Östsvenska Handelskammaren

Nya dokumentkrav vid import: järn- och stålprodukter samt fler varor 2024

I EU:s elfte sanktionspaket med anledning av den ryska invasionen av Ukraina fokuserade EU på åtgärder för att stoppa Rysslands försök att kringgå de sanktioner man infört. EU har därför infört helt nya dokumentkrav från och med den 30 september för att kunna importera vissa järn- och stålprodukter till EU. Observera att fler produkter kommer att omfattas av liknande dokumentkrav längre fram.

Som importör måste du kunna styrka att varorna du importerar inte innehåller material av ryskt ursprung. Detta kan importören göra genom bland annat ett MTC (Mill test certificate). Även andra dokument kan godtas om de visar ursprunget för järnet och stålet som använts. Finns ingen dokumentation som styrker icke ryskt ursprung eller om dokumentationen inte innehåller tillräckliga uppgifter kommer varan inte kunna importeras till EU.

Under detta webbinarium belyser våra föreläsare övergripande innehållet i senaste paketet och de åtgärder som införts för att stoppa Rysslands försök att kringgå sanktionerna. Vi lägger särskilt fokus på praktiska frågor såsom:

  • Vilka produkter omfattas av de nya dokumentkraven vid import och vilka produkter kommer bli aktuella längre fram?
  • Vilka dokumentkrav krävs för att kunna fortsätta sin import?
  • Hur ska man som företag agera med anledning av de nya kraven?

Avslutningsvis belyser våra föreläsare de nya handelsmönster som EU nu särskilt bevakar där kontrollerat gods når Ryssland via tredje land. Hur bör svenska företag belysa sina affärer för att inte ovetande bryta mot de sanktioner som införts mot Ryssland.

Föreläsare är Olof Johannesson, advokat, från Baker McKenzie Advokatbyrå. Olof har mångårig erfarenhet av handelsfrågor, inklusive tull, exportkontroll och sanktioner.  

Seminariet kostar 595 kr (exkl moms) för medlemmar i Handelskammaren och 895 kr (exkl moms) icke-medlemmar. Länk till Zoom skickas en dag innan eller samma dag. Seminariet skickas en dag innan eller samma dag. Seminariet arrangeras i samarbete med Sydsvenska Industri- och Handelskammaren.

Kommer du inte ihåg om du är medlem?

Kontakt

emma80

Emma Meijer

Projektledare Internationell Handel

Våra event

Våra nästkommande konferenser,  utbildningar eller träffar

29 maj, 2024

Välkommen på förmingel till Å-minglet!

Vi på Östsvenska Handelskammaren vill bjuda in dig som redan har en biljett till Å-minglet...

EO1A3879

29 maj, 2024

Å-minglet 2024

Den 29 maj är det dags för Å-minglet att ta plats på LINK Business Centers...

Toppbild Aminglet 2024 Valkommen till

30 maj, 2024

Trade Talks – Frankrike

Trade Talks by Swedish Chambers är en serie av webinars inom internationell handel. Vid detta...

Frankrike

31 maj, 2024

Lunch med kammaren

Nu utökar vi Lunch med Kammaren och skapar mer plats.

217A3471