Under en längre tid har kompetensförsörjning kallats företagens främsta utmaning. En enkätundersökning från Östsvenska Handelskammaren, där nära 200 medlemsföretag svarat, visar att behoven fortsatt är mycket stora gällande såväl nyanställningar som kunskapslyft för befintliga medarbetare.
Handelskammarens färska rapport ”Kompetensförsörjning – företagens viktigaste fråga”, visar att drygt 50 procent av de svarande företagen har påverkats negativt av bristen på kompetens. Bland de största företagen har över 70 procent drabbats. Behoven av nyrekrytering är mycket stora, 80 procent av företagen i undersökningen uppger att de behöver anställa personal – 60 procent redan i år. Kompetens inom IT, digitalisering, produktion och projektledning är extra eftersökt men behoven är breda inom många kunskapsområden.
– Arbetslivet och arbetsmarknaden är under snabb förändring och vi behöver utbildning under olika perioder av livet – inte bara i början. Digitaliseringen har påskyndats av pandemin så behovet av vidareutbildning och omskolning inom det området, men också många andra, är utbrett, säger Maria Björk Hummelgren, näringspolitisk chef, Östsvenska Handelskammaren.
Fler perspektiv och praktikplatser behövs
Samtidigt råder brist på både elever som vill gå de eftertraktade utbildningarna och företag som erbjuder praktikplatser. Handelskammarens undersökning visar att bara hälften av företagen kan tänka sig erbjuda praktik till en högskolestudent eller examensarbetare. Och för elever på yrkeshögskola och gymnasiet krymper öppenheten från företagen till drygt 20 procent. Blott ett av tio bolag kan tänka sig att ta emot en praoelev från högstadiet.
Handelskammarens rapport offentliggjordes vid ett seminarium den 3 juni. Där deltog Mia Hasselgren-Lundberg, affärsområdeschef, Skill, Ann-Charlotte Thorén, vd Östsvenska Yrkeshögskolan, och Fia Blixt, företagsrådgivare Arbetsförmedlingen.
– Vi behöver bredda ungdomars perspektiv, många tenderar att söka sig till en utbildning de redan känner till. Då behövs praktik och insatser som studiebesök och förebilder i arbetslivet. Nya på arbetsmarknaden behöver också få erfarenhet från branschen. Med fler tillgängliga talanger kan vi undvika ”kannibalism” och rekrytera företag emellan, säger Mia Hasselgren-Lundberg.
Fortsatt samverkan och driv i frågorna
– I stort sett alla som går en YH-utbildning får jobb. Under 2020 var intresset mycket stort och platserna utökades. Vi har vissa svårigheter att fylla de tekniska utbildningarna, samtidigt måste vi se till att vi får fler och rätt YH-utbildningar till vår region, säger Ann-Charlotte Thorén, vd Östsvenska Yrkeshögskolan.
– Att täppa till hålen på arbetsmarknaden måste ske genom samverkan. Arbetsförmedlingen tar fram rekryteringslösningar utifrån företagens kompetensbehov och det finns flera exempel på lyckade resultat. Dessa skräddarsydda insatser gör skillnad, för både företaget och blivande medarbetare, säger Fia Blixt, företagsrådgivare Arbetsförmedlingen.
Handelskammaren kommer fortsätta driva kompetensfrågan och för att näringslivet ska få bästa förutsättningar för att hitta nya talanger och vidareutbilda sina medarbetare.
– Kompetensförsörjning handlar om företagens överlevnad och tillväxt – men också om vår regions attraktivitet och konkurrenskraft på en nationell såväl som internationell marknad. Vi måste börja agera för att säkerställa näringslivets kompetensbehov, säger Maria Björk Hummelgren.