Östsvenska Handelskammaren

Historiskt år – jämställda styrelser i börsnoterade storbolag

2024 blev året då de börsnoterade storbolagen uppnådde en andel av 40 procent kvinnor i sina styrelser, och därmed kan storbolagens styrelser numera anses vara jämställda. Det är historiska siffror som AllBright presenterar i sin senaste rapport ”Kvinnorna spurtar mot målet” som släpptes tidigare i veckan.

– Ett bevis på att det är möjligt att nå jämställda styrelser genom kompetens och utbildning, säger Lihvia Söderdahl, projektledare för 100-listan.

En jämställd styrelse definieras av en procentuell fördelning mellan kvinnor och män inom intervallet 40/60. Siffrorna kommer från stiftelsen AllBright som kartlägger jämställdhetsfrågor inom det svenska näringslivet. Rapporten gör 2024 till ett historiskt år då svenska storbolag uppnådde jämställda styrelser utan lagstadgad kvotering. AllBright började mäta andelen kvinnor i styrelserummen år 2012, då andelen kvinnor i storbolagens styrelser låg på 25 procent. 

– Jämställda börsnoterade storbolag får ses som ett delmål i det stora arbetet, där målet är att alla former av bolagsstyrelser ska uppnå jämställdhet. Med det sagt är resultatet ett bevis på att det är möjligt att nå jämställda styrelser genom kompetens och utbildning, i stället för genom lagstiftande kvotering. Det är en viktig markör som bevisar att det går att förena en fri äganderätt för bolagen, där ägarna väljer sin styrelse fritt, samtidigt som de tar ansvar och väljer in kvinnor som rekryteras med anledning av sin kompetens, säger Lihvia Söderdahl, projektledare för 100-listan.

Bolagens snitt dras ner av de minsta bolagen

Börsbolagens sammantagna procentuella andel kvinnor i styrelserna hamnar på 37 procent. Motsvarande siffra för de en procents största bolagen i Östsverige ligger på 25 procent . Börsbolagens snitt dras ner av de minsta bolagen som faktiskt backar i andelen kvinnor från föregående mätning på 31 procent år 2023, till 30 procent år 2024. De medelstora företagen är nära att räknas som jämställda med sina 37 procent kvinnor i styrelserna. Medelstora bolag startade även de på 25 procent kvinnor i styrelserna år 2012 men har inte ökat i riktigt samma takt som de större bolagen. 

Lihvia förklarar att det är svårt att säga varför förändringen skett långsammare i mindre bolag, men att större bolag har en företagskultur av ett mer aktivt styrelsearbete kan vara en förklaring.

– Ytterligare orsak kan ligga i EU- direktivet om könskvotering i börsnoterade storbolagsstyrelser, något som dock inte kommer att omfatta Sverige. Det nya EU-direktivet kommer dock med villkor om Sveriges undantagande: att vi ständigt jobbar med frågan om jämställda bolagsstyrelser. Direktivet kan på så sätt inspirera de större bolagen att tänka om i frågan och jobba aktivt med sin styrelse, säger hon.

Rapporten visar även att 76 procent av ledamöterna med erfarenhet inom hållbarhet är kvinnor, ett intressant resultat med hänsyn till den omställning bolagen står inför. Med EU:s nya krav på ökad hållbarhetsrapportering kommer sannolikt erfarenhet inom just hållbarhet att vara en viktig kompetens som efterfrågas i styrelserna. Det bådar gott för fortsatt positiv utveckling av kvinnliga ledamöter, skriver AllBrights vd Amanda Lundeteg.

Gotland gott exempel

AllBright mäter även andelen kvinnor i börsbolagens ledningsgrupper, en siffra som uppgår till trettio procent. Däremot är endast sjutton procent av linjepositionerna tillsatta av kvinnor. 

– Med bakgrund av AllBrights uppgifter att det i högre grad är kvinnor i ledande positioner som jobbar med klimat och sociala hållbarhetsområden, så finns det ett värde i att tillsätta fler kvinnor i just linjepositionerna för att öka chanserna att nå och fortsätta jobba mot såväl företagens som mot samhällets hållbarhetsmål, säger Lihvia och fortsätter:

– Det som är positivt för vår region är att Gotland hamnar på en andraplats bland alla Sveriges län när det kommer till andelen kvinnor på chefsposition med 34 procent. Det är extra kul då Gotland är ett undantag i den annars så storstadstunga toppen på listan. 

Förra året hade de östsvenska bolagen och AllBrights mätning av de börsnoterade bolagen samma andel kvinnor på vd-posten, nämligen tolv procent. 2024 sjunker andelen kvinnor som vd i börsnoterade bolag från tolv procent år 2023 till elva procent år 2024. 

– I vår undersökning ser vi att styrelsens jämställdhetsnivå verkar hänga ihop med hur jämställda de olika delarna är i organisationen. Har bolaget en kvinnlig vd så ser vi att det är större chans att bolaget har en jämställd styrelse. Det är därmed av vikt att andelen kvinnliga vd-poster i företagen följer en positiv utveckling framåt, berättar Lihvia.

Resultatet av AllBrights undersökning visar trots allt att de börsnoterade storbolagen är jämställda, och att det går att uppnå utan lagstiftad könskvotering. Nu hoppas vi att samtliga bolag tar efter de goda exempel som ryms bakom siffrorna. 

AllBrights rapport går att läsa här (extern länk). 

Relaterade #100-listan

Styrelsekompetenta kvinnor finns - men saknas i många bolag

100-listan

Andelen kvinnor i östsvenska bolagsstyrelser står kvar på 25 procent – samma som de senaste två åren. Det visar årets...

Jämställda styrelser – en förutsättning för ett konkurrenskraftigt näringsliv

100-listan

I dag på den nationella jämställdhetsdagen ger det oss som jobbar inom näringslivet tillfälle att reflektera över var vi befinner...

Jämställda styrelserum är en tillväxtfråga

100-listan

Fyra handelskamrar skriver gemensamt i Dagens Industri.

Fler nyheter

Senaste nytt hos Östsvenska Handelskammaren och i näringslivet

4 februari, 2025

Matchmaking styrelse 2025

Välkommen till ett matchmakingevent där du har möjlighet att hitta extern styrelsemedlem eller ett passande...

27 januari, 2025

Lär dig ChatGPT och håll ert företag i framkant

AI i praktiken – Vi går igenom användningsområden där ChatGPT gör skillnad, från förbättrad kundkommunikation till...

Nyhet

Styrelsekompetenta kvinnor finns – men saknas i många bolag

100-listan

Andelen kvinnor i östsvenska bolagsstyrelser står kvar på 25 procent – samma som de senaste två åren. Det visar årets...

Nyhet

Styrelsekompetenta kvinnor finns – men saknas i många bolag

100-listan

Andelen kvinnor i östsvenska bolagsstyrelser står kvar på 25 procent – samma som de senaste två åren. Det visar årets...

Nyhet

Ostlänkens byggstart i media

Infrastruktur

Östsvenska Handelskammaren fick i flera fall medverka i regional media med anledning av byggstarten av Ostlänken. Här hittar du länkar...

Nyhet
Emma Meijer, Mikael Anzén, Malin Forsgren och Lisa McGuirk

Ambassadör Mikael Anzén: Sverige har redskapen som behövs

Internationell handel

När Skeppningsverket samlades för årets femte och sista träff var det tre perspektiv på internationell hållbarhet som stod på schemat....