Östsvenska Handelskammaren

4 råd för att bli en bättre minglare

Ett mingel är ett utmärkt tillfälle att knyta nya kontakter. Kontakter som kan leda till nya vänner, nytt jobb eller en ny affär. Ändå är det vanligt att vi ställer oss och pratar med människor vi redan känner. Efter att ha varit på otaliga sådana mingel (och ansvarat för nästan lika många) såg Helene Njord-Westerling svårigheten många hade att skapa nya kontakter. Hon tog tag i saken, skrev en bok och började föreläsa på ämnet. Allt för att hjälpa människor att få ut mer av sina mingel. Sen dess är hon mingelexpert. Och här delar hon sina bästa råd för att du ska lyckas.

1. Sätt mål och var förberedd
Ställ dig frågan; varför har jag valt att gå på den här träffen?

Du har valt det av en anledning. Det kan vara anledningar som;

Ämnet verkar intressant.
Du tror det kommer vara många intressanta människor där.
Du vill nätverka och lära känna nya människor.

Oavsett vilket är varje mingel en oerhörd möjlighet att lära känna nya spännande människor. Och kanske blivande affärskontakter. Då är det dumt att låta slumpen avgöra hur bra minglet blir. Så; förbered dig inför minglet. Det kan vara exempelvis genom att ta del av deltagarlistan.

Sätt sedan mål vad du vill få ut. ”Jag vill träffa tio nya personer”. ”Jag vill prata med Anders Andersson på företaget Anderssons.”

När du är på minglet prata inte med människor du redan känner. Du är där i tjänsten. Och du är där för att mingla.

 

2. Presentera dig med förnamn, efternamn och titel
Många är vi som slarvar med vår presentation. Ofta säger vi förnamnet och vilket företag vi representerar. Det förlorar vi på. Presentera dig med förnamn, efternamn, titel och vilken organisation du jobbar på. Genom att göra det kan vi enklare ta samtalet vidare och hitta områden som vi kan prata om.

Om du har varit på många mingel har du troligen träffat många människor. Och risken är stor att du kommer hamna i situationer där du möter en person du inte minns. Personen som just nu står framför dig. Var ärlig med det. Att du inte kommer ihåg namnet. Eller i vilket sammanhang ni setts. Att du under tiden ni pratar försöker lista ut vem personen är och i vilket sammanhang ni möts kommer bara leda till att du fokuserar på det och inte det som ni pratar om nu. Ingen tar illa vid att inte bli ihågkommen. Det är nämligen nästintill omöjligt att komma ihåg alla.

[quote]Presentera dig med förnamn, efternamn, titel och vilken organisation du jobbar på [/quote]

 

Vi behöver också prata lite om kroppsspråket. När du står och pratar med en person; istället för att stå mittemot varandra stå lite ”snett”. På så vis bjuder du in andra i er konversation. Andra tips är att inte ha armarna i kors eller i byxfickorna. Och rör dig mitt i lokalen och smit inte undan.

 

3. Visa intresse och var nyfiken
Småpratet har betydelse. Det visar forskning. Inled med småprat. Det kan vara om ämnet som minglet handlar om. Om hur dagen varit. Eller till och med om vädret. Men fastna inte där. Försök kom vidare och lär varandra lite mer. Ställ öppna frågor. De flesta tycker om att prata om sig själva. Så genom att ställa öppna frågor och vara en god lyssnare kommer du lära känna den här personen och förstå på vilket sätt ni kan ha utbyte av varandra.

[quote]Småpratet har betydelse. Det visar forskning.[/quote]

 

Ibland kommer du känna att du inte når fram till en person. Att personen verkar totalt ointresserad. Fortsätt ändå. Personen har satt på ett ”filter” och värderat dig. Men den personen vet inte vem du är. Så fortsätt och försök väcka personens intresse. Och likadant tvärtom. Du ska vara öppen. Du måste vara öppen. För du vet aldrig vem personen mitt emot dig är. Det kanske är din nästa stora affär. Döm ingen på förhand och ha inga förutfattade meningar.

 

4. Följ upp
Ni har bytt visitkort med varandra under minglet. (Det stämmer, visitkortet är inte dött). Nu är det dags att följa upp. För ska vi vara helt ärliga så har minglet inget värde om du inte följer upp. Kontakta på linked in med en hälsning; ”Hej! Trevligt att träffas under minglet. Jag skulle gärna vilja bli kontakt med dig här på Linked In”. Efter det har ni kontakt och ni vet att ni kan kontakta varandra vid senare tillfällen.


Få 4 råd direkt i din mailkorg!
Det här är en artikelserie där människor delar med sig av sina bästa råd, tips och idéer inom sina specialområden. Vill du ha dessa råd en gång i veckan direkt i din mailkorg? Anmäl dig här.

Tidigare råd finns här.

Relaterade #Nyheter

Härlig avslutning på 2022 års Spaning på Kammaren

Nyheter

Årets avslutande Spaning på Kammaren genomfördes under novembers sista mörka fredagseftermiddag på Kammarforum i Norrköping. Levande ljus, god stämning och...

Stor uppmärksamhet i media när 100-listan släppte rapport

Nyheter

I samband med 100-listans rapportsläpp valde merparten av de traditionella medierna i den östsvenska regionen att uppmärksamma arbetet med jämställda...

Sara Hillbom: så ser attraktiva företag ut i framtiden

Nyheter

Onsdagen den 26 oktober arrangerades Besöksnäringsdagen i Linköping - ett initiativ av Visit Linköping & Co och en av Handelskammarens...

Fler nyheter

Senaste nytt hos Östsvenska Handelskammaren och i näringslivet

20 januari, 2023

Från förvirrande siffror till framgång

Seminariet kommer att täcka grunderna i hur man praktiskt kan jobba datadrivet, och visa vägkartan...

24 januari, 2023

Nätverksträff med Shipping-nätverket

Välkommen till Handelskammarens nätverk för dig som arbetar med internationell handel!

8 februari, 2023

Strategisk tullhantering

Välkommen till en heldagsutbildning där du lär dig grunderna för en snabb och kostnadseffektiv tullhantering...

Nyhet
Gruppbild på kursdeltagare under en av styrelseutbildningarna hos Östsvenska Handelskammaren 2022

Kursdeltagarna: så bra var årets styrelseutbildningar

Styrelseutbildning

Totalt har sju styrelseutbildningar genomförts på tre olika orter under det gångna året. Men vad tyckte kursdeltagarna egentligen om utbildningen?...

Nyhet

Härlig avslutning på 2022 års Spaning på Kammaren

Nyheter

Årets avslutande Spaning på Kammaren genomfördes under novembers sista mörka fredagseftermiddag på Kammarforum i Norrköping. Levande ljus, god stämning och...

Nyhet

Synpunkter till Svenska kraftnät ang. regeringsuppdrag I2022/01619

Remissvar

Östsvenska Handelskammaren, ÖHK, lämnar följande synpunkter till Svenska Kraftnät, SVK, enligt regeringsuppdrag I2022/01619: Uppdrag att ansöka om att använda intäkter...