av intäkterna från företag och hälften från privatpersoner.

När Magnus Dahlin kom in i bilden låg Villa Fridhems omsättning på 13 miljoner kronor –2018 var den 34 miljoner kronor.

– Det har varit en tydlig strategi att växa. Analysen jag gjorde 2006 var att det var riskfyllt att vara ett renodlat konferenshotell och att vi var tvungna att bredda oss. Vi behövde dubblera omsättningen för att ha råd med stora investeringar, säger Magnus Dahlin.

Det första året med Magnus som vd tappade man sin största kund – som då var landstinget – medvetet.

– Vi var extremt billiga innan och fick landstinget som kunder därför. Samtidigt så hade vi inte så stor kapacitet så vi sa ibland nej till bättre betalande kunder. Det var ett riskfyllt beslut att höja priserna men jag fick med mig styrelsen.

Och strategin har gått vägen för Villa Fridhem.  Idag är bredden av kunder viktig och gästerna kommer för konferens, weekends, bröllop, övernattning efter djurparksbesök, Halloween och valborgsfirande. Denna vinter serverades 3800 julbord.

 

Visst ser väl folk på Villa Fridhem som ett lite tjusigare ställe? Ni vill skicka de signalerna?

– För oss är miljön och det personliga värdskapet viktigast. Men visst, det ska vara lite extra. Till oss kommer man för att fira. Det har känts viktigt att få tillbaka lite kunglig glans i och med den historik som finns av att prinsessor bott här på sommaren.

Ja, på Villa Fridhem kan man fortfarande kika in i ”sessornas lekstuga” där prinsessorna Margaretha, Märta och Astrid, som var döttrar till prins Carl och prinsessan Ingeborg av Danmark lekte som barn om somrarna. Lekstugan har bevarats, delvis med pengar från Riksantikvarieämbetet.

– Den gröna prinsesstårtan kommer härifrån! Säger Magnus Dahlin.

Ja, att Villa Fridhem har en lång historik av bakverk går inte att ta miste på och många besöker dem just för deras afternoon tea.

Konditor Yvonne Ramberg har varit med och gjort Villa Fridhem känt för sin afternoon tea och tårtor, biskvier och pajer. Fler andra anställda har också varit Villa Fridhem trogna länge. Nu är drygt 25 personer fast anställda. Men det kan vara knepigt att hitta och behålla ny personal.

– Kompetensförsörjningen är en jättestor utmaning för hela vår bransch, säger Magnus Dahlin. Branschen har länge brottats med en allmän syn om att den innebär dåliga arbetstider och svarta pengar. Men branschen har tagit jättesteg mot att bli bättre arbetsgivare och vi som är seriösa vill ta det ännu ett steg längre och få ungdomar att förstå vad vi har att erbjuda. Det här är världens roligaste bransch!

 

En annan utmaning tycker Magnus Dahlin är att få det offentliga att satsa på besöksnäringen.

– Branschen är förundrade över hur lite man är beredd att satsa på besöksnäringen men man är beredd att lägga ofantligt mycket på att köpa upp mark för industrier, säger han.

Nu när Villa Fridhem gjort en ordentlig ansiktslyftning det senaste årtiondet kommer man att sakta ned på investeringarna. Men en miljon om året räknar man med för förbättringar och underhåll.

– Vi har en stor sak kvar och det är vår pool och relaxavdelning. Det är extremt kostsamt att bygga spa men vi kommer att göra renoveringar kring den befintliga poolen de närmaste åren och på längre sikt. Det ska göras på ett ekonomiskt sunt sätt.

Magnus Dahlin är på plats på hotellet nästan varje dag.

Äter du av afternoon-buffen själv varje dag?

– Nej, haha. Men det är svårt att låta bli på eftermiddagen när blodsockret är lågt. Det är ju både en fördel och nackdel med god och vällagad mat på sin arbetsplats, säger han.

 

Hotellets finaste rum heter Prinsessan Estelles svit eftersom hon var den första att sova i den nya sviten som stod klar 2016.

Nytt konferensrum våren 2019.

 

 

Relaterade #Nyheter

Dubbla hjärtslag för Almedalsveckan

Nyheter

Att vara på plats och lyfta näringslivets viktigaste frågor i Almedalen, är en självklarhet för Östsvenska Handelskammaren. Almedalen Sveriges största...

Johan Aronsson har blick för resultat och helhet

Nyheter

Mottagaren av Östsvenska Handelskammarens hållbarhetspris 2024 tror på högre kvalitet, färre antal slit- och slängprodukter och ser till att hållbarhet...

BILDSPEL: Sommarmingel, besök av toppolitiker och studiebesök

Nyheter

Eventen avlöste varandra i maj månad och det minglades, nätverkades och utbyttes kunskap som aldrig förr. Ta del av bilderna...

Fler nyheter

Senaste nytt hos Östsvenska Handelskammaren och i näringslivet

13 november, 2024

Fullt fokus på Ostlänken

Denna träff är för ESIC-medlemmar: Fullt fokus på Ostlänken, med Magnus Sjöberg som är programchef...

4 september, 2024

AW med pitch – Ett mingel för bygg, fastighet & infrastruktur

Fastighetsägarna, Byggföretagen och Östsvenska Handelskammarens ESIC-nätverk bjuder in till ett gemensamt mingel för dig som...

2 oktober, 2024

AW med pitch – Ett mingel för bygg, fastighet & infrastruktur

Fastighetsägarna, Byggföretagen och Östsvenska Handelskammarens ESIC-nätverk bjuder in till ett gemensamt mingel för dig som...

Nyhet

Dubbla hjärtslag för Almedalsveckan

Krönikor

Att vara på plats och lyfta näringslivets viktigaste frågor i Almedalen, är en självklarhet för Östsvenska Handelskammaren. Almedalen Sveriges största...

Nyhet

LIVE TV: Se Handelskammarens seminarier live från Almedalen

Almedalen

Är du inte på plats under Almedalsveckan i år? Då kan du kan enkelt följa alla Handelskammarens seminarier hemifrån!

Nyhet

Johan Aronsson har blick för resultat och helhet

Nyheter

Mottagaren av Östsvenska Handelskammarens hållbarhetspris 2024 tror på högre kvalitet, färre antal slit- och slängprodukter och ser till att hållbarhet...