Många unga och utlandsfödda får sitt första jobb inom hotell eller restaurang vilket gör näringen till en viktig inkörsport på arbetsmarknaden. 39 procent av arbetskraften inom branschen är födda i ett annat land. Men restriktionerna under pandemin blev kännbar för hela branschen.
– Över 50 000 personer, varav cirka 1 900 i Östergötland, förlorade sitt arbete och många av dem har gått till andra branscher eller skolar om sig. Så för en näring som hade tufft att hitta folk innan pandemin, har det blivit än svårare nu, säger Magnus Dahlin, vice ordförande för bransch- och arbetsgivarorganisationen Visita Mellersta.
Förra veckan anordnade Östsvenska Handelskammaren i samarbete med Bråvikens Hotell- och restaurangförening en frukostträff för företagare inom besöksnäringen. Med på träffen fanns representanter för Visita, yrkeshögskolan, arbetsförmedlingen samt Norrköpings kommun och Region Östergötland. Syftet var att hitta snabbspår och samverkan för att utbilda och locka fler till branschen.
– Kompetensbrist och svårigheter att rekrytera är ett problem som besöksnäringen delar med många andra branscher. Här blir det dock extra tydligt eftersom man varit så påverkad av pandemin. När verksamheterna nu kan öppna igen, så sätter istället personalbristen käppar i hjulet, säger Maria Björk Hummelgren, näringspolitisk chef på Östsvenska Handelskammaren.
– Samtidigt är arbetslösheten hög och 17 000 uppbär a-kassa från Hotell- och restaurangfacket. Något är skevt. Vi behöver få fler händer och fötter och framför allt se till att ungdomar hittar till världens roligaste bransch, säger Magnus Dahlin.