Östsvenska Handelskammaren

Annorlunda Almedalen

…men i år blir demokratifestivalen av.

Det var början på juli, solen lyste över Visby från en klarblå himmel och förutsättningarna för en folkfest hade inte kunnat vara bättre. Om det inte vore för den där pandemin… Frånsett några enstaka motionärer, låg grönskan i Almedalen orörd. Änderna i dammen har väl aldrig fått simma så ostört. 

Scenen var öde. Jag och kollegan på plats grep tillfället och knatade upp. Jag ställde mig längst ut på skådeplatsen och blickade ut över de tomma bänkraderna, prydda med små skyltar med namn på partiledare och ministrar som suttit där under de berömda talen. När annars skulle jag få chans att stå på Almedalsscenen?  

Vi riggade mobilkameran och laddade för livesändning. Det var sommaren 2020 och det kändes som vi var de enda på plats. Så var det förstås inte, full aktivitet pågick främst inom Region Gotland med planeringen för kommande år. Projektledaren Mia Stuhre tog sig tid att prata med oss där på scenen. Efteråt spikade hon på egen hand, brett leende, upp en gigantisk banderoll med texten ”Almedalsveckan 2021”. Inget depp – nu tittar vi framåt, var hennes tydliga budskap. 

Stuhre fick rätt. I år blir den genomslagskraftiga politikerveckan av, om än digitalt. I skrivande stund är över 600 arrangemang inskrivna i det officiella Almedalsprogrammet. Seminarier, heta stolar och träffpunkter. Vi på Östsvenska Handelskammaren är självklart med – Gotland är en del av vår region och Almedalen en fantastisk mötesplats för kunskap, nätverk och samtal.  

På plats i Visby finns vår vd Simon Helmér. Han kommer träffa medlemmar, andra företagare och intressanta personer – bland annat Mia Stuhre, då han deltar Region Gotlands morgonsändning ”Hej Almedalen”. Simon är även med i seminariet, som vi arrangerar tillsammans med Sydsvenska-, Västsvenska- och Jönköpings Handelskammare, om behovet av nya stambanor.  

Från Kammarforum i Norrköping sänder vi East Sweden Studio, med seminarier på teman som grön omställning i industrin, staden som testbädd, ny teknik för att lösa brott och AI. Kolla gärna in hela programmet på vår sajt. Där finns något för de flesta, vågar jag påstå.  

Annorlunda Almedalen 2021. Vi kommer kanske inte tillbaka till samma vecka som förut, vare sig datummässigt (det snackas om att både korta ner och tidigarelägga veckan) eller arrangemangsmässigt. Som med så mycket annat är nog de digitala lösningarna här för att stanna. Men jag hoppas innerligt att de står för demokratiska komplement till de varma och vimlande mötesplatserna i Visby.  

Hoppas vi ses! 

Maria Björk Hummelgren,
Näringspolitisk chef

Fler nyheter

Senaste nytt hos Östsvenska Handelskammaren och i näringslivet

Hållbarheten genomsyrar allt

På Handelskammaren är vi inte bara teknikoptimister – vi är företagsoptimister.

Förenkla resan via tullen med en ATA-carnet

Vi hjälper dig med dokumentet som gör resan med dina varor tryggare, snabbare och enklare. Anneli Forman som är ansvarig...

Så skyddar du företagets osynliga tillgångar – Fyra råd från advokat Johan Lundgren

Handen på hjärtat - har du säkrat företagets immateriella rättigheter? Ja, den frågan är det inte alla företagare som ställer...