För att uppnå målet om klimatneutralitet 2045 är samhällets omställning nödvändig. Genom stora fossilfria investeringar bidrar näringslivet till målet – samtidigt som konkurrenskraften stärks.
Ofta sätter dock myndighetsutövning käppar i hjulet, inte minst genom trögrörliga miljötillståndsprocesser. Östsvenska Handelskammaren, Cleantech Östergötland och Länsstyrelsen i Östergötland fortsätter det gemensamma arbetet att tillsammans skapa effektivare tillståndsprocesser genom dialog i vår region med ambition till nationellt avtryck.
Detta seminiarum är det tredje i vårt gemensamma utvecklingsarbete för tillväxt och utveckling i vår region. Syftet är att i dialogform skapa relationer, få förståelser för våra olika roller samt utveckla arbetssätt för vår gemensamma framgång. Denna gång tar Länsstyrelsen i Östergötland möjlighet att involvera oss i deras pågående utvecklingsarbete avseende tillståndsprocesser och lyfter pågående regeringsuppdrag för dialog. Slutligen presentation av det medskick vi skickat in till pågående Miljötillståndsutredningen.
Det första seminariet, den 31 januari i år, hade fokus på att skapa gemensam bild av utmaningar samt få insyn i den pågående Miljötillståndsutredningen. Den 21 maj fördjupade vi oss i samrådsprocessen. Vi fick också inblick i länsstyrelsernas utvecklingsarbete nationellt genom Marika Lundmark, nationell verksamhetsutvecklare/samordnare inom miljöprövning, länsstyrelsen i Västra Götaland. Totalt har vi haft cirka 50 deltagande medlemsbolag.
Agenda:
08.00 Inledning och återblick
08.10 Länsstyrelsens pågående utvecklingsarbete kopplat till regeringsuppdraget
Presentation, diskussion och summering
09.30 Vår inlaga till Miljötillståndsutredningen
Cleantech och Handelskammaren presenterar det medskick vi har gjort till Miljötillståndsutredningen som pågår (KN 2023:02). Dialog med Daniel Gustafsson, länsråd i Västerbotten som ger perspektiv på våra synpunkter.
09.55 Summering, nästa steg
10.00 Avslut