Östsvenska Handelskammaren

Styrelsekompetenta kvinnor finns – men saknas i många bolag

Andelen kvinnor i östsvenska bolagsstyrelser står kvar på 25 procent – samma som de senaste två åren. Det visar årets rapport från Östsvenska Handelskammarens initiativ 100-listan. Trots framgångar på Gotland går utvecklingen långsamt i övriga regionen.
– 100-listans arbete för att synliggöra jämställdhet i bolagsstyrelser är ett viktigt led i jämställdhetsarbetet i Sverige, säger jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L).

Läs hela rapporten här

Den årliga rapporten från Östsvenska Handelskammaren och 100-listan visar att utvecklingen mot jämställdhet i bolagsstyrelser går långsamt – och i vissa fall bakåt. Andelen kvinnor i regionens styrelser ligger fortfarande på 25 procent, oförändrat sedan 2022.

– Det är förstås tråkigt att se stagnation. Sverige pekas ofta ut som ett positivt exempel som kommit långt med jämställdhet, men våra undersökningar visar att vi inte är framme. Det finns ett arbete kvar att göra, säger Lihvia Söderdahl, projektledare för 100-listan.

Hon fortsätter:

– Samtidigt är det positivt att se hur vår östsvenska region har bäst siffror när vi jämför med hela södra och västra Sverige. Inte minst är Gotland ett inspirerande exempel som fortsätter att visa vägen. Där har andelen kvinnor i styrelser ökat senaste året med hela fyra procentenheter till 34 procent, vilket är bäst i landet.

Läs mer: Läs debattartikeln i Dagens Industri i samband med rapportsläppet

Färre kvinnor på ledande poster och snäv rekryteringsbas

Rapporten visar att 38 procent av regionens bolag saknar kvinnor i sina styrelser. Samtidigt rekryterar 82 procent av företagen sina ledamöter från egna nätverk, vilket riskerar att förstärka gamla strukturer. Endast 24 procent av företagen uppger att de arbetar aktivt för jämställdhet – en minskning med tio procentenheter från föregående år.

– Vi kan se att kvinnor på vd- och ordförandeposter har blivit färre, samtidigt som företagen uppger att det är svårare att rekrytera kompetenta kvinnor än att hitta kvalificerade kandidater i allmänhet, säger Söderdahl.

Sveriges jämställdhetsminister: 100-listan ett viktigt led

Paulina Brandberg (L), Sveriges jämställdhets- och arbetslivsminister, riktade en hälsning till Handelskammaren och 100-listan där hon lyfte vikten av målmedvetet arbete för jämställdhet:

– Fler kvinnor tar nu plats i beslutsfattande positioner, vilket bidrar till en mer inkluderande företagskultur. Men vi är självklart inte nöjda. Trots framsteg ser vi att kvinnor fortfarande är underrepresenterade på vd- och affärsområdeschefsposter. Här måste vi fortsätta bryta barriärer och skapa lika möjligheter för kvinnor att nå de högsta positionerna inom företagen, säger Brandberg.

Brandberg betonade också regeringens arbete för att främja kvinnors företagande genom nya insatser från bland annat Tillväxtverket och Jämställdhetsmyndigheten.

– 100-listans arbete för att synliggöra jämställdhet i bolagsstyrelser är ett viktigt led i jämställdhetsarbetet i Sverige.

Ekonomiska vinster med jämställdhet

Rapporten konstaterar också att jämställda styrelser har större möjlighet att vara mer lönsamma. Jämställda bolag i regionen är överrepresenterade bland de företag som går med vinst.
– Jämställdhet är med andra ord en affärsmöjlighet. Det borde ses som en investering i konkurrenskraft och innovation. Där finns det absolut skäl att hitta extern styrelsekompetens, något vi kan bistå med i och med 100-listan avslutar Söderdahl.

Rapporten släpps på onsdag hos Östsvenska Handelskammaren i Linköping. Presentationen följs av diskussioner och ett föredrag av Peter Engberg, vice president och Head of Strategy på Saab Aeronautics, som bland annat kommer att prata om försvarsindustrin och framtidens stridsflyg.

Om 100-listan:

100-listan är ett nätverk inom Östsvenska Handelskammaren som hjälper företag att öka lönsamheten genom aktivt styrelsearbete och lyfter fram kompetenta kvinnor som vill ta sig an styrelseuppdrag. Nätverket startades 2017 och har idag över 150 kvalificerade personer på listan. I årets undersökning deltar närmare 400 östsvenska företag, baserat på omsättning.

Läs mer om 100-listan här.

Relaterade #100-listan

100-listans rapportsläpp 2024 – i bilder

100-listan

Under onsdagen uppmärksammades 100-listans årliga rapportsläpp med ett evenemang hos Handelskammaren. Programmet leddes av Lihvia Söderdahl, projektledare för 100-listan.

Historiskt år – jämställda styrelser i börsnoterade storbolag

100-listan

2024 blev året då de börsnoterade storbolagen uppnådde en andel av 40 procent kvinnor i sina styrelser, och därmed kan...

Jämställda styrelser – en förutsättning för ett konkurrenskraftigt näringsliv

100-listan

I dag på den nationella jämställdhetsdagen ger det oss som jobbar inom näringslivet tillfälle att reflektera över var vi befinner...

Fler nyheter

Senaste nytt hos Östsvenska Handelskammaren och i näringslivet

26 november, 2025

Trade Talks – Japan

Japan is the third-largest economy in the world which presents exciting opportunities for Swedish companies...

8 oktober, 2025

Trade Talks – Sydostasien

Sydostasien är en region som imponerar med sin snabba tillväxt och omfattande affärspotential. Under de...

26 februari, 2025

Trade Talks – USA

The United States ranks as Sweden’s third most important trade partner and the EU’s largest...

Nyhet

Ministerbesök: ”Mer infrastruktur för pengarna”

Nyheter

Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) möttes av en fullsatt föreläsningssal när han gästade LINK Business Center på onsdagsmorgonen. Bland...

Nyhet

AI och geopolitiska konflikter – tunga namn gästade Skeppningsnätverket

Internationell handel

När Skeppningsnätverket samlades för första gången för året var temat, trots sin bredd, mycket tydligt: framtiden. På agendan stod allt...

Nyhet

Julhälsning 2024

Nyheter

Vi har, traditionsenligt, skapat en liten julhälsning för att önska dig en god jul och ett gott nytt år! Scrollar...