Östsvenska Handelskammaren

Det är dags att prata om rövhattarna

Härskare. Fegisar. Kontrollanter. Destruktiva chefer växer tyvärr på träd. Trots det pratar vi sällan om dem och det kaos de orsakar. Det här vill den debuterande författaren Louise Lennersten ändra på.

Först var Louise Lennerstens plan att skriva en annan typ av ledarskapsbok. Men när hon slog sig ner med några vänner för att prata om alla dåliga chefer de har haft genom åren insåg hon vilken bok som stod först på tur.

”Vi behöver gå rakt på sak och erkänna att rövhattar faktiskt växer på träd”, säger Louise Lennersten. ”Och vi behöver prata om allt kaos det här beteendet orsakar, som sjukskrivningar och hög personalomsättning. Vanligtvis när vi pratar om ledarskap brukar det handla om alla saker vi ska göra för att bli bra chefer. Jag menar att vi kan komma längre genom att identifiera allt uselt beteende, och börja diskussionen där.”

Boken hon har skrivit, Chef eller rövhatt – en handbok i destruktivt ledarskap, innehåller ett antal autentiska berättelser om personer som på olika sätt står för ett destruktivt ledarskap. I varje kapitel finns även frågor att reflektera över och diskutera med andra.

Ur boken

Det här är första tillfället som vår nya koncern-vd, Robert, kommer att stå framför hela organisationen. Han bokstavligen studsar upp på scenen i välskräddade kostymbyxor och en bländande vit skjorta som skymtar under merinoulltröjan i grått. Ögonen glöder och han ler stort.

Projektorn drar igång en bländande vit bakgrund och fyra feta, svarta versaler dyker upp. Robert säger fyra ord och för varje ord han uttalar pekar han på en av de stora, feta bokstäverna: F I F O.

”Fit In or Fuck Off!”

De första orden vår nya koncern-vd säger till oss är alltså Fit In or Fuck Off. Det blir genast knäpptyst.

Vi är femhundra personer i salen – personer som alla på ett eller annat sätt arbetar med hr-frågor. I vår värld skapas gemenskap genom delaktighet och trygghet, inte genom det han nu står och högljutt säger till oss.

Det finns en power i hans röst och en självsäkerhet som är beundransvärd, och bara av de anledningarna är jag nyfiken på fortsättningen. Han går vidare med att presentera våra tydliga värdeord som är passion, kvalitet och tillväxt – alla tre lika viktiga och heliga. Han säger att vi ska känna passion på jobbet, att vi ska leverera kvalitet i alla led och att vi ska vara i ständig tillväxt tills vi har nått våra skyhöga mål.

Jag tillhör delen av skaran som känner att jag just nu tappar stora delar av min passion och att den håller på att ersättas av något annat: provokation.

Robert är så hög på känslan han själv har att han missar att ta in vad resten av rummet känner.

”Den som inte känner passion, levererar kvalitet eller bidrar till vår tillväxt ska fucka off!”

Om författaren

Louise Lennersten har mångårig erfarenhet inom ledarskap och hr. Hon är idag managementkonsult och en flitigt anlitad föreläsare inom ledarskap, självledarskap, utveckling och motivation. Hon coachar även individer och grupper inom såväl professionell som fysisk utveckling. Chef eller rövhatt – en handbok i destruktivt ledarskap är hennes första bok.

Om förlaget

Eget Förlag ger ut snabblästa handböcker på temat kunskap på nolltid. Syftet är att ge läsaren ny och konkret kunskap som den kan börja använda direkt. Förlaget grundades 2011, finns i Norrköping och har gett ut ett nittiotal böcker.

Högupplösta bilder på boken och författaren finns på egetforlag.se/rovhatt

För mer information

Kontakta förläggare Helene Engström, helene@egetforlag.se, 0708–12 91 81. Eller författaren Louise Lennersten, louise.lennersten@gmail.com, 0722–22 30 30.

Foto: Niclas Fasth, nfasth.se

Medlemmarnas nyheter

Erbjudanden och nyheter från våra medlemmar

UCS One Business hjälper dig med milersättningen 2024

Har du under 2024 använt din privata bil eller förmånsbil för resor i/till ditt arbete har du rätt till ersättning....

Beegleton tillsätter en Advisory Board som nästa steg i tillväxtresan

Efter 13 år tar Beegleton nu nästa steg i sin tillväxtresa genom inrättandet av en Advisory Board – en rådgivande...

Nya räntebeskedet – Så påverkar inflation och ränta ditt företag

Torsdag den 27 juni 2024 släpper Riksbanken sitt nya besked för Styrräntan. Var bland de första att få veta om...