Östsvenska Handelskammaren

Världens största demokratiska mötesplats för samhällsfrågor

Almedalsveckan i Visby är världens största demokratiska mötesplats för samhällsfrågor. Den 27 juni till 1 juli kommer Maria Björk Hummelgren, Näringspolitisk chef för Östsvenska Handelskammaren, att vara på plats för åttonde gången – nu ihop med åtta medarbetare.
– Det är ett otroligt smörgåsbord av kunskap och kompetens, framhåller hon i en intervju med Affärsstaden.

Detta är en intervju gjord av Joakim Löwing för Affärsstaden.

Vem hade trott att det tal som Olof Palme – dåvarande utbildningsminister – höll i Almedalen 1968 skulle räknas som starten för en av världens viktigaste demokratiska mötesplatser?
I mer än femtio år har Gotland, Visby och Almedalsparken varit en demokratins arena genom debatter, dialoger och möten.

-Almedalsveckan är verkligen samhällsdebattens höjdpunkt, det enda som kan mäta sig intressemässigt för politiska frågor är väl valet var fjärde år. Det häftigaste är öppenheten och tillgängligheten, så många makthavare, beslutsfattare och samhällsengagerade på samma vackra plats i hjärtat av Visby. Alla seminarier – uppåt 4 000 – i det officiella programmet är kostnadsfria och brukar vara helt öppna för alla. Några kan kräva en anmälan innan, men oftast släntrar man bara in på det man finner intressant, säger Maria Björk Hummelgren, näringspolitisk chef för Östsvenska Handelskammaren.

Just att det är en så pass stor bredd av aktörer inom offentlig, privat och ideell sektor – som tillsammans med politiska företrädare och media träffas på samma plats under en knapp vecka – är unikt.

– Möjligheten att träffa representanter från hela Sverige för samtal, utbyten och nätverkande är överlägset störst där. Det är ett otroligt smörgåsbord av kunskap och kompetens, som jag och många med mig älskar att ta del av.

Almedalspremiären för Marias del var i början av 2010-talet, hon minns inte exakt, och årets upplaga kommer att bli den åttonde för hennes del.

– Innan jag började arbeta på Östsvenska Handelskammaren representerade jag vid några tillfällen Corren, där jag jobbade som ledarskribent och politisk redaktör. Så då var det mycket fokus på talen och de politiska utspelen. Något år var jag också där som pressansvarig för Norrköpings kommun och deltog i arrangemanget på East Sweden Arena, berättar hon.

Östsvenska Handelskammaren har ett stort hjärta och engagemang för Almedalsveckan.

– Det är ju politikens stora festival för året, där det är viktigt för oss att vara en näringslivsröst och lyfta fram företagens viktigaste frågor på en nationell arena. Dessutom ingår ju Gotland tillsammans med Östergötland och Sörmland (frånsett Eskilstuna och Strängnäs) i vår region och Almedalsveckan är viktig för Gotland.

Det tre senaste åren har varit väldigt speciella – och kommer på olika sätt att gå till Almedalsveckans historia. 2020 genomfördes den i inte på grund av pandemin, 2021 blev det på grund av pandemirestriktionerna ett i huvudsak digitalt arrangemang och 2022 kunde arrangemanget återuppstå i fysisk – och digital – form. Förra året kom dock att präglas till stor del av det mord som begicks mitt på ljusan dag i hjärtat av Visby. Ett mord på en person som brann för Almedalsveckan och var en viktig förebild för det öppna demokratiska samtalet.

– Det är fruktansvärt hemskt och ofattbart, och har förstås lett till en ökad medvetenhet om säkerhet och trygghet. Jag tycker ändå att det är viktigt att den närhet som utmärker Almedalen består. Vi ska inte vara naiva men likt demokratin så är tryggheten skör och med ett sådant öppet arrangemang följer risker som illvilliga människor kan utnyttja.

Sommaren 2023 tidigareläggs Almedalsveckan för första gången – till vecka 26 i stället för 27. Datumen som gäller är 27 juni till 1 juli.

Och Östsvenska Handelskammaren kommer att åka dit med fler representanter än någonsin tidigare – Maria Björk Hummelgren får med sig inte mindre än åtta kollegor.

