I slutet av förra året skickade vi ut en enkät till er, medlemsföretag. Resultatet låg till grund för vår första konjunkturbarometer. Den visade att ni sammantaget visserligen bedömer en något svagare ekonomisk utveckling kommande året, samtidigt är ni många som fortsatt behöver anställa ny personal och er tro på era företag samt regionen i stort är stark.
Nu är det snart dags att skicka ut en ny version av enkäten, vi vill regelbundet undersöka hur det regionala näringslivet mår – det är ju er röst vi ska representera i olika sammanhang. Denna gång kommer vi komplettera med några frågor rörande export, vilka ska redovisas i en exportbarometer – för att mäta trycket på den internationella handeln från vår region. Det är ett fokusområde vi kommer fördjupa under våren, främst genom vår kollega Emma Meijer.
Vi uppskattar stort er medverkan i våra enkätutskick, de ger som sagt ovärderligt underlag för Handelskammaren. Dessvärre befarar jag att bilden ni kommer delge under våren kommer vara lite mörkare än i höstas. Vi har sett en del konkurser, särskilt bygg- och transportbranschen har det tufft. Desto större anledning för Handelskammaren att arbeta vidare med och för det regionala näringslivets förutsättningar.
Vi inledde vårterminen med tre möten på tre dagar i tre städer på just tema bygg, närmare bestämt hur branschen tillsammans med offentliga beställare kan motverka en lågkonjunktur. Tillsammans med företrädare för bygg- och fastighetssektorn träffade jag och vd Simon Helmér kommunstyrelseordförande och vice kso i Linköping, Norrköping respektive Nyköping för ett konstruktivt samtal. Till grund för mötet låg sex förslagspunkter som vi redovisade i en debattartikel i lokalmedia några dagar före mötena. Det blev lyckade möten och bra exempel på hur Handelskammaren vill arbeta som plattform mellan företagen och offentliga aktörer.
Med full kraft fortsätter vi vårt fokus på en pålitlig elförsörjning, infrastruktur och kompetensförsörjning. Den 17 mars kommer representanter från bland annat Eon och riksdagen för att prata om kapacitetsutmaningar och elstöd. Den 23 mars bjuder ESIC-nätverket in till lunch i Nyköping för en statusuppdatering för Ostlänken och Skavstas utveckling. Och den 19 april drar vi igång en ny omgång med styrelseutbildning. Mer info finns självklart på vår hemsida.
Slutligen kan jag berätta att vi 2023 kommer försöka upprepa succén med ett gemensamt program för näringslivet i södra Sverige i Almedalen. Tillsammans med våra systerkamrar i Syd och Väst kommer vi arrangera seminarier och mingel på en egen arena i Visby onsdagen den 27 juni (med smygstart med ett mingel redan den 26 juni) – så håll utkik! Funderar du på vad politikerveckan har att erbjuda dig och ditt företag? Då rekommenderar jag dig att anmäla dig till vårt arrangemang Nyfiken på Almedalen den 14 mars där projektledaren från Region Gotland samt representanter från näringslivet och det offentliga berättar om sina goda erfarenheter.
Vi ses!
P.s. Missa heller inte vårt återkommande AW-koncept Spaning på kammaren med vassa gäster som ger visioner om framtiden. En favorit!
Maria Björk Hummelgren, näringspolitisk chef