På onsdagen besökte arbetsmarknads- och integrationsminister Mats Persson (L) Linköping för att möta näringslivet. Rundabordssamtalet på Stadshuset, initierat av statsrådet, samlade representanter från Östsvenska Handelskammaren, Svenskt Näringsliv, Linköpings universitet och Linköping Science Park. Kompetensförsörjning stod högst på agendan.
– Det här är en tillväxtregion med högteknologiska företag och framstående universitet. Det gör regionen till en viktig tillväxtmotor för Sverige, konstaterade Mats Persson när han mötte upp Handelskammarens kommunikationschef Rickard Widgren efter mötet.
Yrkesutbildning som lösning
Under rundabordssamtalet belyste Handelskammaren en färsk konjunkturrapport (ej släppt ännu) där nära hälften av de östsvenska företagen säger att de behöver nyanställa närmaste året. På frågan om vad regeringen gör för företag som kämpar med att hitta rätt kompetens framhöll Persson satsningen på yrkesutbildningar.
– I år har 120 000 personer möjlighet att gå en yrkesutbildning. Vi tror starkt på att utbilda sig på en arbetsplats, att lära sig ett yrke praktiskt. Mitt budskap till företagen är att nyttja yrkeshögskolan och andra praktiska utbildningar.
Men det är lättare sagt än gjort. En vanlig utmaning för skolorna, särskilt inom inriktningar som bygg, el och industri, är att hitta praktikplatser hos företagen. Här pekade ministern på två lösningar.
– Vi ökar ersättningen till företag som tar emot praktikanter. Det ska finnas en morot att ställa upp. Dessutom måste företag se praktikanter som en investering – de kan vara framtida anställda.
Forskare ska stanna i Sverige
Ett annat ämne som diskuterades var hur Sverige ska behålla utländska forskare och högutbildade som efter studier ofta lämnar landet.
– Vi vill göra det enklare för högutbildad arbetskraft att både komma till Sverige och stanna kvar. Det är ett viktigt besked från regeringen, sa Persson.
Lågkonjunkturen kräver högre egenansvar
Mats Persson avslutade med att redogöra för regeringens prioriteringar i en tid av utdragen lågkonjunktur som ser ut att ljusna och där inflationen nu vänder och räntorna sänks:
- Fler yrkesutbildningar: Utbildningar som leder direkt till riktiga jobb och där lärandet sker på arbetsplatsen.
- Fokus på jobbansvar: Individer måste ta stort ansvar för att försörja sig själva genom aktivt jobbsökande.
– I den här lågkonjunkturen är det avgörande att människor gör sitt yttersta för att stå på egna ben och försörja sig själv, avslutade Persson.