Tjänstepensionen kan uppgå till mellan 20 och 50 procent av den totala pensionen, med andra ord är den en mycket viktig del. Resterande delar kommer från den allmänna pensionen och eget sparande. Trots konsekvenserna av att inte ha tjänstepension är det många företag som saknar det.
– Många vet inte att den som saknar tjänstepension riskerar att få omkring hälften av den pension man annars kunnat få, säger Jan Asklander, Tjänstepension & Kapitalplacering, Länsförsäkringar Östgöta. Dessutom innehåller tjänstepensionen inkomstskydd vid långvarig sjukdom, olycksfall och dödsfall som kan vara avgörande för familjen.
– En anledning kan säkert vara att småföretagare har mycket att ta tag i och pensionen blir inte prioriterad. Det kan också vara svårt att ha en jämn inkomst vilket kan göra att tjänstepensionen inte prioriteras. Här är mitt tips att helt enkelt spara olika mycket olika år beroende på inkomst.
Östergötland placerar sig relativt högt upp på listan över andel företag som saknar pensionsavsättningar. Och trenden ser likadan ut över hela landet, andelen har ökat sedan 2008. Däremot ser det lite olika ut beroende på bransch. Den bransch som sticker ut mest är kulturbranschen där 63 procent av företagen saknar tjänstepension. Den bransch där störst andel företag sätter av till tjänstepension är verksamma inom tillverkning.
Hur mycket ska man sätta av i sparande till tjänstepension?
Som anställd i företag med kollektivavtal gör arbetsgivaren vanligtvis avsättningar på 4,5 – 6 procent av lönen till tjänstepension. Beroende på inkomst och kollektivavtal sätts det av mellan 30 – 65 procent på bruttolöner över 44 375 kronor (2022). Det kan motsvara miljontals kronor när det är dags att gå i pension. På motsvarande sätt behöver företagare sätta av ungefär samma belopp till sig själv eller sina anställda.