’- Vanligaste frågan är ”kommer vi bli påverkade?” . Det frågar alla personer och företagare och intresset för Brexit har ökat lavinartat om man jämför med förra hösten. Nu börjar alla vakna till och säger ”shit nu händer något faktiskt”. Det är nog Boris Johnson som spätt på uppmärksamheten för Brexit precis just nu.
Vad svarar jag då? Jo – att ALLA kommer att bli påverkade. Oavsett vad det blir för handelsavtal mellan Storrbritannien och Sverige i framtiden kommer det att behövas en tullklarering när företag handlar mellan länderna. Och det är eftersom Storbritannien inte kommer att vara med i skatteuppgörelsen. Det har den stora massan missat och de blir faktiskt chockade en del när jag förklarar.
Till exempel så måste en faktura finnas tillgänglig redan vid exporttillfället för att företaget ska undvika att bli upptaxerat av skatteverket vid en kontroll. Det kan bli dyrt annars!
Och den konsekvensen bli det av brexit även om vi kommer fram till ett väldigt bra avtal länderna emellan.
Och blir det inget avtal alls blir det besvärligt på många andra plan. Exempelvis att länderna inte erkänner varandra standarder. Det kan vara veterinärintyg, växtskydd med mera när man importerar varor som kommer att ge problem.
Hur går snacket för er som är insatta i Brexit, nu när det närmar sig?
– Just nu är det väldigt spännande. Vi är alla allvarligt oroliga. Det finns inget facit och det enda vi vet är att britterna kommer att lämna och frågan är när och hur.
Finns det för och nackdelar med Brexit?
– För vissa svenska företag kan det faktiskt bli positivt med Brexit. Många bolag har nämligen redan vana i processen att handla med ett land utanför EU och kan vinna marknadsfördelar mot andra länder som inte har vanan inne. Många svenska bolag har ju gjort mycket affärer i Norge, som är icke EU-medlem.
Pratar vi nackdelar kan jag nämna en väldigt giftig sak. Eu har många frihandelsavtal i världen. Om man är ett bolag som har mycket brittiska komponenter i sin produkt så kan förlängningen av Brexit bli att man inte kan åberopa ”EU-ursprung” på min produkt. Då kan man tappa konkurrensfördel och tvingas byter ut komponenter i produkterna.
Peter Hellmans tips. Tre saker att hålla koll på inför Brexit:
- Förbered dig genom att kontrollera hur exponerat företaget är mot Storbritannien. Ett tips är att använda SCB:s statistikrapportering Intrastat för detta!
- Vad är det för varor ni handlar med? Ta reda på vad det är det för tullsats om ni importera från annat icke EU-land och på så sätt får ni en uppfattning om vad tullkostnaderna kan bli för er handel med Storbritannien när de lämnar EU.
- Tala med din leverantör redan idag! Fråga om de har kapacitet och kompetens att göra din tullklaring som det ser ut idag. Speditörer har inte gjort en deklaration sedan 1995 när andra regler gällde.
Peter Hellman är konsult och utbildningsledare inom internationell handel. Han är aktuell med en kurs i Incoterms hos oss på Handelskammaren, läs mer här om du är intresserad av den.
Här finner du Östsvenska Handelskammarens samlade info om Brexit.