Östsvenska Handelskammarens region består av Östergötland, Sörmland och Gotland. Vår östsvenska region har ett oslagbart geografiskt läge som inom en cirka 30 mils radie når 80 procent av befolkningen, 80 procent av företagen och 80 procent av BNP. Här finns två av landets tio största kommuner, systerstäderna Linköping och Norrköping, och ett mångfacetterat näringsliv med spets inom forskning, miljöteknik, tech, logistik och visualisering. Därför har vi tagit fram några fokusområden i vårt arbete med opinion i vår region.
I vår region finns stora och internationellt kända bolag, såväl som mindre och växande företag. Allt omgivet av ett erbjudande av natur, skog och sjöar, öppna fält och skärgård, ett brett kulturutbud inom gastronomi, film, teater, musik och besöksmål. Här finns alla möjligheter till en aktiv fritid för hela familjen, en tillvaro i balans och goda förutsättningar för hållbar tillväxt, utveckling och ett gott liv.
Handelskammaren driver påverkansarbete och opinionsbildning i våra medlemsföretags och det regionala näringslivets intresse.
Våra fokusområden inom opinion är:
1. Energiförsörjning
Pålitlig och fossilfri energi till konkurrenskraftiga priser har blivit många företags viktigaste fråga. Ska vår region och Sverige fortsatt vara attraktivt och klara den gröna omställningen, måste produktion av alla fossilfria energislag och överföringskapaciteten öka och tillståndsprocesserna för att möjliggöra detta kortas.
2. Infrastruktur
En välfungerande, behovsprövad och sömlös infrastruktur är livsnerven i en tillväxtorienterad region. Det handlar om tillförlitlig tågtrafik, täta flygförbindelser inom och utanför landets gränser, ett säkert och välutvecklat vägnät och moderna, tillgängliga hamnar.
Vår region har ett unikt geografiskt läge och en fantastisk logistisk position. Tillgång till järnväg, Europavägar, flyg och tre viktiga hamnar gör vår region till ett näringspolitiskt transportmekka!
Viktiga vägar behöver ombesörjas och försvaras. E22 måste kompletteras med förbifart Söderköping för att knyta samman vår region söderut och få bort köbildningarna, irritationen och skapa en öppen väg för människor och tillväxt. Riksväg 51 från Örebro till Norrköping är Siemens Energys viktigaste farled med sina tunga transporter ner till hamnen. Samma väg används av många företag för frakta gods för vidare transport till sjöss. Händelöleden får inte försenas, när Norrköpings hamn utvecklas för höjd kapacitet, bättre läge och vackra miljöer i stadens nya bostadsområde Inre Hamnen.
Sjöfarten växer och vår regions hamnar i Oxelösund, Norrköping och Visby utgör centrala knytpunkter för europeisk sjötransport. Handeln med Östeuropa och Asien är på frammarsch innebärande att östra Sverige blir sjöfartens framsida.
Vi har fyra flygplatser i vår region, alla med olika inriktning som uppfyller olika behov. Tillgängliga flyg inrikes samt utrikes till hubbar och viktiga slutdestinationer är avgörande för affärsutveckling, transporter, säkerhet och regionens attraktivitet.
Järnväg är ett överlägset ur klimatsynpunkt samt kapacitet av gods och människor – men tågen och spåren är tyvärr fulla! Ostlänken med tillhörande stadsutveckling har långtgående effekter för näringslivet och arbetsmarknaden och bör förlängas i ny stambana vidare till Borås-Göteborg samt Hässleholm-Malmö och vidare ner till Europa.
Ostlänken är Sveriges största infrastrukturprojekt i modern tid och ska byggas vid sidan om nuvarande södra stambanan. Huvudsyftet är att avlasta nuvarande spår och persontrafik med överfulla tåg. Den befintliga stambanan är redan överbelastad och för att resandet och transporter med tåg ska kunna öka och utvecklas behövs mer kapacitet. In- och utpendlingen från de större arbetsmarknadsorterna ökar för varje år.
3. Regional konkurrenskraft
Östsvenska Handelskammaren verkar i en region med potential att bli Sveriges mest spännande tillväxtregion med internationell lyskraft. Vägen till en attraktiv region går via fler och växande företag och fler människor som vill verka, bo och besöka regionen.
Tillväxtstråket
Tillväxtstråket från södra Östergötland genom östra Sörmland upp till Stockholm har förutsättningar att växa som arbetsmarknad. En pålitlig och effektiv infrastruktur är av yttersta vikt, så att människor kan pendla mellan jobb och bostad. Kapaciteten på järnvägen är överbelastad, därför behövs Ostlänken för att skapa utrymme för pendling och godstrafik samtidigt som möjligheterna till längre resor förbättras.
Förutom tillgång till regional och nationell tågtrafik, har vår region tillgång till tre hamnar i Oxelösund, Norrköping och Visby, två Europavägar, E4:an och E22:an, samt fyra flygplatser. Det är unikt för en region.
