Östsvenska Handelskammaren

Från asylsökande till jobb på sex månader

Elie flydde hösten 2015 från det krigsdrabbade Syrien till Sverige för att hamna i Norrköping. Idag, 1,5 år senare, jobbar han som IT-tekniker och utvecklar mobilapplikationer på Phoniro i Norrköping.

Under den stora flyktingkrisen hösten 2015 kom Elie till Norrköping. Han flydde från krigets Syrien och landade tillslut i Sverige och Norrköping.

– När jag kom till Norrköping fick jag höra talas om Portalen. Där började jag lära mig svenska. De berättade också för mig att det fanns något som heter Gränslös Frukost som Handelskammaren arrangerade, och där man matchar företag med nyanlända. Jag tyckte det lät bra och efter 3 månader var jag på min första frukost, säger Elie.

Det var i december 2015 och undertecknad var på plats och träffade Elie. Jag imponerades över hur bra svenska han redan pratade och att han inför alla företag presenterade sig på ett helt främmande språk.

– Jag ville ju komma ut i jobb. Men det är svårt att komma i kontakt med företag när man inte vet var och hur man ska söka. Under den första frukosten fick jag kontakt med några företag men det ledde inte till något mer, säger Elie.

Tre månader senare var Eli åter med på frukosten och nu skedde ett möte som kom att förändra Elies tillvaro i Sverige.

– Vi fick presentera oss lite mer ingående. Och dessutom var jag tryggare i språket säger Elie. Jag berättade att jag jobbat som IT-tekniker i åtta år i Syrien och det fick en man att bli intresserad.

Den mannen var Bosse Larsson. Bosse var på sin första Gränslös frukost och det genom Rotarys mentorskapsprogram.

– Det började med att en person i min Rotaryklubb frågade om jag ville bli mentor till en nyanländ. Självklart sa jag och följde med på Gränslös frukost för att hitta en lämplig adept, säger Bosse.

Efter att Elie presenterat sig på frukosten kom Bosse fram till honom.

– Jag kände direkt att den här killen skulle vara perfekt till min sons IT-bolag. Vi pratade och så jag bad honom skicka sitt CV och beskriva lite om vem han är.

Elie och Bosse.

Detta möte ledde till en praktikplats på sonens bolag Phoniro och Elie kunde kombinera praktiken med Arbetsförmedlingens etableringsplan.

– Jag praktiserade på 50% och läste samhällsorientering, SFI med mera på 50%. Det fungerade helt perfekt säger Elie. Sen har det ena lett till det andra och efter praktikperiodens slut fick jag en projektanställning.

Elie är idag kvar på företaget och har projektanställning året ut, men det kan utvecklas till tillsvidareanställning.

– De litar på mig och tycker jag gör ett bra jobb. Jag lär mig hela tiden och utvecklas både i mitt jobb och om hur det är att leva i Sverige. Det här jobbet har gjort att jag kan ha en egen bra och fin bostad – det är många inom etablering som inte har råd med det.

Elie belyser att om det inte varit för Portalen, Handelskammaren och Rotary hade han inte alls varit där han är idag.

– Utan Portalen hade jag inte hört talas om Gränslös frukost. Och hade jag inte kommit till Gränslös frukost hade jag inte träffat Bosse som matchade mig med Phoniro.

Han säger samtidigt att det måste bli tydligare vilken hjälp man kan få när man kommer till Sverige och vilka organisationer som kan hjälpa till.

Framtiden ser ljus ut för Elie och han trivs bra i Sverige, men några frågor kvarstår.

– Min fru är fortfarande i Syrien. Jag saknar henne enormt. Vi håller kontakten och jobbar för att hon också ska kunna komma till Sverige. Under tiden lär jag mig mer svenska, läser böcker och så springer jag en del. Det är bra för hälsan har jag hört, skrattar Elie.

Läs mer om Gränslös frukost här.[osh-header title=”Skrivet av”]

Robin Almqvist
robin.almqvist@east.cci.se
@almqvistrobin

Relaterade #Nyheter

TV: Råden från tullexperten: "Dummaste man kan göra just nu"

Nyheter

USA:s nya tullbesked skapar oro bland svenska exporterande företag. Men att ta till drastiska åtgärder kan vara farligare än att...

TV: Så jobbar pristagaren Marknadsbyrån med hållbarhet

Nyheter

Affärsnytta och hållbarhet – hur får vi båda att lyfta? Hur sätter man hållbarhet först utan att tappa fart i...

Handelskammaren i media om USA:s tullbesked

Nyheter

USA:s tullbesked med 20 procent på varor från EU har väckt reaktioner. Under torsdagen intervjuades vi i SVT, Corren och...

Fler nyheter

Senaste nytt hos Östsvenska Handelskammaren och i näringslivet

21 maj, 2025

Coffee by : Cirkulär affär och cirkulär ekonomi – är det lönsamt?

En morgon fylld med insikter om senaste nytt kring EU-direktiven inom hållbarhetsrapportering och cirkulär affär.

5 maj, 2025

Lunchträff med klimat- och miljöminister, Romina Pourmokhtari (L)

Sveriges klimat- och miljöminister, Romina Pourmokhtari (L), gästar Östsvenska Handelskammaren. Välkommen till ett samtal om...

22 maj, 2025

Ljusnande konjunktur trots globalt mörker

Frukostmöte med Andreas Wallström, prognoschef och chef för Macro Research Sverige på Swedbank. Med över...

Nyhet

TV: Råden från tullexperten: ”Dummaste man kan göra just nu”

Internationell handel

USA:s nya tullbesked skapar oro bland svenska exporterande företag. Men att ta till drastiska åtgärder kan vara farligare än att...

Nyhet

TV: Så jobbar pristagaren Marknadsbyrån med hållbarhet

Hållbarhet

Affärsnytta och hållbarhet – hur får vi båda att lyfta? Hur sätter man hållbarhet först utan att tappa fart i...

Nyhet

Handelskammaren i media om USA:s tullbesked

Nyheter

USA:s tullbesked med 20 procent på varor från EU har väckt reaktioner. Under torsdagen intervjuades vi i SVT, Corren och...