Följ oss på sociala medier

Trosa i topp men inte nöjda än

Artikeln publicerades 24 oktober, 2017

Trosa kommun har bäst företagsklimat i Sörmland enligt Svenskt näringslivs senaste undersökning. Trosa hamnar också på plats nio av Sveriges alla kommuner. En toppplacering. Men nöjda är man inte.

 

Jonas Ivervall, näringslivschef Trosa kommun, hur glädjande var detta?

-Mycket glädjande! Inte minst för att vi har haft en långsamt nedåtgående trend sedan vår andraplats 2012. Detta innebär en uppbromsning och om man ser på betyget för det sammanfattande omdömet så har det nu vänt uppåt igen.

 

Men börjar det bli en vana att hamna i topp?

-Det är nionde året i rad som vi ligger på topp 10 och det är förstås mycket bra men det är också utmanande då vi hela tiden måste vässa oss för att dels möta de högre förväntningarna bland företagen, dels hålla andra duktiga kommuner bakom oss.

 

Vad gör Trosa som är så bra för företagarna?

-Dialogen lyfter vi alltid fram som den viktigaste faktorn. Många möten i olika former med så många som möjligt ger oss en god bild av både avvad företagarna tycker att vi ska göra bättre men också vad som fungerar bra. Sen tror vi innerligt på tanken att om vi är bra på att vara kommun, alltså vara bra på huvuduppdragen skola, vård och omsorg, så ger det en bra grund för företagsklimatet också. I en företagstät kommun som vår så är många företagare även medborgare. De är föräldrar med barn som vi tar hand om på olika sätt.

 

Vill du lyfta fram något särskilt?

-Tillgängligheten. Det är mycket lätt att nå både myndighetspersoner och oss på kommunkontoret. Dessutom är vi duktiga på att leverera det vi har lovat. Dessa två saker är något som företagen uppskattar.

 

Firade du på något vis med kollegorna?

– Nja, denna gång blev det ingen tårta då vi ödmjukt ser att vi har några frågor som vi behöver jobba mer med innan tårtan kommer fram igen. Onöjdhet är en god drivkraft! Kanske nästa år?

 

Ja, Vilken placering satsar ni på till nästa år?

-Vi har ett mål satt i vårt kommunfullmäktige redan 2006 och det är att vara bland topp 20 i Sverige. Det är förstås det övergripande målet men nu när vi har dämpat nedgången så vill vi förstås uppåt igen.

 

Trosa kommun är medlemmar i East Sweden Infra Cluster, Esic.

Nyhetsflöde

Till fler nyheter