Östsvenska Handelskammaren

Så riskerar företag att indirekt handla med Ryssland

Förändrade handelsmönster till följd av kriget i Ukraina gör att nya krav ställs företag som jobbar med export. Det var ett av ämnena som diskuterades när Skeppningsnätverket fick besök av Kommerskollegium.

kommerskollegium besökte skeppningsnätverket

Under onsdagen hade Handelskammarens Skeppningsnätverket sin sista träff för året och det blev intressanta och tankeväckande föreläsningar och diskussioner kring hur vår jord mår och vad som händer i världen. Nätverket hade besök av Michael Koch, chef på enheten för internationell handelsutveckling på Kommerskollegium.

– Det har varit roligt och givande att träffa Skeppningsnätverket och höra om företagens utmaningar i vardagen. Handelskammarens medlemmar möter ju verkligheten och vi fick möjlighet att diskutera kring utmaningar som de ställs inför med nya krav som dyker upp, säger Michael Koch kort efter nätverksdagens slut.

Michael Koch pratade om sanktioner men framför allt om förändrade handelsmönster med Ryssland och Rysslands grannländer.

– Vi ser ju att företagen i EU kraftigt minskat av handeln med Ryssland efter landets invasion av Ukraina. De nya utmaningarna är att vi ser ökad handel med länder runt om Ryssland och vi vill informera företag om att vara vaksamma då det finns risk att indirekt handla med Ryssland. Det är inte alltid lätt att göra rätt, men man behöver i dag ha bättre koll på vem som äger företaget man handlar med. Det är en konsekvens av att vi lever i en osäkrare värld, säger Michael Koch.

Nätverket fick dessutom en spännande dragning av Östsvenska Handelskammarens ordförande Johan Palsgård som har en bred erfarenhet av arbete inom internationell handel bland annat inom UD. Johan pratade om det läge vi är i idag men även handelns historia, jordens befolkningsutveckling de kommande åren och vår miljö. Att allting hänger ihop och vi har många spännande utmaningar att ta tag i.

Skeppningsnätverket riktar sig till dig som arbetar med import, export och skeppning. Om du är intresserad och vill veta mer nätverket och vårt arbete med internationell handel, tveka inte att kontakta någon av våra medarbetare för att få mer information och ansluta dig till oss.

Vill du veta mer om vad som gäller kring handel med Ryssland och Ukraina? Här hittar du samlad information.

Relaterade #Internationell handel

24 januari, 2024

Företagsanpassade utbildningar

Datum och innehåll helt utifrån era önskemål! Tillsammans med handplockade experter ur Handelskammarens stora nätverk...

24 januari, 2024

Nätverksträff med Skeppningsnätverket

Välkommen till Handelskammarens nätverk för dig som arbetar med internationell handel!

8 februari, 2024

Kurs i tullhantering med Peter Hellman

Under kursen lär du dig grunderna för en snabb och kostnadseffektiv tullhantering som importör och...

Fler nyheter

Senaste nytt hos Östsvenska Handelskammaren och i näringslivet

8 februari, 2024

Kurs i tullhantering med Peter Hellman

Under kursen lär du dig grunderna för en snabb och kostnadseffektiv tullhantering som importör och...

Nyhet
Spaning på kammaren - riktning för vår region

Hur ser visionen för vår region ut?

Nyheter

I tider av kris blir tro på framtiden allt viktigare. Vilka är vår regions styrkor och hur ska vi förvalta...

2 februari, 2024

Coffee by – pricksäkert lärande

Är du nyfiken på nycklarna till pricksäkert lärande?  Kom då på Coffee by Idax så...

Nyhet
Spaning på kammaren - riktning för vår region

Hur ser visionen för vår region ut?

Nyheter

I tider av kris blir tro på framtiden allt viktigare. Vilka är vår regions styrkor och hur ska vi förvalta...

Nyhet
Jonna Hedlund 100-listan rapportsläpp

Stort medieuppbåd när 100-listan släppte rapport

Nyheter

Tv, radio och tidningar. 100-listans rapport om jämställdhet i bolagsstyrelser blev nyheter i regionens största mediekanaler.

Nyhet

BILDSPEL: Stort intresse när 100-listan släppte rapport på tre orter samtidigt

100-listan

Den 22 november var det äntligen dags för rapportsläppet av Östsvenska Handelskammarens och 100-listans årliga undersökning om jämställdheten i bolagsstyrelser...