Inom kort går remisstiden ut för förslaget som innebär att tre storregioner ska bildas redan efter valet år 2018: Norrland, Svealand och ett utökat Västra Götaland. För Sörmland innebär det en sammanslagning med Västmanland, Örebro, Uppsala, Gävleborg och Dalarna. Storregionen Svealand skulle bli mer än tio gånger så stor till ytan som dagens Sörmland, och antalet invånare 1,9 miljoner människor.
Det är viktigt för näringslivet och arbetsmarknaden vem som ansvarar för, och var besluten fattas om kollektivtrafik och investeringar i vägar, järnvägar och annan infrastruktur. Utgångspunkten måste vara funktionella samband, det vill säga hur människor bor, reser och jobbar. Ur den aspekten har Sörmland inga eller mycket svaga samband med Dalarna och Gävleborg, och därför uppmanas politikerna i landstinget att säga nej till remissförslaget den 11 oktober.
– Vi ser inte hur det förslag som ligger gynnar sörmlänningarna och företagen i Sörmland, säger Catarina Hagstrand, ordförande för företagarna i Nyköping/Oxelösund.
Initiativtagarna menar att det förslag som nu skyndsamt är på väg till riksdag och regering saknar folkligt stöd, och därför lanseras nu ett så kallat folkinitiativ för att hålla en folkomröstning om Sörmlands framtid. För att lyckas behövs 10 procent av de röstberättigade invånarna i länet eller kommunerna.
– Vi anser att Svealandsregionen saknar folkligt stöd och att det är en viktig förutsättning om man ska genomföra så här stora förändringar, säger Erik Zetterlund, ordförande i Östsvenska Handelskammaren.
[osh-header title=”För mer information:”]
Erik Zetterlund, telefon 0705 458477
Catarina Hagstrand, telefon 0706 579410
Johanna Palmér, telefon 0739 139926
Ärende om att hålla en folkomröstning i en viss fråga får i fullmäktige också väckas av minst tio procent av de röstberättigade kommun- eller landstingsmedlemmarna enligt lagen (1994:692) om kommunala folkomröstningar (folkinitiativ). Initiativet ska vara skriftligt, ange den aktuella frågan samt innehålla initiativtagarnas egenhändiga namnteckningar, uppgifter om när namnteckningarna gjorts, namnförtydligande, personnummer och uppgift om deras adresser. Vid beräkningen av antalet initiativtagare ska endast de räknas med som har skrivit under initiativet under den sexmånadersperiod som föregått inlämnandet.
Har ett folkinitiativ väckts enligt 23§ andra stycket ska fullmäktige besluta att folkomröstning ska hållas, om
1. den fråga som initiativet avser är sådan att fullmäktige kan besluta om den, och
2. inte minst två tredjedelar av de närvarande ledamöterna röstar mot förslaget.