Studsvik har mer än 65 års erfarenhet av kärnteknik och tjänster för kärntekniska miljöer. De arbetar internationellt med kärnkraftsindustri inom avfallshantering, konsulttjänster samt bränsle och materialteknik.
För ungefär 30 år sedan var det cirka 1 300 personer som arbetade på Studsvik, idag är det cirka 400 personer. Nu vill man fylla anläggningen med fler företag och nya möjligheter genom konceptet Studsvik Technology Park.
– Det är en fantastisk anläggning för företag som söker test-och demoytor, säger Thomas Lithner, projektledare för Studsvik Technology Park. Det finns en fullt fungerande infrastruktur och vi ligger långt från tätorten. Helt perfekt för ett testföretag, ytan som finns är lika stor som Monaco och säkerheten är hög.
Studsvik har tillgång till en hamn, vilket även kan locka marina testföretag att lokalisera sig till Studsvik Technology Park. Andra företag som kan lockas är företag inom kärnteknik och energi-, miljö och materialteknik.
– Konceptet bygger på att vi ska attrahera andra företag att etablera sig i parken, och på det sättet växa utan att påverka det vi gör idag. Fördelarna är så oerhört många med Studsvik, dels att själva anläggningen redan finns och är ett känt namn som borgar för kvalité, dels kan jag inte nog slå ett slag för en fungerande infrastruktur. Tanken med parken är att binda ihop företag från olika branscher med likartade arbetsuppgifter för nya synergier. Studsvik är helt enkelt för bra för att inte ha fler företag i parken, säger Thomas Lithner.