Bostadsbrist försvårar för människor att flytta och etablera sig i vår region. Det behövs fler bostäder av olika sorter för att få mer rörlighet och flexibilitet på marknaden. I och med planeringen för Ostlänkens dragning har kommunerna längs tillväxtstråket förbundit sig att bygga sammanlagt över 15 000 nya bostäder och städerna är redan i omvandling. Förbättrade pendlings- och transportmöjligheter medför ökad valfrihet i var människor vill och kan bo. Det gynnar även kranskommuner till regionens större städer.
Utbildning och kompetens
För att en region ska vara attraktiv behöver företag hitta den kompetens de behöver för att växa och utvecklas. Därför är kompetensförsörjningen en av Östsvenska Handelskammarens viktigaste påverkansfrågor. Vi samarbetar med företag, utbildningsaktörer, universitetet, arbetsgivarorganisationer samt kommuner och regioner för att skapa bästa möjliga förutsättningar för kompetensutveckling, yrkes- och högre utbildning.
Bra förskolor och skolor är viktiga för barns och ungas utveckling och fortsätta lärande samt företagens tillgång till talang och kompetens. Men bra skolor är också viktiga för att kunna attrahera människor och företag att flytta hit och etablera sig. För att en eftertraktad talang ska vilja flytta hit krävs inte sällan arbetstillfälle för en partner och bra skolor till barnen.
Näringslivsklimat
Näringslivet har fundamental betydelse för regionens utveckling och tillväxt. Det borde vara en självklarhet för alla politiker och tjänstemän att ha vetskap om. En positiv attityd och god service till företag samt minskat regelkrångel och sunda villkor i offentliga upphandlingar är några exempel på hur ett gott näringslivsklimat skapas.
4. Kompetens
Brist på kompetens är näringslivets största hinder för tillväxt. Vi behöver säkerställa att befintliga och nya företag i vår region har tillgång till rätt kompetens både idag och imorgon. Det handlar om spetskompetens likväl som bredd för näringslivets tillväxt och utvecklingsmöjligheter.
Den demografiska utvecklingen med stora pensionsavgångar och allt färre på arbetsmarknaden som ska försörja allt fler, förstärker företagens utmaning att hitta rätt arbetskraft och kompetenta medarbetare. Östsvenska Handelskammaren arbetar för att företagen ska hitta rätt kompetens, vi skapar mötesplatser och vägar mellan näringslivet och nya medarbetare, utbildningsaktörer och myndigheter. Vi verkar för att öka kunskapen om företagens behov i dag och imorgon hos skolor, högskolor, universitetet, arbetsförmedlare, ungdomar och deras föräldrar. Allt för att få en bättre matchning och öka utsikterna för en god kompetensförsörjning i vår region.
5. Trygghet och säkerhet
Den ökade gängkriminaliteten och otryggheten som följer är förödande för bilden av Sverige, attraktiviteten och tillväxten. Det påverkar företag och handeln såväl lokalt, regionalt, nationellt som internationellt. Därtill har den digitala brottsligheten ökat vilket gjort cybersäkerhet till en prioriterad fråga för näringslivet.
6. Hållbarhet
Vi på Handelskammaren vet att hållbarhet är en av våra viktigaste frågor framåt, att det är en central fråga för våra medlemmar såväl som för hela regionen. Tillsammans ska vi ta lärdom av varandra för att bygga en hållbarare region och framtid!
Ett hållbart företagande är ett lönsamt företagande. Det handlar om att rusta sitt företag för dagens och morgondagens utmaningar, såväl ekonomiskt som miljömässigt och socialt. Att locka kunder likväl som kompetens till den hållbara affären och attraktiva arbetsplatsen. Därför ska vi se till att alla Handelskammarens aktiviteter och engagemang genomsyras av dessa frågor. En hållbar tillväxt utgår från en ekonomi och tillvaro i balans och framtida utveckling, där verksamheter kan växa i önskad takt och där företagsledning och medarbetare mår bra.
Östsvenska Handelskammaren levererar inspiration, nätverk och erfarenhetsutbyte till alla våra cirka 850 medlemsföretag. Vi arrangerar tillfällen att mötas med hållbarhet i fokus, driva opinion med särskilt fokus på grön omställning och energiförsörjning, samt engagera oss i regionala samarbeten.
East Sweden Sustainability Award – årligt pris med fokus hållbarhet
Östsvenska Handelskammaren vill lyfta fram goda exempel på verksamheter som lyckats skapa social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet genom att årligen dela ut ett pris. I en tid där företagens rapporteringsskyldighet är stor och där medias granskning ofta fokuserar på brister, vill vi visa upp att det finns många goda krafter som vill göra rätt och som lyckas, i det stora likväl som i det lilla.