Östsvenska Handelskammaren

Viktigt att satsa på både företag och privatpersoner

’- Jag skulle vara här i två år men är kvar efter 13, säger Magnus Dahlin vd på Villa Fridhem.

Han skulle sparka igång en slumrande anläggning. Ett renodlat konferenshotell som var stängt på helger och sommar – nu 13 år senare är hotellet något helt annat än det var då.

Villa Fridhem har sedan 2006 när hotellet fick nytt ägarskap haft en stor utveckling. Stora summor pengar har investerats i bland annat nytt kök, renoverade rum och utbyggnad för ny salong och konferenslokaler. Den senare stod klar alldeles nyligen och är ett rymligt konferensrum med en pampig känsla. Sedan 2006 har företaget investerat cirka 40 miljoner kronor i anläggningen som idag ägs till en majoritet av familjen Dahlin.

Framför allt har man satsat stort på att locka hit privatpersoner och idag kommer ungefär hälften av intäkterna från företag och hälften från privatpersoner.

När Magnus Dahlin kom in i bilden låg Villa Fridhems omsättning på 13 miljoner kronor –2018 var den 34 miljoner kronor.

– Det har varit en tydlig strategi att växa. Analysen jag gjorde 2006 var att det var riskfyllt att vara ett renodlat konferenshotell och att vi var tvungna att bredda oss. Vi behövde dubblera omsättningen för att ha råd med stora investeringar, säger Magnus Dahlin.

Det första året med Magnus som vd tappade man sin största kund – som då var landstinget – medvetet.

– Vi var extremt billiga innan och fick landstinget som kunder därför. Samtidigt så hade vi inte så stor kapacitet så vi sa ibland nej till bättre betalande kunder. Det var ett riskfyllt beslut att höja priserna men jag fick med mig styrelsen.

Och strategin har gått vägen för Villa Fridhem.  Idag är bredden av kunder viktig och gästerna kommer för konferens, weekends, bröllop, övernattning efter djurparksbesök, Halloween och valborgsfirande. Denna vinter serverades 3800 julbord.

 

fridhem4 scaled

Visst ser väl folk på Villa Fridhem som ett lite tjusigare ställe? Ni vill skicka de signalerna?

– För oss är miljön och det personliga värdskapet viktigast. Men visst, det ska vara lite extra. Till oss kommer man för att fira. Det har känts viktigt att få tillbaka lite kunglig glans i och med den historik som finns av att prinsessor bott här på sommaren.

Ja, på Villa Fridhem kan man fortfarande kika in i ”sessornas lekstuga” där prinsessorna Margaretha, Märta och Astrid, som var döttrar till prins Carl och prinsessan Ingeborg av Danmark lekte som barn om somrarna. Lekstugan har bevarats, delvis med pengar från Riksantikvarieämbetet.

– Den gröna prinsesstårtan kommer härifrån! Säger Magnus Dahlin.

Ja, att Villa Fridhem har en lång historik av bakverk går inte att ta miste på och många besöker dem just för deras afternoon tea.

Konditor Yvonne Ramberg har varit med och gjort Villa Fridhem känt för sin afternoon tea och tårtor, biskvier och pajer. Fler andra anställda har också varit Villa Fridhem trogna länge. Nu är drygt 25 personer fast anställda. Men det kan vara knepigt att hitta och behålla ny personal.

– Kompetensförsörjningen är en jättestor utmaning för hela vår bransch, säger Magnus Dahlin. Branschen har länge brottats med en allmän syn om att den innebär dåliga arbetstider och svarta pengar. Men branschen har tagit jättesteg mot att bli bättre arbetsgivare och vi som är seriösa vill ta det ännu ett steg längre och få ungdomar att förstå vad vi har att erbjuda. Det här är världens roligaste bransch!

 

fridhem3 scaled

En annan utmaning tycker Magnus Dahlin är att få det offentliga att satsa på besöksnäringen.

– Branschen är förundrade över hur lite man är beredd att satsa på besöksnäringen men man är beredd att lägga ofantligt mycket på att köpa upp mark för industrier, säger han.

Nu när Villa Fridhem gjort en ordentlig ansiktslyftning det senaste årtiondet kommer man att sakta ned på investeringarna. Men en miljon om året räknar man med för förbättringar och underhåll.

– Vi har en stor sak kvar och det är vår pool och relaxavdelning. Det är extremt kostsamt att bygga spa men vi kommer att göra renoveringar kring den befintliga poolen de närmaste åren och på längre sikt. Det ska göras på ett ekonomiskt sunt sätt.

Magnus Dahlin är på plats på hotellet nästan varje dag.

Äter du av afternoon-buffen själv varje dag?

– Nej, haha. Men det är svårt att låta bli på eftermiddagen när blodsockret är lågt. Det är ju både en fördel och nackdel med god och vällagad mat på sin arbetsplats, säger han.

 

fridhem5 scaled

Hotellets finaste rum heter Prinsessan Estelles svit eftersom hon var den första att sova i den nya sviten som stod klar 2016.

fridhem2 scaled

Nytt konferensrum våren 2019.

 

 

Relaterade #Nyheter

Så påverkar Fehmarn Bält-tunneln den östsvenska regionen: ”Många förstår inte vidden”

Nyheter

Just nu byggs Fehmarn bält-förbindelsen mellan Danmark och Tyskland. En 18 kilometer lång undervattenstunnel som bland annat gör att man...

Effektivare tillståndsprocesser: En gemensam strävan i Östergötland

Nyheter

”Kickstart” var ordet, när Handelskammaren tillsammans med Cleantech Östergötland och länsstyrelsen samlade drygt 50 företagare på LINK Business Center för...

Kan vi bygga oss ur krisen? Träff med Catharina Elmsäter-Svärd

Nyheter

Stora behov av infrastruktur samt kompetensförsörjning är utmaningarna framåt.

Fler nyheter

Senaste nytt hos Östsvenska Handelskammaren och i näringslivet

20 maj, 2024

Styrelseutbildning Gotland (Internat Grå gåsen)

Vill du kombinera utbildning med en exklusiv upplevelse i naturskön miljö? Nu erbjuds ett unikt...

Styrelseutbildning Gotland
Nyhet
Prisbelont hallbarhet

Stjärna på hållbarhet? Dags att nominera till prestigefullt pris

Hållbarhet

Har ditt företag gjort en resa inom hållbarhet? Nu öppnar vi nomineringen till årets hållbarhetspris.

18 mars, 2024

Lunch med kammaren

Den här lunchen passar för alla branscher och intresseområden och riktar in sig på nätverkande,...

IMG 8644 1
Nyhet
Prisbelont hallbarhet

Stjärna på hållbarhet? Dags att nominera till prestigefullt pris

Hållbarhet

Har ditt företag gjort en resa inom hållbarhet? Nu öppnar vi nomineringen till årets hållbarhetspris.

Nyhet
balt

Studiebesök Fehmarn Bält och Lübeck

Infrastruktur

Fehmarn Bält-tunneln är ett av Europas största pågående byggprojekt. I dagarna två åkte vi söder ut för att titta närmare...

Nyhet
217A2842

Så påverkar Fehmarn Bält-tunneln den östsvenska regionen: ”Många förstår inte vidden”

Infrastruktur

Just nu byggs Fehmarn bält-förbindelsen mellan Danmark och Tyskland. En 18 kilometer lång undervattenstunnel som bland annat gör att man...