Östsvenska Handelskammaren

Hallå Peter Hellman, Brexitexpert, vad är den vanligaste frågan du får just nu om Brexit och vad svarar du?

’- Vanligaste frågan är ”kommer vi bli påverkade?” . Det frågar alla personer och företagare och intresset för Brexit har ökat lavinartat om man jämför med förra hösten. Nu börjar alla vakna till och säger ”shit nu händer något faktiskt”. Det är nog Boris Johnson som spätt på uppmärksamheten för Brexit precis just nu.

Vad svarar jag då? Jo – att ALLA kommer att bli påverkade. Oavsett vad det blir för handelsavtal mellan Storrbritannien och Sverige i framtiden kommer det att behövas en tullklarering när företag handlar mellan länderna. Och det är eftersom Storbritannien inte kommer att vara med i skatteuppgörelsen. Det har den stora massan missat och de blir faktiskt chockade en del när jag förklarar.

Till exempel så måste en faktura finnas tillgänglig redan vid exporttillfället för att företaget ska undvika att bli upptaxerat av skatteverket vid en kontroll. Det kan bli dyrt annars!

Och den konsekvensen bli det av brexit även om vi kommer fram till ett väldigt bra avtal länderna emellan.

Och blir det inget avtal alls blir det besvärligt på många andra plan. Exempelvis att länderna inte erkänner varandra standarder. Det kan vara veterinärintyg, växtskydd med mera när man importerar varor som kommer att ge problem.

Hur går snacket för er som är insatta i Brexit, nu när det närmar sig?

– Just nu är det väldigt spännande. Vi är alla allvarligt oroliga. Det finns inget facit och det enda vi vet är att britterna kommer att lämna och frågan är när och hur.

Finns det för och nackdelar med Brexit?

– För vissa svenska företag kan det faktiskt bli positivt med Brexit. Många bolag har nämligen redan vana i processen att handla med ett land utanför EU och kan vinna marknadsfördelar mot andra länder som inte har vanan inne. Många svenska bolag har ju gjort mycket affärer i Norge, som är icke EU-medlem.

Pratar vi nackdelar kan jag nämna en väldigt giftig sak. Eu har många frihandelsavtal i världen. Om man är ett bolag som har mycket brittiska komponenter i sin produkt så kan förlängningen av Brexit bli att man inte kan åberopa ”EU-ursprung” på min produkt. Då kan man tappa konkurrensfördel och tvingas byter ut komponenter i produkterna.

Peter Hellmans tips. Tre saker att hålla koll på inför Brexit: 

  • Förbered dig genom att kontrollera hur exponerat företaget är mot Storbritannien. Ett tips är att använda SCB:s statistikrapportering Intrastat för detta!
  • Vad är det för varor ni handlar med? Ta reda på vad det är det för tullsats om ni importera från annat icke EU-land och på så sätt får ni en uppfattning om vad tullkostnaderna kan bli för er handel med Storbritannien när de lämnar EU.
  • Tala med din leverantör redan idag! Fråga om de  har kapacitet och kompetens att göra din tullklaring som det ser ut idag. Speditörer har inte gjort en deklaration sedan 1995 när andra regler gällde.

Peter Hellman är konsult och utbildningsledare inom internationell handel. Han är aktuell med en kurs i Incoterms hos oss på Handelskammaren, läs mer här om du är intresserad av den.

Här finner du Östsvenska Handelskammarens samlade info om Brexit.

Relaterade #Nyheter

Härlig avslutning på 2022 års Spaning på Kammaren

Nyheter

Årets avslutande Spaning på Kammaren genomfördes under novembers sista mörka fredagseftermiddag på Kammarforum i Norrköping. Levande ljus, god stämning och...

Stor uppmärksamhet i media när 100-listan släppte rapport

Nyheter

I samband med 100-listans rapportsläpp valde merparten av de traditionella medierna i den östsvenska regionen att uppmärksamma arbetet med jämställda...

Sara Hillbom: så ser attraktiva företag ut i framtiden

Nyheter

Onsdagen den 26 oktober arrangerades Besöksnäringsdagen i Linköping - ett initiativ av Visit Linköping & Co och en av Handelskammarens...

Fler nyheter

Senaste nytt hos Östsvenska Handelskammaren och i näringslivet

18 januari, 2023

Möt Sara Wimmercranz – en av Sveriges mäktigase techinvesterare

Exklusivt för dig på 100-listan! Inled det nya året med att ta del av Saras...

19 april, 2023

Styrelseutbildning Norrköping

Kraven på företags styrelsearbete ökar. Ett aktivt och professionellt styrelsearbete är ett viktigt medel för...

Nyhet

Härlig avslutning på 2022 års Spaning på Kammaren

Nyheter

Årets avslutande Spaning på Kammaren genomfördes under novembers sista mörka fredagseftermiddag på Kammarforum i Norrköping. Levande ljus, god stämning och...

Nyhet

Härlig avslutning på 2022 års Spaning på Kammaren

Nyheter

Årets avslutande Spaning på Kammaren genomfördes under novembers sista mörka fredagseftermiddag på Kammarforum i Norrköping. Levande ljus, god stämning och...

Nyhet

Synpunkter till Svenska kraftnät ang. regeringsuppdrag I2022/01619

Remissvar

Östsvenska Handelskammaren, ÖHK, lämnar följande synpunkter till Svenska Kraftnät, SVK, enligt regeringsuppdrag I2022/01619: Uppdrag att ansöka om att använda intäkter...

Nyhet

Regional aktör på internationell arena 

Krönikor

Under den senaste månaden har jag haft förmånen att besöka tre av Europas huvudstäder utöver vårt eget Stockholm: Bryssel, Berlin...