Östsvenska Handelskammaren

Från asylsökande till jobb på sex månader

Elie flydde hösten 2015 från det krigsdrabbade Syrien till Sverige för att hamna i Norrköping. Idag, 1,5 år senare, jobbar han som IT-tekniker och utvecklar mobilapplikationer på Phoniro i Norrköping.

Under den stora flyktingkrisen hösten 2015 kom Elie till Norrköping. Han flydde från krigets Syrien och landade tillslut i Sverige och Norrköping.

– När jag kom till Norrköping fick jag höra talas om Portalen. Där började jag lära mig svenska. De berättade också för mig att det fanns något som heter Gränslös Frukost som Handelskammaren arrangerade, och där man matchar företag med nyanlända. Jag tyckte det lät bra och efter 3 månader var jag på min första frukost, säger Elie.

Det var i december 2015 och undertecknad var på plats och träffade Elie. Jag imponerades över hur bra svenska han redan pratade och att han inför alla företag presenterade sig på ett helt främmande språk.

– Jag ville ju komma ut i jobb. Men det är svårt att komma i kontakt med företag när man inte vet var och hur man ska söka. Under den första frukosten fick jag kontakt med några företag men det ledde inte till något mer, säger Elie.

Tre månader senare var Eli åter med på frukosten och nu skedde ett möte som kom att förändra Elies tillvaro i Sverige.

– Vi fick presentera oss lite mer ingående. Och dessutom var jag tryggare i språket säger Elie. Jag berättade att jag jobbat som IT-tekniker i åtta år i Syrien och det fick en man att bli intresserad.

Den mannen var Bosse Larsson. Bosse var på sin första Gränslös frukost och det genom Rotarys mentorskapsprogram.

– Det började med att en person i min Rotaryklubb frågade om jag ville bli mentor till en nyanländ. Självklart sa jag och följde med på Gränslös frukost för att hitta en lämplig adept, säger Bosse.

Efter att Elie presenterat sig på frukosten kom Bosse fram till honom.

– Jag kände direkt att den här killen skulle vara perfekt till min sons IT-bolag. Vi pratade och så jag bad honom skicka sitt CV och beskriva lite om vem han är.

Elie och Bosse.

Detta möte ledde till en praktikplats på sonens bolag Phoniro och Elie kunde kombinera praktiken med Arbetsförmedlingens etableringsplan.

– Jag praktiserade på 50% och läste samhällsorientering, SFI med mera på 50%. Det fungerade helt perfekt säger Elie. Sen har det ena lett till det andra och efter praktikperiodens slut fick jag en projektanställning.

Elie är idag kvar på företaget och har projektanställning året ut, men det kan utvecklas till tillsvidareanställning.

– De litar på mig och tycker jag gör ett bra jobb. Jag lär mig hela tiden och utvecklas både i mitt jobb och om hur det är att leva i Sverige. Det här jobbet har gjort att jag kan ha en egen bra och fin bostad – det är många inom etablering som inte har råd med det.

Elie belyser att om det inte varit för Portalen, Handelskammaren och Rotary hade han inte alls varit där han är idag.

– Utan Portalen hade jag inte hört talas om Gränslös frukost. Och hade jag inte kommit till Gränslös frukost hade jag inte träffat Bosse som matchade mig med Phoniro.

Han säger samtidigt att det måste bli tydligare vilken hjälp man kan få när man kommer till Sverige och vilka organisationer som kan hjälpa till.

Framtiden ser ljus ut för Elie och han trivs bra i Sverige, men några frågor kvarstår.

– Min fru är fortfarande i Syrien. Jag saknar henne enormt. Vi håller kontakten och jobbar för att hon också ska kunna komma till Sverige. Under tiden lär jag mig mer svenska, läser böcker och så springer jag en del. Det är bra för hälsan har jag hört, skrattar Elie.

Läs mer om Gränslös frukost här.[osh-header title=”Skrivet av”]

Robin Almqvist
robin.almqvist@east.cci.se
@almqvistrobin

Relaterade #Nyheter

Handelskammaren kommenterar regeringens höstbudget

Nyheter

På tisdagen offentliggjordes regeringens budget för 2024. Ur ett östsvenskt näringspolitiskt perspektiv rymmer den några positiva besked, men saknar samtidigt...

Generation Pep får prispengarna från 2023 års East Sweden Sustainability Award

Nyheter

På Handelskammarens årsmöte tidigare i år stod det klart att mottagaren av årets hållbarhetspris, East Sweden Sustainability Award, gick till...

STORT BILDSPEL: Succé för Handelskamrarnas arena i Almedalen

Nyheter

En heldag med kunskapshöjande seminarier, givande möten, nya kontakter och trevligt nätverksmingel. Här kan du se alla bilderna från vår...

Fler nyheter

Senaste nytt hos Östsvenska Handelskammaren och i näringslivet

10 oktober, 2023

Nätverksträff med HR-nätverket

Välkommen till Handelskammarens nätverk för dig som har en ledande befattning inom HR. Endast en...

Nyhet

Höj ambitionerna för svensk konkurrenskraft

Debatt

Vi som representerar det regionala näringslivet, anser att de finanspolitiska ambitionerna för Sverige är för blygsamma och att det finns...

Nyhet

Massor av möjligheter med schaktmassor? Ett digitalt återbesök i historien med ett framåtsyftande innehåll!

ESIC

Dyrt och platskrävande? Schaktmassor kan kallas mycket men sällan tas det för vad det är – en värdefull resurs. Östergötland...

Nyhet

Höj ambitionerna för svensk konkurrenskraft

Debatt

Vi som representerar det regionala näringslivet, anser att de finanspolitiska ambitionerna för Sverige är för blygsamma och att det finns...

Nyhet

Massor av möjligheter med schaktmassor? Ett digitalt återbesök i historien med ett framåtsyftande innehåll!

ESIC

Dyrt och platskrävande? Schaktmassor kan kallas mycket men sällan tas det för vad det är – en värdefull resurs. Östergötland...

Nyhet

Handelskammaren kommenterar regeringens höstbudget

Pressmeddelanden

På tisdagen offentliggjordes regeringens budget för 2024. Ur ett östsvenskt näringspolitiskt perspektiv rymmer den några positiva besked, men saknar samtidigt...