Östsvenska Handelskammaren

Bröderna Bergström satsade rätt

Vi har ringt om varandra några gånger innan vi lyckades få kontakt för att boka en intervju. Det är full fart för Joacim Bergström som tillsammans med sin bror Niclas driver Djurgårdens Bygg & Miljö AB. Men vi hittade en tid och jag ska få höra mer om deras resa från ett småskaligt till ett heltäckande byggföretag med eget snickeri.

Året var 1999 och de båda bröderna Joacim och Niclas hade arbetat hos olika arbetsgivare. De kände att det var dags att göra något nytt och båda ville starta eget. Sagt och gjort så startade man efter några veckors övervägande Djurgårdens Bygg & Miljö AB.

– Vi började i liten skala hemifrån. Ända fram till 2005 så var vi bara tre personer, säger Joacim.

Det gick bra från början och jobben rullade på. Efter några år var man väletablerad på marknaden och allt fler började efterfråga deras tjänster.

– Förfrågan på våra tjänster var nu större än vad vi hade uppfattat och vi fick börja tacka nej till jobb. Vi förstod inte då hur stora vi kunde bli.

Så år 2005 beslutade sig Joacim och Niclas för att satsa och utveckla företaget vidare.

– Vi gick från att vara 3 anställda till att idag vara 45 och vår omsättning har ökat från 3 till 65 miljoner.

Joacim Bergström, delägare Djurgårdens Bygg AB

Idag utför företaget det mesta inom bygg, så som plattsättning, snickeri och rörmokeri.

– Vi såg ganska tidigt att det var många som inte kunde leverera helhetslösningar så det har blivit lite av vår nisch.

Vi vill vara en heltäckande samarbetspartner. Byggbranschen är en ojämn bransch gällande arbetsbelastning, dels över säsong men också konjunkturkänslig.

– Just nu har vi jättemycket, vi har en offertförfrågningsstock som motsvarar 10 gånger vår årsomsättning. Men det går upp och ner och det är alltid kort framförhållning. Vi arbetar med heltidsanställda som är anställda året runt – detta för att stärka lagkänslan i personalgruppen och visa att vi är en trygg och stabil arbetsgivare.

Det finns inom byggbranschen, likt många andra branscher, utmaningar att brottas med.

–Det är otroligt svårt att få tag på personal och det gäller inom samtliga våra yrkesområden. Vi kan inte bygga företaget på bara lärlingar men för att vi ska klara det byggtempo vi har idag står vi inför en jätteutmaning.

Vi pratar om framtiden och om hur han ser på företaget om några år.

– Under ganska många år har varumärkesarbetet stått i fokus. Vi är i dag lokala och arbetar i Mälardalsregionen, och om vi ska växa ytterligare och ta steget till att bli ett nationellt bolag vill vi fortfarande att den lokala känslan ska finnas kvar. Vi vill finnas på plats där vi verkar.

Men ni har anställt en VD på bolaget, det måste ändå vara i syfte att växa?

– Ja, det är det delvis. För att kunna ta bolaget till nästa nivå så behövde någon med nya ögon komma in och driva verksamheten. Så vi har anställt Jens som sedan ett år tillbaks ansvarar för det operativa arbetet.

Och det var ett bra beslut. Det frigör också tid för mig att fokusera på våra andra bolag. Idag driver Joacim och Niclas inte bara Djurgårdens Bygg & Miljö utan ytterligare ett par bolag.

– Ja, vi driver 3 andra bolag. Dels ett fastighetsbolag och sen ett företag som arbetar med fuktsensorer och vi har även agenturen för Sluta Gräv markskruv. Det känns extra kul att kunna lägga mer energi och tid på de bolagen samtidigt som Djurgårdens Bygg & Miljö utvecklas med Jens.

Text: Robin Almqvist
Foto: Djurgårdens Bygg AB

Relaterade #Nyheter

Härlig avslutning på 2022 års Spaning på Kammaren

Nyheter

Årets avslutande Spaning på Kammaren genomfördes under novembers sista mörka fredagseftermiddag på Kammarforum i Norrköping. Levande ljus, god stämning och...

Stor uppmärksamhet i media när 100-listan släppte rapport

Nyheter

I samband med 100-listans rapportsläpp valde merparten av de traditionella medierna i den östsvenska regionen att uppmärksamma arbetet med jämställda...

Sara Hillbom: så ser attraktiva företag ut i framtiden

Nyheter

Onsdagen den 26 oktober arrangerades Besöksnäringsdagen i Linköping - ett initiativ av Visit Linköping & Co och en av Handelskammarens...

Fler nyheter

Senaste nytt hos Östsvenska Handelskammaren och i näringslivet

18 januari, 2023

Möt Sara Wimmercranz – en av Sveriges mäktigase techinvesterare

Exklusivt för dig på 100-listan! Inled det nya året med att ta del av Saras...

19 april, 2023

Styrelseutbildning Norrköping

Kraven på företags styrelsearbete ökar. Ett aktivt och professionellt styrelsearbete är ett viktigt medel för...

Nyhet

Härlig avslutning på 2022 års Spaning på Kammaren

Nyheter

Årets avslutande Spaning på Kammaren genomfördes under novembers sista mörka fredagseftermiddag på Kammarforum i Norrköping. Levande ljus, god stämning och...

Nyhet

Härlig avslutning på 2022 års Spaning på Kammaren

Nyheter

Årets avslutande Spaning på Kammaren genomfördes under novembers sista mörka fredagseftermiddag på Kammarforum i Norrköping. Levande ljus, god stämning och...

Nyhet

Synpunkter till Svenska kraftnät ang. regeringsuppdrag I2022/01619

Remissvar

Östsvenska Handelskammaren, ÖHK, lämnar följande synpunkter till Svenska Kraftnät, SVK, enligt regeringsuppdrag I2022/01619: Uppdrag att ansöka om att använda intäkter...

Nyhet

Regional aktör på internationell arena 

Krönikor

Under den senaste månaden har jag haft förmånen att besöka tre av Europas huvudstäder utöver vårt eget Stockholm: Bryssel, Berlin...