Östsvenska Handelskammaren

Från asylsökande till jobb på sex månader

Elie flydde hösten 2015 från det krigsdrabbade Syrien till Sverige för att hamna i Norrköping. Idag, 1,5 år senare, jobbar han som IT-tekniker och utvecklar mobilapplikationer på Phoniro i Norrköping.

Under den stora flyktingkrisen hösten 2015 kom Elie till Norrköping. Han flydde från krigets Syrien och landade tillslut i Sverige och Norrköping.

– När jag kom till Norrköping fick jag höra talas om Portalen. Där började jag lära mig svenska. De berättade också för mig att det fanns något som heter Gränslös Frukost som Handelskammaren arrangerade, och där man matchar företag med nyanlända. Jag tyckte det lät bra och efter 3 månader var jag på min första frukost, säger Elie.

Det var i december 2015 och undertecknad var på plats och träffade Elie. Jag imponerades över hur bra svenska han redan pratade och att han inför alla företag presenterade sig på ett helt främmande språk.

– Jag ville ju komma ut i jobb. Men det är svårt att komma i kontakt med företag när man inte vet var och hur man ska söka. Under den första frukosten fick jag kontakt med några företag men det ledde inte till något mer, säger Elie.

Tre månader senare var Eli åter med på frukosten och nu skedde ett möte som kom att förändra Elies tillvaro i Sverige.

– Vi fick presentera oss lite mer ingående. Och dessutom var jag tryggare i språket säger Elie. Jag berättade att jag jobbat som IT-tekniker i åtta år i Syrien och det fick en man att bli intresserad.

Den mannen var Bosse Larsson. Bosse var på sin första Gränslös frukost och det genom Rotarys mentorskapsprogram.

– Det började med att en person i min Rotaryklubb frågade om jag ville bli mentor till en nyanländ. Självklart sa jag och följde med på Gränslös frukost för att hitta en lämplig adept, säger Bosse.

Efter att Elie presenterat sig på frukosten kom Bosse fram till honom.

– Jag kände direkt att den här killen skulle vara perfekt till min sons IT-bolag. Vi pratade och så jag bad honom skicka sitt CV och beskriva lite om vem han är.

Elie och Bosse.

Detta möte ledde till en praktikplats på sonens bolag Phoniro och Elie kunde kombinera praktiken med Arbetsförmedlingens etableringsplan.

– Jag praktiserade på 50% och läste samhällsorientering, SFI med mera på 50%. Det fungerade helt perfekt säger Elie. Sen har det ena lett till det andra och efter praktikperiodens slut fick jag en projektanställning.

Elie är idag kvar på företaget och har projektanställning året ut, men det kan utvecklas till tillsvidareanställning.

– De litar på mig och tycker jag gör ett bra jobb. Jag lär mig hela tiden och utvecklas både i mitt jobb och om hur det är att leva i Sverige. Det här jobbet har gjort att jag kan ha en egen bra och fin bostad – det är många inom etablering som inte har råd med det.

Elie belyser att om det inte varit för Portalen, Handelskammaren och Rotary hade han inte alls varit där han är idag.

– Utan Portalen hade jag inte hört talas om Gränslös frukost. Och hade jag inte kommit till Gränslös frukost hade jag inte träffat Bosse som matchade mig med Phoniro.

Han säger samtidigt att det måste bli tydligare vilken hjälp man kan få när man kommer till Sverige och vilka organisationer som kan hjälpa till.

Framtiden ser ljus ut för Elie och han trivs bra i Sverige, men några frågor kvarstår.

– Min fru är fortfarande i Syrien. Jag saknar henne enormt. Vi håller kontakten och jobbar för att hon också ska kunna komma till Sverige. Under tiden lär jag mig mer svenska, läser böcker och så springer jag en del. Det är bra för hälsan har jag hört, skrattar Elie.

Läs mer om Gränslös frukost här.[osh-header title=”Skrivet av”]

Robin Almqvist
robin.almqvist@east.cci.se
@almqvistrobin

Relaterade #Nyheter

Härlig avslutning på 2022 års Spaning på Kammaren

Nyheter

Årets avslutande Spaning på Kammaren genomfördes under novembers sista mörka fredagseftermiddag på Kammarforum i Norrköping. Levande ljus, god stämning och...

Stor uppmärksamhet i media när 100-listan släppte rapport

Nyheter

I samband med 100-listans rapportsläpp valde merparten av de traditionella medierna i den östsvenska regionen att uppmärksamma arbetet med jämställda...

Sara Hillbom: så ser attraktiva företag ut i framtiden

Nyheter

Onsdagen den 26 oktober arrangerades Besöksnäringsdagen i Linköping - ett initiativ av Visit Linköping & Co och en av Handelskammarens...

Fler nyheter

Senaste nytt hos Östsvenska Handelskammaren och i näringslivet

18 januari, 2023

Möt Sara Wimmercranz – en av Sveriges mäktigase techinvesterare

Exklusivt för dig på 100-listan! Inled det nya året med att ta del av Saras...

19 april, 2023

Styrelseutbildning Norrköping

Kraven på företags styrelsearbete ökar. Ett aktivt och professionellt styrelsearbete är ett viktigt medel för...

Nyhet

Härlig avslutning på 2022 års Spaning på Kammaren

Nyheter

Årets avslutande Spaning på Kammaren genomfördes under novembers sista mörka fredagseftermiddag på Kammarforum i Norrköping. Levande ljus, god stämning och...

Nyhet

Härlig avslutning på 2022 års Spaning på Kammaren

Nyheter

Årets avslutande Spaning på Kammaren genomfördes under novembers sista mörka fredagseftermiddag på Kammarforum i Norrköping. Levande ljus, god stämning och...

Nyhet

Synpunkter till Svenska kraftnät ang. regeringsuppdrag I2022/01619

Remissvar

Östsvenska Handelskammaren, ÖHK, lämnar följande synpunkter till Svenska Kraftnät, SVK, enligt regeringsuppdrag I2022/01619: Uppdrag att ansöka om att använda intäkter...

Nyhet

Regional aktör på internationell arena 

Krönikor

Under den senaste månaden har jag haft förmånen att besöka tre av Europas huvudstäder utöver vårt eget Stockholm: Bryssel, Berlin...