Östsvenska Handelskammaren

Hem » Event

Nya dokumentkrav vid import: järn- och stålprodukter samt fler varor 2024

I EU:s elfte sanktionspaket med anledning av den ryska invasionen av Ukraina fokuserade EU på åtgärder för att stoppa Rysslands försök att kringgå de sanktioner man infört. EU har därför infört helt nya dokumentkrav från och med den 30 september för att kunna importera vissa järn- och stålprodukter till EU. Observera att fler produkter kommer att omfattas av liknande dokumentkrav längre fram.

Som importör måste du kunna styrka att varorna du importerar inte innehåller material av ryskt ursprung. Detta kan importören göra genom bland annat ett MTC (Mill test certificate). Även andra dokument kan godtas om de visar ursprunget för järnet och stålet som använts. Finns ingen dokumentation som styrker icke ryskt ursprung eller om dokumentationen inte innehåller tillräckliga uppgifter kommer varan inte kunna importeras till EU.

Under detta webbinarium belyser våra föreläsare övergripande innehållet i senaste paketet och de åtgärder som införts för att stoppa Rysslands försök att kringgå sanktionerna. Vi lägger särskilt fokus på praktiska frågor såsom:

  • Vilka produkter omfattas av de nya dokumentkraven vid import och vilka produkter kommer bli aktuella längre fram?
  • Vilka dokumentkrav krävs för att kunna fortsätta sin import?
  • Hur ska man som företag agera med anledning av de nya kraven?

Avslutningsvis belyser våra föreläsare de nya handelsmönster som EU nu särskilt bevakar där kontrollerat gods når Ryssland via tredje land. Hur bör svenska företag belysa sina affärer för att inte ovetande bryta mot de sanktioner som införts mot Ryssland.

Föreläsare är Olof Johannesson, advokat, från Baker McKenzie Advokatbyrå. Olof har mångårig erfarenhet av handelsfrågor, inklusive tull, exportkontroll och sanktioner.  

Seminariet kostar 595 kr (exkl moms) för medlemmar i Handelskammaren och 895 kr (exkl moms) icke-medlemmar. Länk till Zoom skickas en dag innan eller samma dag. Seminariet skickas en dag innan eller samma dag. Seminariet arrangeras i samarbete med Sydsvenska Industri- och Handelskammaren.

Kommer du inte ihåg om du är medlem?

Kontakt

Emma Meijer

Projektledare Internationell Handel

Våra event

Våra nästkommande konferenser,  utbildningar eller träffar

Väntelista

14 december, 2023

Hur ser AI-året 2024 ut?

Den 14 december bjuder Östsvenska Handelskammaren tillsammans med Linköping Science Park och AI Sweden in...

Väntelista

14 december, 2023

Hur ser AI-året 2024 ut?

Den 14 december bjuder Östsvenska Handelskammaren tillsammans med Linköping Science Park och AI Sweden in...

Väntelista

20 december, 2023

Glöggmingel under stjärnorna

Kom och titta förbi för mingel med värmande glögg och tilltugg. Ta samtidigt chansen att...

24 januari, 2024

Företagsanpassade utbildningar

Datum och innehåll helt utifrån era önskemål! Tillsammans med handplockade experter ur Handelskammarens stora nätverk...