Vi bad landshövding Carl Fredrik Graf fördjupa sig i hur situationen påverkar Östergötland:
Du har precis haft ett frukostseminarium hos oss, vad handlade det om?
– Dagens föredrag bestod av två delar. Dels var min medarbetare Elina Jonsson här och gav sin bedömning kring utvecklingen i framför allt Ryssland men även Ukraina. Jag själv hade ett lite annat perspektiv där jag mestadels talade om uppbyggnaden av civilt försvar i Sverige. Sedan gav jag en kort inblick i vad NATO-medlemskapet innebär ur ett civilt försvarspespektiv.
På vilket sätt påverkar säkerhetsläget östgötarna?
– Östgötarna får vänja sig vid att den historiska säkerhetsordning som vi har vant oss vid inte längre gäller. Riskerna och sårbarheterna har ökat genom att det finns risk för både beväpnat angrepp men också störningar i samhället till följd av energikris och brister av olika slag.
Hur jobbar länsstyrelsen med detta just nu?
– Vi håller på att stärka robustheten i vår egen organisation och jobbar hela tiden med att försörjningsberedskapen successivt ska bli bättre.
Hur berör säkerhetsläget lokala företagare?
– De flesta företag är nog på ett eller annat sätt beroende av handel med andra länder. Störs handeln så störs varutillförseln och exportmöjligheterna för östgötska företag. Jag tror även att östgötska företag måste ägna mer tid och investeringar åt att skydda sina IT-säkerhetssystem och att analysera eventuella sårbarheter och försöka identifiera alternativa sätt att lösa sina uppgifter i de här situationerna.
Frukostseminariet avslutades med frågor från publiken. Elina Jonsson svarar:
Vad är tipset till oss som möter människorna som flyr hit från kriget i Ukraina?
– Det jag tror att man behöver tänka på att inte prata med dem om sina trauman – där behövs det professionell hjälp. Hjälp dem komma ut i vardagliga situationer och hitta anställningar.