– Intresset är väldigt stort hos oss på Handelskammaren och det är ett arrangemang som vi satsar mycket på. Därför har vi valt att lägga årets kompetenshöjande insats i Almedalen. Det ger oss möjlighet till teambuilding både internt och tillsammans med våra kollegor från Västsvenska, Sydsvenska samt Handelskammaren i Jönköping som vi arrangerar vårt program tillsammans med.

På tisdagskvällen den 27 juni håller de i ett nätverksmingel med temat jämställdhet i bolagsstyrelser.
Under onsdagen arrangerar Östsvenska Handelskammaren tillsammans med de övriga tre nämnda kamrarna åtta olika seminarier.

– De är bland annat kopplat till hållbarhet och energiförsörjning, utmaningar inom kompetensförsörjning, infrastruktur med fokus på järnväg och jämförelsen med norra Europa med mera.

För övrigt från Östergötland kommer bland annat East Sweden (Region Östergötland), samt Linköpings och Norrköpings kommun skicka representanter till Almedalen.

– Det är viktiga partners till oss. Även om vi inte har något evenemang tillsammans i årets upplaga har vi hela tiden en dialog och vi kommer med all säkerhet att besöka – och kanske delta på – varandras arenor och seminarier, berättar Maria Björk Hummelgren.

Fakta om Almedalsveckan

*Almedalsveckans startskott var 1968 – när dåvarande utbildningsministern Olof Palme talade till folket från en mobil scen i utkanten av Almedalen. Annonsen som bjöd in till talet gick under ledorden Kom Fråga Lyss och Trivs.
*Efter 1968 har det genomförts politiska tal i Almedalen under sommaren och för att inte tala om antalet spontana och planerade möten under de mer än 50 år som denna demokratiska mötesplats har funnits.
*Traditionen lever starkt och sedan 1991 har samtliga riksdagspartier varit representerade i Almedalen. De tidiga årens politiska tal har utvecklats till världens största demokratiska mötesplats.
*Datumen som gäller för arrangemanget sommaren 2023 är 27 juni till 1 juli.

Detta är en intervju gjord av Joakim Löwing för Affärsstaden.

Relaterade #Almedalen

Dubbla hjärtslag för Almedalsveckan

Almedalen

Att vara på plats och lyfta näringslivets viktigaste frågor i Almedalen, är en självklarhet för Östsvenska Handelskammaren. Almedalen Sveriges största...

LIVE TV: Se Handelskammarens seminarier live från Almedalen

Almedalen

Är du inte på plats under Almedalsveckan i år? Då kan du kan enkelt följa alla Handelskammarens seminarier hemifrån!

Experterna: Så får du ut det mesta av Almedalen

Almedalen

Politik, demokrati och nätverkande. Hur får man ut det mesta av Almedalsveckan på Gotland? Det berättade några rutinerade profiler under...

Fler nyheter

Senaste nytt hos Östsvenska Handelskammaren och i näringslivet

13 november, 2024

Fullt fokus på Ostlänken

Denna träff är för ESIC-medlemmar: Fullt fokus på Ostlänken, med Magnus Sjöberg som är programchef...

4 september, 2024

AW med pitch – Ett mingel för bygg, fastighet & infrastruktur

Fastighetsägarna, Byggföretagen och Östsvenska Handelskammarens ESIC-nätverk bjuder in till ett gemensamt mingel för dig som...

2 oktober, 2024

AW med pitch – Ett mingel för bygg, fastighet & infrastruktur

Fastighetsägarna, Byggföretagen och Östsvenska Handelskammarens ESIC-nätverk bjuder in till ett gemensamt mingel för dig som...

Nyhet

Dubbla hjärtslag för Almedalsveckan

Krönikor

Att vara på plats och lyfta näringslivets viktigaste frågor i Almedalen, är en självklarhet för Östsvenska Handelskammaren. Almedalen Sveriges största...

Nyhet

LIVE TV: Se Handelskammarens seminarier live från Almedalen

Almedalen

Är du inte på plats under Almedalsveckan i år? Då kan du kan enkelt följa alla Handelskammarens seminarier hemifrån!

Nyhet

Johan Aronsson har blick för resultat och helhet

Nyheter

Mottagaren av Östsvenska Handelskammarens hållbarhetspris 2024 tror på högre kvalitet, färre antal slit- och slängprodukter och ser till att hållbarhet...