Östsvenska Handelskammaren

Ny ordförande med ett större uppdrag

Hon har ett stort engagemang i platsutveckling, tror på samverkan och älskar utveckling. Möt Helena Nordström, ny styrelseordförande för digitaliseringsbyrån Gaia. Vi pratar om trender, omvärldsbevakning och varför Östergötland kan slå Stockholm. 

Det känns fantastiskt att få axla rollen som ordförande för Gaia. Jag har arbetat i styrelsen i tre år och under den tiden har Gaia vuxit kraftigt och är idag ett företag som ligger i framkant vad gäller teknik och innovation. Att man valt mig som ordförande är ett av flera kvitton på att man vill tänka nytt och fortsätta bryta ny mark, säger Helena Nordström.

När vi talas vid har hon redan hunnit med sitt första styrelsemöte som ordförande och hon är taggad för uppgiften som väntar.

Gaia är ett väletablerat företag och starkt varumärke i Östergötland. Det jag hoppas bidra med är hur man kan tänka nytt i IT-branschen, hur vi kan bli attraktivare som arbetsgivare och bygga en snabbrörlig organisation med ännu bättre koll på trender och omvärlden.

Till vardags driver Helena Placebrander AB som sprider kunskap och inspiration kring platsmarknadsföring och platsutveckling. Hon utbildar, skriver, konsultar och är en väl anlitad föreläsare och har bland annat pratat på TEDx.

Och det var Helenas arbete och kunskap om platsmarknadsföring som förde henne samman med Gaia för lite över tre år sen. Gaia hade utvecklat en produkt, Gaia Places, som smälte samman den fysiska och digitala platsen.


Östergötland bättre än Stockholm
Den största utmaningen för Gaia, likt alla IT-företag i regionen, är kompetensfrågan. Eller rättare sagt utmaningen i att attrahera rätt kompetens. Och Helena menar att frågan är mycket större än för det enskilda företaget.    

Som företag vill vi attrahera de allra bästa. Och behålla dem. Gaia har historiskt lyckats bra med att behålla sina medarbetare. Det vill vi såklart fortsätta med. Men för att locka ny kompetens till företaget och regionen krävs ett nytt sätt att tänka. Det krävs ett erbjudande som är mer än ett arbete. Människor väljer inte att flytta till ett ställe bara för ett jobb. Det är mycket mer som spelar in. Man väljer en plats att bo och leva på. Där kan jag tillföra tankar och strategier med min kompetens att bygga attraktiva platser och regioner.

Men har regioner som Östergötland någon chans i jämförelse med exempelvis Stockholm?
Ja, absolut. Mellanstora svenska städer står sig idag allt bättre mot storstäderna. Samtidigt som storstäderna blir trängre och dyrare blir de mindre städerna mer urbana med ett utbud som liknar storstädernas. Genom att bo och leva i en sån region får du en bra mix av karriärmöjligheter tillsammans med ett bra liv.

Hur ska man göra då?
Alla vi som arbetar med att attrahera talanger har ett gemensamt ansvar och en gemensam uppgift. För att få talanger att flytta hit måste vi skapa attraktiva regioner och paketera det för att sen kunna sälja in.

Mellanstora svenska städer står sig idag allt bättre mot storstäderna. Samtidigt som storstäderna blir trängre och dyrare blir de mindre städerna mer urbana med ett utbud som liknar storstädernas.


Ska söka till 100-listan

Sedan tre år tillbaka är Gaia partner till 100-listan – en satsning som arbetar för att öka jämställdheten och kompetensen i styrelserummen.

Känner du till 100-listan?
Ja. Och jag älskar den. 100-listan ger svar på tal. Listan består ju av en rad kompetenta kvinnor som tar död på valberedningarnas ursäkter om att det inte finns några kvinnor med en viss kompetens. Egentligen vill man ju att listan inte ska behövas, men fram tills vi är där så är den superviktig.

Så du skulle kunna tänka dig att söka till 100-listan?
Självklart. Jag ska gå styrelseutbildningen nu i vår och efter det kommer jag direkt söka. Sen får vi väl se om jag kommer in, skrattar Helena.

helena 2

Född: 1981
Familj: Sambo och en son
Bor: Villa i Huskvarna
Fritid: Hästar, träning och naturupplevelser
Bakgrund: Studerade Kultur-, samhäll-, och mediegestaltning vid Linköpings universitet 2000-04. Byggde sedan upp kårhuset Trappan i Norrköping. Startade rekryteringsfirman Skill i Jönköping 2006. Driver sedan 2013 Placebrander AB med kontor i Jönköping och Norrköping.

Relaterade #100-listan

Jämställda styrelserum är en tillväxtfråga

100-listan

Fyra handelskamrar skriver gemensamt i Dagens Industri.

Stort medieuppbåd när 100-listan släppte rapport

100-listan

Tv, radio och tidningar. 100-listans rapport om jämställdhet i bolagsstyrelser blev nyheter i regionens största mediekanaler.

BILDSPEL: Stort intresse när 100-listan släppte rapport på tre orter samtidigt

100-listan

Den 22 november var det äntligen dags för rapportsläppet av Östsvenska Handelskammarens och 100-listans årliga undersökning om jämställdheten i bolagsstyrelser...

Fler nyheter

Senaste nytt hos Östsvenska Handelskammaren och i näringslivet

Nyhet
Skeppningsnatverket tema infrastruktur

Sveriges flyghuvudstad gör steget ut i världen litet

Nyheter

Linköping City Airport är en internationell cityflygplats nära Linköpings centrum. Många företag som gör affärer utanför landets gränser nyttjar den...

Nyhet
ebba2

Exklusiv intervju: Innovation i fokus när Ebba Busch besökte Linköping

Näringspolitik

Innovation, konkurrenskraft och EU. Det var huvudämnena när energi- och näringsminister samt vice statsminister Ebba Busch (KD) besökte Linköping en...

Nyhet
Skeppningsnatverket tema infrastruktur

Sveriges flyghuvudstad gör steget ut i världen litet

Nyheter

Linköping City Airport är en internationell cityflygplats nära Linköpings centrum. Många företag som gör affärer utanför landets gränser nyttjar den...

Nyhet
ebba2

Exklusiv intervju: Innovation i fokus när Ebba Busch besökte Linköping

Näringspolitik

Innovation, konkurrenskraft och EU. Det var huvudämnena när energi- och näringsminister samt vice statsminister Ebba Busch (KD) besökte Linköping en...

Nyhet
forssell

Handelskammarens egen minister

Nyheter

Statsrådet Johan Forssell (M) är den första svenska minister som ansvarar för både bistånds- och utrikeshandelsfrågorna. Det unika ligger inte...