Ny stad kan komma att byggas

Jul 3, 2017

I framtiden kan det bli möjligt att flytta in i en helt ny stad i vÄr region. En smartare stad Àn de vi bor i idag.

”Är det smartare att bygga helt nya stĂ€der Ă€n att göra gamla stĂ€der smarta?” Under den rubriken samlades man i East Sweden Arena i Visby pĂ„ mĂ„ndagen.

Centralt i seminariet blev bostadsbristen i Sverige som sjÀlvfallet lett fram till diskussionen om att det behöver byggas helt nya stÀder.

Johan Edstrand, statlig samordnare, menar att det byggs mycket i landet idag men att man skulle behöva producera i samma takt i ett decennie för att ”bygga bort bostadsbristen”.

31 augusti kommer han pÄ uppdrag av Sveriges regering att presenterar var nya tÀtorter kan komma att ligga i Sverige.

Moderator Claes de Faire som vÀxt upp i Motala vill veta om det blir nÄgon ny stad i lÀnet.

– Det Ă€r inte Ă€r omöjligt med ny stad i Östergötland, sĂ€ger Johan Edstrand som inte vill sĂ€ga mer förrĂ€n presentationen av hans utredning blir offentlig 31 augusti.

Han har haft kontakt med cirka 40 kommuner i landet som Àr intresserade av att bygga nya stÀder och omrÄden.

– GrundförutsĂ€ttning Ă€r att det finns en politisk vilja att bygga bostĂ€der. Det ska ocksĂ„ finnas en kommersiell vilja. Det vill sĂ€ga företag ska vilja bygga pĂ„ platserna, sĂ€ger Johan Edstrand.

– NĂ€stan alla har haft spĂ€nnande förslag.

Johan Edstrand och Claas de Faire i East Sweden Arena

 

Universitetslektor Malin Granath har skrivit en avhandling om smarta stÀder och talade en hel del om att man lÀgger in olika betydelser i begreppet. I grund och botten sÀger hon sÄ hÀr om en smart stad.

-Det handlar om resurseffektivitet och att staden Àr teknikdriven.

Moderator Claes de Faire pÄtalar att helt nya omrÄden kan vara lite sjÀlslösa.

– Det viktiga Ă€r att inte göra antaganden om vad folk vill ha utan frĂ„ga vad de vill ha ,sĂ€ger Malin Granath.

Hon pÄpekar ocksÄ att om man bygger nya stÀder Àr digitaliseringen och tekniken central, samtidigt som det gör en stad sÄrbar om den helt Àr uppbyggd kring en viss nutida teknik.

Politiska företrÀdare och privata aktörer för bostadsprojekten Vallastaden i Linköping och Inre Hamnen i Norrköping berÀttade om sina pÄgÄende omfattande projekt. Vallastaden Àr ett omrÄde som byggs helt nytt till motsats frÄn Inre Hamnen dÀr det idag finns befintlig bebyggelse som ska ersÀttas med bostadshus.

TrÀffen kom att handla en del om hur man gör en ny stad attraktiv. Flera deltagare pÄpekade att det Àr viktigt att det blir en stad dÀr man vill leva och uppleva saker i, inte bara en yta med bostÀder att sova i, dÀr man sedan fÀrdas ivÀg för att arbeta, uppleva kultur med mera.

 

Deltog i seminariet gjorde:

 

 

Tips! I höst hĂ„ller Östvenska Handelskammaren i events dĂ€r du fĂ„r veta mer om spĂ€nnande bostadsprojekt samt om infrastrukturprojektet OstlĂ€nken. HĂ€r kan du lĂ€sa mer om vĂ„ra events och hĂ„ll utkik, mer kommer!

 

Dela