Östsvenska Handelskammaren

Så växte Webropol under pandemin

Från nio till 14 anställda. Mitt under en global pandemi. Ja, det konststycket lyckades enkätföretaget Webropol med. Hur gick det till? Vi fick en pratstund med Josefin Linebäck som är vd för Webropol i Linköping.

I ett sekelskifteshus vid Stora torget i Linköping tar Josefin Linebäck emot oss. I en elegant våning med högt till tak huserar Webropol. Företaget har haft sitt Sverigekontor i Linköping sedan 2005 och bland kunderna finns alltifrån enmansföretag och privata bolag till myndigheter.

– På så sätt har vi ingen typkund. Så länge man vill ha in svar från personer i form av alltifrån enkäter, kundundersökningar till inbjudningar och event så kan man använda våra tjänster, säger Josefin Linebäck som jobbat på företaget i Linköping i tio år.

Webropol grundades 2002 i Finland och det är där huvudkontoret ligger. Förutom Finland och Sverige finns företaget i England, Tyskland och Belgien. Från början var det i huvudsak webbenkäter som var Webropols produkt.

– Då var vi ganska ensamma på marknaden, säger hon.

Sedan dess har mängder av verktyg tillkommit i företagets utbud. Informationsportaler, personalutvecklingsverktyg, avancerad analys och eventadministrering är bara några av alla strängar på lyran. Det senaste är ett visselblåsarsystem som är högaktuellt med tanke på regeringens lagförslag om stärkt skydd för personer som slår larm om exempelvis missförhållanden i sina organisationer.

”Blev en stark sammanhållning”

Med andra ord är utveckling och modet att satsa framåt någonting som genomsyrat företaget sedan starten. Och inte ens en pandemi kunde stå i vägen. När många av nyheterna inom näringslivet handlade om konkurser, permitteringar och neddragningar, valde Webropol i stället att växla upp. 

– Visst var det skakigt i början av pandemin. Men mitt mål var hela tiden att ingen skulle behöva lämna oss under den här perioden och det blev en stark sammanhållning här och vi jobbade för varandra. 

Hon fortsätter:

– Under hösten 2020 vände det och då kände att vi hade chansen att anställa fler. Det skulle visa sig bli väldigt framgångsrikt för oss.

Hur gjorde ni? 

– Mycket handlade om gemensamt fokus. Vi bestämde oss för att kämpa och började prata mycket om tillväxt och ställa oss frågan ”hur lyfter vi?”. Drivet ökar när alla vet och förstår varför vi ska göra det här tillsammans. Det blir bättre än att jag bara ska stå och säga ”nu ska vi växa”. Sådant som vi tidigare kanske bara hade pratat om gjorde vi verklighet av. 

Vill anställa ännu fler

De nio medarbetarna på Linköpingskontoret har nu fått sällskap av fem nya kollegor. Och det kan bli fler.

–Analysavdelningen är riktigt stark nu, så nästa steg är att ta in fler säljare.

Med åren har flera konkurrenter dykt upp på marknaden. Bland annat aktörer som har kostnadsfria verktyg, men som Josefin menar inte är i närheten av alla Webropols tjänster. 

– Vi lägger stort fokus på kunden och har analytiker och statistiker med stor erfarenhet. Det får du inte hos gratisverktyg som exempelvis Google.

Vilka är utmaningarna framåt?

– Vi vill växa och bli fler och få större marknadsandel i Sverige. Att fler känner till vårt varumärke och att det vi gör är bra. Jag fick precis ett mejl från en person som kommit i kontakt med Webrobpol via en branschorganisation och som sa att han vill använda oss i sitt bolag också. Då känner man ju att vi gör något bra, avslutar Josefin.

Relaterade #Nyheter

Vi saknar en vision för svensk infrastruktur

Nyheter

De prioriterade satsningarna i vår region är avgörande för hela landets tillväxt, skriver Simon Helmér och Charlotta Elliot i en...

Handelskammarens budskap till ministern - på 3 minuter!

Nyheter

Östsvenska Handelskammaren fick möjlighet att direkt till ansvarig minister Andreas Carlson (KD) yttra oss över Trafikverkets inriktningsunderlag för infrastrukturplanering 2026...

Hon blir vice vd på Handelskammaren

Nyheter

Maria Björk Hummelgren är från och med nu både näringspolitisk chef och vice vd. Förändringen innebär att Maria och vd...

Fler nyheter

Senaste nytt hos Östsvenska Handelskammaren och i näringslivet

8 maj, 2024

EU:s betydelse för östsvenska företag – frukostträff med Jörgen Warborn (M)

Välkommen till ett frukostmöte med Europaparlamentariker Jörgen Warborn (M), ledamot i utskottet för internationell handel,...

EU event 2

21 maj, 2024

Nätverksträff med Bright East: Sommarmingel ombord på M/S Kind

Årets sommarmingel med Bright East sker ombord på passagerarbåten M/S Kind där vi sätter kurs...

Sommarmingel MS Kind webb 1920x1080px 1

27 maj, 2024

EU och AI – hur reglerar vi framtiden?

Välkommen till ett samtal med Arba Kokalari (M) och Joanna Sjölander (M), kandidater till Europaparlamentet,...

EU event 1
Nyhet
gotland

Vi saknar en vision för svensk infrastruktur

Debattartiklar

De prioriterade satsningarna i vår region är avgörande för hela landets tillväxt, skriver Simon Helmér och Charlotta Elliot i en...

Nyhet
peru

Peru öppnar upp för ATA-carnet: En möjlighet för global handel

Internationell handel

Från och med den 30 april 2024 blir Peru det senaste tillskottet bland de länder som accepterar ATA-carnet. Detta gör...

Nyhet
andreascarlson

Handelskammarens budskap till ministern – på 3 minuter!

Näringspolitik

Östsvenska Handelskammaren fick möjlighet att direkt till ansvarig minister Andreas Carlson (KD) yttra oss över Trafikverkets inriktningsunderlag för infrastrukturplanering 2026...